30 червня 2017 14:33

Приглашаем на выставку "Динамо" Киев - символ украинских побед"

У Національному музеї історії України відбулося урочисте відкриття виставки «Динамо» Київ - символ українських перемог».


В одному з виставкових залів співробітники музею спільно з ФК «Динамо» (Київ) зібрали цілу низку унікальних експонатів, фотографій, кубків та багато іншого, зробивши справжній подарунок киянам та гостям столиці у рік 90-річчя головного футбольного бренду країни - «Динамо» (Київ).

На відкриття виставки прийшли люди, як причетні до успіхів «Динамо», так і прості вболівальники. У центрі уваги опинилися легенди Клубу 80-х та 90-х років - знамениті захисники Олег Кузнецов та Владислав Ващук. На стендах вони знайшли фотографії команд періоду їхньої ігрової кар'єри, виграні трофеї. Один із ініціаторів створення проекту, науковий співробітник відділу історії незалежної України НМІУ Олександр Лук'янов розповів про саму ідею та етапи її втілення, а після для всіх бажаючих провів захоплюючу екскурсію, розповівши про найбільш знакові етапи в історії «Динамо», найкращих тренерів та футболістів.


«Увійшовши до виставкової зали, відразу візуально експозицію можна поділити на дві частини, - каже Олександр Лук'янов. - З одного боку представлена історія Клубу від дня його заснування до розпаду СРСР, а в другій, власне, епоха Незалежності України. Значну допомогу в поповненні фондів надав безпосередньо футбольний клуб «Динамо», а також директор клубного музею Валерій Старков. Завдяки їм відвідувачі зможуть побачити унікальні експонати, розуміння цінності яких до нас приходить лише з роками. Ми представили головні європейські трофеї «Динамо», внутрішньоукраїнські кубки, які «Динамо» перейшли у вічне зберігання. Представлена кришталева бутса, вручена Олегу Блохіну на честь його 200-го гола в чемпіонаті СРСР. На стенді, присвяченому 70-м рокам минулого століття, виставлена оригінальна «біло-синя» ігрова футболка. Вона була передана музею вболівальником «Динамо» Андрієм Степанком, до слова, учасником АТО. Взагалі, дуже багато експонатів для виставки нам були передані саме вболівальниками футболу, з домашніх фондів. Велика подяка їм за це. Є ігрова форма Андрія Шевченка з його автографом, унікальні фотографії Валерія Лобановського, золота медаль чемпіона України та багато іншого. Безсумнівно, уся багата історія «Динамо» довжиною в дев'ять десятиліть не може бути повною мірою відображена в рамках нашої виставки. Це перший крок, подивимося на реакцію відвідувачів, наскільки їм буде цікаво. Не виключаю надалі й більш масштабних проектів Національного музею історії України та футбольного клубу «Динамо».

У 1986 році в Ліоні «Динамо» завоювало Кубок Кубків. Тоді, крім безпосередньо головного трофея, який можна побачити на виставці, а також на численних історичних фотографіях, УЄФА вручило керівництву «Динамо» його зменшену копію. Тривалий час доля міні-трофею залишалася невідомою, поки його не відшукали на одному з аукціонів у Німеччині. Федерація футболу України за допомогою української діаспори зуміла придбати трофей, і на нещодавньому Конгресі його було вручено капітану «Динамо»-86 Анатолію Дем'яненку.

«Це подарунок «Динамо» до 90-річчя від Федерації футболу України, - розповів перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко, який відвідав відкриття виставки. - Історія «Динамо» заслуговує на більше приміщення й більшу увагу. Але ювілейний рік у Клубу починається 1 січня та завершується 31 грудня, й я впевнений, що «Динамо» зробить ще чимало цікавих заходів для вболівальників, юного покоління. Символічно, що саме в ювілейний рік ФФУ передала «Динамо» приз «Прапор збірної». На сьогоднішній день у системі збірних команд України найбільше вихованців саме з ДЮФШ «Динамо». ФФУ довірила учням Валерія Лобановського - Олександру Головку, Олегу Кузнецову - працювати з молодим поколінням, яке вони виховують у найкращих традиціях перемог».


Раритети від шанувальників футболу, які відгукнулися на заклик НМІУ поділитися раритетами зі своїх колекцій, додали неповторного колориту виставці. Президент Фан-клубу ФК «Динамо» Київ Сергій Михайленко зазначив саме цей важливий факт: «Київ - місто футбольне, мільйони людей цікавилися «Динамо», намагалися зберегти будь-які спогади про клуб, передати їх нащадкам. Величезна їм подяка за любов до клубу, за такими заходами бачимо, що «Динамо» по-справжньому народний клуб, який назавжди залишиться в серцях уболівальників. Нинішній рік проходить під егідою 90-річчя «Динамо», клуб упродовж усіх 12 місяців проводить різні акції, заходи, зустрічі, дружні матчі... Спільна з НМІУ виставка - одна з родзинок ювілейного року, користуючись нагодою, хочу запросити відвідати її всіх киян та гостей столиці. Будьте впевнені, від проведеного в музеї часу ви отримаєте ні з чим незрівняне задоволення».

«Історію мають знати діти, виховуватися на ній, - поділився враженнями від відвідування виставки Владислав Ващук. - Мені приємно, що доклав свої сили та душу до продовження динамівських традицій. Виставка невелика, охоплює лише верхівку 90-річної історії клубу. Хочеться сподіватися, буде продовження, адже історія «Динамо» дуже багата й багатогранна, кожен зможе знайти в ній щось цікаве».

Увагу Олега Кузнецова, в першу чергу, привернув трофей Кубка Кубків-86 та розміщена над ним фотографія зіркової команди «Динамо». «Дуже приємні спогади, коли заходиш до цієї наповненої трофеями та переможним духом зали, мимоволі переносишся в молоді роки, - відзначив Олег Володимирович. - Щоб я міг передати до динамівського музею? Хороше запитання, потрібно подумати. У мене є дві футболки збірної СРСР різних періодів, уже стільки людей просило ними поділитися... Але нікому не віддаю, це пам'ять, вона мені дуже дорога. Потрібно пошукати, можливо є форма, бутси... Хочу привітати «Динамо» з 90-річчям, побажати клубу великих успіхів, у першу чергу, на європейській арені».

Валерій Старков, у свою чергу, подякував керівництву музею та безпосереднім творцям виставки за проявлену ініціативу та, користуючись нагодою, запросив відвідувачів продовжити екскурс в історію «Динамо»: «Ви знаєте, у Клубу є музей на НСК «Олімпійський», доволі цікава експозиція на стадіоні «Динамо», частина колекції зберігається на НТБ «Нивки». Футбольний клуб завжди радий вас бачити, фан-клуб на постійній основі проводить екскурсії, знайомить зі славетним минулим та нинішнім станом справ».

Виставка «Динамо» Київ - символ українських перемог» відкрита в Національному музеї історії України (вул. Володимирська, 2) до 10 липня. Музей працює в будні дні з 10:00 до 18:00, у суботу та неділю - з 11:00 до 19:30.


Ласкаво просимо!