4 лютого 2017 21:53

Николай ВАСИЛЬКОВ: "Случай с Зозулей стал проверкой всех нас на ничтожность"

Николай Васильков, спортивный журналист, советник главного тренера сборной Украины по футболу Андрея Шевченко о скандале, который случился с Романом Зозулей в Испании.


Ирина Ромалийская: Романа Зозулю передали в оренду в Райо Вальйокано, але там його недоброзичливо зустріли ультраси цієї команди, звинуватили у нацизмі, і сказали, що не дадуть йому грати у складі цієї команди, так?


Николай Васильков: Так, ситуація насправді вибухова. Роман Зозуля останні півроку провів у іспанській команді Бетас у Сівільї, і, варто сказати, що не досить успішно. Він з’являвся на полі лише разів 6 за осінь, і у нього з’явився варіант перейти з команди Бетас, яка знаходиться у їх найвищому ешелоні так званій Ла Лізі, в оренду на ешелон нижче, в команду Райо Вальйокано, де начебто він матиме практику і все решта. Тобто у нього було практичні футбольні мотиви, що краще, можливо, пограти не в такому сильному колективі, проте все-таки грати у футбол, а не сидіти на лаві.


Сергей Стуканов: Роман один із тих небагатьох футболістів, які дуже активно підтримували Україну і волонтерський рух, і, внаслідок цього, його звинуватили в нацизмі. Як це взагалі співіснує в Іспанії, в чому ви вбачаєте паростки такого ставлення?


Николай Васильков: Багато хто з футболістів «Дніпра» підтримують волонтерів і добровольців. А з приводу звинувачень у нацизмі ситуація насправді вибухова, тому що вона дуже несподівана. Іспанію ми звикли вважати дуже лояльною до України країною з неймовірною кількістю українців, які мешкають в Іспанії, і, безумовно, ці прояви, з якими зіштовхнувся Роман у Мадриді, — це дуже дивно.


Наскільки я знаю, Роман приїхав в клуб, з яким повинна була бути домовленість про його оренду, і коли він підійшов до офісу, група молодих людей почала щось до нього вигукувати, махати руками і кричати, що він там не потрібний. Він не зрозумів, в чому справа, і хотів зупинитися, щоб поговорити з ними. Працівники офісу сказали, щоб він не звертав на це уваги. Менеджер пояснив йому, що це ультраси, і вони не хочуть бачити його в клубі, бо заявляють, що він неонацист, оскільки вони знають, що Роман підтримує українців на Донбасі.


Тут попахує якоюсь провокацією. Я не думаю, що дії тих 10-ох ультрасів — це втілення думки всіх вболівальників Райо Вальйокано, тим більше, що форвард їм насправді потрібний.


Сергей Стуканов: Посол України в Італії Анатолій Щерба зазначив, що ці акції є керованими, і це є частиною гібридної війни. Тобто, по суті, це може бути рука Москви, яка намагається дискредитувати Україну в різних країнах Європи. Навіть якщо припустити, що купка ультрасів Райо Вальйокано справді лівих поглядів, то асоціація Зозулі, який підтримує українську армію, з нацизмом, навряд чи могла би їм просто так спати на думку. Очевидно, що в інформаційному просторі Іспанії російська візія в цих подіях все ж таки присутня.


Николай Васильков: Звичайно, зараз можна все списати на руку Москви. Напевно, вплив дійсно є, але ми цього не можемо стверджувати, тому що тут треба завжди апелювати фактами.


Цей випадок з Зозулею став тестом лояльності, так званою перевіркою на нікчемність всіх нас. У нас вийшло так, що всі хутко схопилися і відреагували на ці події. Тобто у нас це не проскочить, ми кусаємося у цьому сенсі: миттєво пролунали всі офіційні та напівофіційні заяви. Президент Федерації футболу України Андрій Павелко спочатку висловив своє особисте ставлення до ситуації у Фейсбуці, а потім висловив офіційну позицію. Також ми розмовляли з Андрієм Шевченком і спробували за ніч продзвонити всіх збірників і дізнатися їхню позицію, а після цього оприлюднили колективний лист від команди і тренерів на підтримку Романа. Крім того, його підтримали і прості працівники Федерації. Це означає, що ми готові до таких провокацій, якщо це справді була провокація.


Також дуже приємно було бачити ставлення до ситуації команди Романа, іспанське суспільство теж його підтримало. І варто звернути увагу на те, як гідно у цій ситуації поводить себе сам Зозуля. Він весь час хотів поговорити з цими ультрасами і пояснити ситуацію. І зараз, наскільки я розумію, він відмовляється грати у Райо Вальйокано не через ультрас і не через їхнє ставлення, він боїться, що це може нашкодити його родині. Лише через це він, напевно, хоче повернутися в Бетас, а так, попри всі звинувачення, він міг і хотів довести на футбольному полі, що вони неправі.


Сергей Стуканов: Стосовно можливості продовження кар’єри Романа Зозулі в Бетисі, там, наскільки я розумію, 1 лютого закрилося вікно, коли можна було футболістові переходити з одного клубу до іншого, і його, здається, вже з заявки на ігри у другій половині сезону виключено. Чи існує якась технічна можливість повернути його, можливо, через застосування якоїсь процедури винятку?


Николай Васильков: Так, винятки є. Вікно закривається рівно опівночі між 31 і 1. Звичайно, це викликало дуже велике занепокоєння у всіх, тому що він може залишитися до наступного трансферного вікна, аж до літа, поза футболом.


Але Президент Ла Ліги Хав’єр Телас втрутився в ситуацію. Оскільки це очевидний форс-мажор, він попросив поза регламентом все-таки дати терміновий люфт у цій справі. Іспанська Федерація все ж таки дозволить обирати йому між двома клубами, і, я думаю, що у понеділок ми почуємо, де Роман залишиться.