23 жовтня 2017 17:15

Роберто МОРАЛЕС: "Дальнейшая работа Шевченко в сборной Украины – очень большой риск как для него, так и для команды"

Андрій Шевченко глобально не провалився у збірній України, але й успіху не досягнув. Роботу наставника у відборі на Кубок світу-2018 для Gazeta.ua оцінив коментатор каналів "Футбол 1" / "Футбол 2", ведучий програми "Європейський вікенд" Роберто Моралес.


"Шевченко спробував грати з м'ячем, що ніколи не було нам притаманне. Він все намагався робити акуратно, але вийшло з цього небагато. За великим рахунком, ми відіграли три тайми в матчах з Туреччиною. Були деякі інші непогані епізоди.

Я б не сказав, що Шевченко глобально провалився. Але й успіху він точно не досягнув. Вихід до плей-оф міг би розцінюватися, як локальне досягнення. Андрій Шевченко — це все добре, але всі його сприймають, як колишнього гравця. Тренера-Шевченка до призначення в збірну України не існувало. Він ніде не тренував. Це призводило до критичного ставлення.


Також Андрій мав розуміти, що слово "кум" (Шевченко є хрещеним батьком доньки президента Федерації футболу України Андрія Павелка), йому будуть згадувати завжди, коли в команди щось не виходитиме. Більше того, через невдачі йому почали нагадувати його політичне минуле.


Подальша робота Шевченка у збірній України — це дуже великий ризик як для самого Андрія і його реноме, так і для команди. Це виглядає як ставка в казино. Ти зібрав все і поставив на всіх. Ти програв. Знову зібрав грошей і готовий зіграти. Але це вже схоже на ігроманію.


Шевченко може захотіти продовжити роботу у збірній. Зрозуміло, що вся федерація за нього. Але якщо не буде результату, то Шевченко-тренер і ФФУ стануть лайливими синонімами.

До клубної роботи Андрій категорично не готовий. Потрібно мати свій тренерський штаб, щоб там працювати. Команду тренерів збірної Шевченку фактично зібрали. Саме вони перебудовували гру, але кадрові рішення все одно залишалися за головним тренером.


Якщо не буде результату, то Шевченко-тренер і ФФУ стануть лайливими синонімами


Тренерський штаб більше працював зі збірною, коли футболісти приїжджали на підготовчі збори. Але не було такого, щоб хтось ретельно переглядав футболістів чи їздив на матчі. Так робив тренерський штаб Олексія Михайличенка. Телевізійна картинка — це одне. Іноді ще й варто поговорити з людиною, щоб це її мотивувало.


Свою роботу помічники Шевченка якось так середньо виконали. Особливих докорів вони не заслужили, але й хвалити їх немає за що.

До кожного суперника в нашій групі потрібно було мати свій конкретний підхід. Але ми цього не зробили. Сказати, що ми можемо переграти хорватів — це смішно. Хлопці, подивіться на склади команд. У нас є Андрій Ярмоленко, який виступає в "Боруссії". А в них представники "Реала", "Барселони" і "Ювентуса", які набагато крутіші, ніж Дортмунд. Вийти проти Хорватії, гарно зіграти і перемогти у нас немає шансів. Для цього нам потрібно багато працювати.

Кажуть, що команда не витримує матч до кінця. Це не питання фізичної підготовки. Якщо тебе ганяють весь матч, то наприкінці ти здохнеш. Це 100%. У сучасному футболі всі вміють ставити фізику. Якщо в когось і виникають питання з фізикою, то це тренерський провал.


У Шевченка вибір гравців очевидний. Інколи варто пошукати якихось неочевидних кандидатів. Не можна весь час грати Коваленком. Потенціал у нього високий, незважаючи на кількість провальних матчів. Але надто багато і довго на нього ставили. Версія з Артемом Бесєдіним форвардом теж мене не переконує. Він може бути чудовим футболістом і спортсменом, але нападник — це людина з відчуттям голу. В Україні справді дуже обмежений вибір, але може варто глянути в бік Юрія Коломойця з "Ворскли". Якогось великого пошуку я не побачив. Брали те, що лежить на поверхні" - каже Моралес.