26 лютого 2014 15:51

Сергей СИМАК: "Сделаем все, чтобы "Арена Львов" в этом году вышла на самоокупаемость"

Сьогодні, 20 лютого 2014 року, Генеральний директор Державного концерну «Спортивні арени України» Сергій Сімак розповів про функціонування стадіону «Арена Львів».

 

- Державне підприємство "Арена Львів" створено на базі потужностей зданої в експлуатацію І-ї черги будівництва стадіону, витрати на будівництво якої склали близько 45% від загальної кошторисної вартості об'єкту. ІІ-га черга будівництва не завершена та не введена в експлуатацію, що не дає державному підприємству можливості в повній мірі надавати послуги зацікавленим споживачам.

На ефективність роботи підприємства має вплив відсутність футбольної команди, для якої стадіон став би домашньою ареною, адже проведення матчів забезпечило б додатковий дохід та поліпшило загальне фінансове становище підприємства.

Крім того, фактором впливу на діяльність підприємства є загальна віддаленість стадіону від центра міста. На жаль, на сьогодні не налагоджена система транспортного сполучення, яка може забезпечувати постійний потік відвідувачів.

Разом з тим, «Арена Львів» має багато позитивних якостей. Арена відповідає всім вимогам УЄФА, які передбачають розвиток нових технологій в будівництві, інформаційній і цифровій сферах. Немало вимог направлено на удосконалення комфорту та безпеки перебування уболівальників на матчі. Візитна картка стадіону – це оглядовість з глядацьких місць як верхнього, так і нижнього ярусів, оскільки конструкція трибун створює максимальний ефект присутності на полі. Всі сидіння розташовані під частково прозорим покриттям. Окрім надзвичайно повної оглядовості, стадіон «Арена Левів» має ще одну визначальну межу - архітектурну. Це так звана «променада» між нижнім і верхнім ярусами глядацьких трибун. Саме на неї потрапляють всі глядачі, проходячи турнікетні групи. Променада не лише регулює глядацькі потоки. На ній розташована основна кількість фаст-фудів і суспільних туалетів. Замикаючи кільцем весь стадіон, променада надає зручний простір для прогулянок і полегшує орієнтацію на стадіоні.

Тому, Арена Львів є, мабуть, найліпшою ареною для прийняття матчів та концертів будь-якої складності.

Можу вже сказати, що в рамках святкування 20-річчя гурт «Океан Ельзи» дасть 4 концерти по всій Україні, один з яких буде саме на «Арені Львів» 31 травня 2014 року. Також «Арена Львів» надає послуги з проведення бізнес-конференцій, семінарів, корпоративних свят, весіль.  Я вірю в те, що «Арена Львів» ще всіх здивує своїм активним життям. У цілому, ми прагнемо, щоб Арена Львів стала головною ареною Галичини. Принаймні, особисто буду докладати до цього максимум зусиль.

 

Щодо фінансового стану, нажаль, на теперішній час, Арена Львів має борги та не може обійтись без фінансової підтримки Держави. Так, існує борг і по заробітній платі.  На теперішній час, через фінансову ситуацію, що склалася на підприємстві, ДП «Арена Львів» не має змоги повернути борг в повному обсязі.

Проте, ми намагаємось зробити все, для того щоб «Арена Львів» запрацювала краще.

Ми вважаємо, що на теперішній час немає можливості забезпечити належне функціонування стадіону ДП "Арена Львів" виключно за рахунок надходжень від фінансово-господарської діяльності підприємства, без надання фінансової підтримки з державного бюджету, в тому числі – на оплату

праці працівників. Так, в  Державному бюджеті України на 2014 рік будуть передбачені видатки для надання фінансової підтримки ДП "Арена Львів" в обсязі 4,66 млн. гривень. Із яких 1445,4 тис грн. - на забезпечення заробітної плати працівників.

Ми в постійному контакті з Федерацією футболу України. Так, надали  пропозиції щодо збільшення можливостей проведення товариських футбольних матчів Національної збірної команди України, оскільки зазначені матчі проходять з великою зайнятістю глядацьких місць.

Крім цього, ми працюємо над забезпеченням постійного фінансування з державного бюджету на оплату комунальних послуг з метою унеможливити відключення постачання електроенергії та газу, що дозволить що найменше зберегти державне майно в умовах критичних температур, безперебійно залучати та проводити заходи.

Ми, також, активізували роботу з розширення послуг стадіону щодо проведення івент-заходів, інших комерційних заходів, послуг з реклами, тощо, використовуючи тісну співпрацю із Львівською обласною радою, Львівською облдержадміністрацією, Львівською міською радою та іншими структурами, що організовують спортивно-видовищні заходи.

Разом із представниками влади Львова, зокрема з паном Садовим, ми регулярно проводимо робочі зустрічі щодо вищезазначених питань, і я впевнений, що разом ми зможемо досягти найкращих результатів і «Арена Львів» стане улюбленим місцем відпочинку львів’ян.

Ми ведемо переговори із представниками молодіжних та жіночих збірних. Ми ні на мить не припиняли переговорів і з футбольним клубом «Карпати», і, сподіваюся, ми досягнемо консенсусу і «Карпати» заграють на головному стадіоні Галичини.

І на кінець, я можу Вас запевнити, що «Арена Львів» жива і буде продовжувати своє функціонування. Ми зробимо все, щоби вона в цьому році вийшла на самоокупність, - цитує Сімака прес-служба ДП "Арена Львів".