14 листопада 2017 13:17

Олег КУЗНЕЦОВ: "С "Динамо" во времена СССР даже не пробовали договариваться"

Легенда "Динамо" про сумний атирекорд нашого чемпіонату

Якщо у минулому сезоні в чемпіонаті УПЛ клуби зіграли 24,4 відсотки нічийних матчів (у позаминулому 24,7), то в нинішньому чемпіонаті ми вийшли на аномальний показник. 40,4 відсотки матчів нашого чемпіонату закінчуються унічию! На сьогоднішній день з 89 зіграних поєдинків переможця не виявили у 36-ти!

Абсолютними рекордсменами за кількістю нічийних матчів є "Верес" і "Олександрія", які в цьому сезоні вже дев"ять разів розходилися миром. А "Верес" взагалі так грає шостий тур поспіль! За кількістю нічих український чемпіонат, серед десяти провідних першостей Європи, посідає тверде перше місце.


Колись, за часів Радянського Союзу, теж було багато нічих. І тоді, починаючи з 1978 року і по 1988-й діяло правило "ліміт нічих". Тобто кожна команда мала право зіграти унічию не більше 10 матчів. За кожен наступний "мирний" поєдинок очки команді не нараховувались і це змушувало їх "гризти" землю бо нічия прирівнювалась до поразки.

- У Союзі ввели ліміт нічиїх бо таким чином боролися не з нічиїми, а з... договірними матчами, - каже "Експресу" ветеран київського "Динамо" Олег Кузнецов. - Тоді за перемогу давали два очки, а за нічию одне. От команди і домовлялися між собою двічі зіграти унічию, набрати свої очки і не вилетіти з вищої ліги. У "Динамо" було завдання виграти чемпіонат, тому з нами ніхто не домовлявся. Хоча, наскільки пригадую, раз чи два ми таки перевершили цей ліміт і недорахувалися очок.

А як боротися з нічиїми? Та ніяк. Раз правило "ліміту нічих" відмінили, значить воно себе не оправдало. Для чого його вводити ще раз. Думаю, що нинішня ситуація - це просто збіг. Нині грати унічию невигідно. Вже краще домовитися поділити перемоги, тоді отримаєш три очки. А якщо поділиш нічиї, то матимеш лише два.


- Нічиї роблять наш футбол нудним?

- Залежить яка нічия. Якщо "Олімпік" зі "Зорею" зіграли 3:3, то така нічия є окрасою чемпіонату і про такий матч говоритимуть довго. А якщо це такий поєдинок, як "Верес" - "Зірка", чи "Олександрія" - "Чорноморець", тоді це направду нудно і не додає уболівальників на трибунах.