18 лютого 2014 00:27
3

Браун ИДЕЙЕ: "Тренер и президент до сих пор на меня обижены"

Два дні залишилося до перших матчів 1/16-ої фіналу Ліги Європи, в одному з яких «Динамо» на «Олімпійському» прийматиме «Валенсію». Саме цим поєдинком зайняті зараз голови підопічних Олега Блохіна. Втім, 25-річний нігерійський нападник «динамівців» Браун Ідеє багато розмірковує і про світовий чемпіонат у Бразилії. Воно й зрозуміло, адже, на відміну від української, збірна його країни зуміла вибороти путівку на мундіаль-2014. Саме з перспектив національної команди Нігерії у головному турнірі чотириріччя і розпочалася розмова кореспондента «СПОРТИВКИ» з 11-им номером «біло-синіх».

Месі в Аргентині не такий, як у «Барселоні»

– Добре знаю аксіому, що на світових чемпіонатах слабких суперників не буває, та все ж вважаю, що з групою Нігерії пощастило. Так, у нас у групі є Аргентина, за яку грає однозначно найкращий футболіст сучасності Лео Месі. Зате два інші наші суперники – Боснія і Герцеговина та Іран – команди, в іграх з якими ми повинні перемагати. Тільки не подумайте, що я або мої партнери по збірній вже зарахували собі в цих іграх по три очки. Ні, ми з повагою ставимося до цих збірних, як і до всіх інших, і готуватися до матчів з ними будемо серйозно. Та все ж, якщо проаналізувати рівень гравців та їхній досвід, то, думаю, ні в кого немає сумнівів, що саме Нігерія в іграх і з боснійцями, і з іранцями є фаворитом.

– А з Аргентиною, виходить, у вас шансів на позитивний результат немає?


– Ви неправильно мене зрозуміли. Хіба я казав, що у Боснії та в Ірану в іграх з нами немає жодних шансів? Так само я не стверджував, що з Аргентиною нам можна навіть на поле не виходити, бо все одно програємо. Я лише відзначив те, хто в іграх за участю нашої збірної є фаворитом – ми чи наш суперник. Ось і все. А про те, що в когось ми обов’язково виграємо, а з кимось нам нічого не світить, я не сказав жодного слова.

– А чого ти особисто очкуєш від матчу з Аргентиною?


– Не сумніваюся, що буде дуже важко. Все ж Аргентина – одна з найсильніших збірних світу. Але з такими командами цікаво себе перевірити. Та й грати приємно – вони і самі грають, і дають це робити супернику. Шансів, напевно, більше у південноамериканців. Однак ми вже не раз мали нагоду переконатися, що Месі у збірній грає не так яскраво, як «Барселоні».

– А Браун Ідеє краще грає за збірну чи, як Месі, за клуб?


– Не люблю себе оцінювати, це робота тренерів, журналістів і вболівальників. Можу тільки сказати, що для мене однаково важливими є ігри і за клуб, і за збірну.

Сидячи на лавці, багато не заб’єш


– Чому ж тоді рік тому, коли «Динамо» готувалося до матчів Ліги Європи з «Бордо», ти з таким запізненням повернувся на Україну після Кубка Африки, на якому разом з партнерами по збірній Нігерії здобув перемогу?


– Та тому й спізнився, бо ми виграли Кубок Африки! Повірте, якби ми не стали переможцями, я б на другий день після останнього матчу збірної Нігерії повернувся в «Динамо». Але коли ми вже виграли Кубок, то я не міг сказати керівництву федерації, тренерам і партнерам по збірній, мовляв, все хлопці, дякую за співпрацю, але мене чекають в клубі. Мене б у Нігерії ніхто не зрозумів. Якщо чесно, я й сам хотів насолодитися нашою перемогою в повній мірі – все ж не щодня вдається виграти такий турнір. До того ж головною родзинкою святкувань став прийом у президента Нігерії, а його аж ніяк не можна було пропустити – вийшов би скандал на всю країну, а вболівальники такого ніколи б не вибачили. Президент нас приймав 12-го лютого, а з «Бордо» ми грали 14-го, я це дуже добре запам’ятав, бо це ж День Святого Валентина. Теоретично я міг прилетіти фактично в день гри. Але чи міг я в такій ситуації стати корисним для «Динамо»? Дуже в цьому сумніваюся.

– Коли повернувся в Київ, багато «цікавого» почув від президента клубу і головного тренера команди?


– Краще не згадувати, не для преси це. І Блохін, і президент ще й донині на мене дещо ображені. Вони, щоправда, не згадують ту історію, але я відчуваю, що до кінця мене ще не пробачили.

– Таку провину нападнику можна спокутувати лише одним – хорошою грою та забитими голами, бажано, щоб вони стали переможними в особливо важливих матчах.

– Я це розумію, але після тієї історії я ще й в значній мірі втратив довіру у Блохіна. За минулий рік більше часу провів на лаві запасних, ніж на полі. А коли сидиш на лавці, багато не заб’єш. Між іншим, якщо ситуація не зміниться для мене на краще, і я надалі рідко гратиму, то в мене можуть виникнути проблеми із запрошеннями в збірну.

– Хіба виграш Кубка Африки не є гарантією того, що ті гравці, які безпосередньо його вибороли на полі, стовідсотково поїдуть до Бразилії?


– У нашій збірній за останні 2-3 роки з’явилася ціла група талановитих молодих хлопців. Шанс поїхати до Бразилії у них є також. Про це тренер нам прямо сказав, та ще й додав, що він уважно стежитиме за виступами кожного в клубі і що за колишні заслуги ніхто на чемпіонат світу не поїде. Для мене це додатковий стимул добре працювати на зборах, щоб з першого офіційного матчу грати в основному складі «Динамо». Тоді мої шанси поїхати до Америки виростуть.

З «Валенсією» багато вирішить перший матч


– Перейшовши в «Динамо», ти на початку забивав ледь не в кожному матчі. Здавалося, що забронював місце у старті на позиції нападника. Але з появою в команді Мбокані ти рідше з’являєшся на полі. А зараз Олег Блохін ще й повернув Артема Кравця, тож конкуренція ще гостріша…

– Я ніколи не боявся конкуренції. Навпаки, це необхідність, адже вона є чи не головним стимулом для футболіста працювати щоденно і постійно прагнути розвиватися. Ось і в у нас зараз така ситуація, що кожен повинен на тренуваннях та в контрольних іграх доводити право на місце у стартовому складі.

– І якою буде реакція Брауна Ідеє, коли Олег Блохін зупинить вибір не на ньому?


– Найголовніше у футболі – командний результат. Якщо Блохін вирішить, що Мбокані чи Кравець принесе більше користі команді, ніж я, то мені залишиться тільки ще наполегливіше працювати на тренуваннях, аби в наступній грі коуч надав шанс мені.

– До матчів з «Валенсією» залишаються лічені дні. Напевно, ти бачив не один матч найближчого суперника. То що ти скажеш про нинішню «Валенсію»?


– «Динамо» у Лізі Європи з жеребом пощастило менше, ніж збірній Нігерії із суперниками по групі на чемпіонаті світу. Іспанський чемпіонат зараз у розпалі. «Динамо» ж грає лише контрольні спаринги, тож «Валенсія» матиме перед нами перевагу в ігровій практиці в офіційних матчах. Але це ще не означає, що в нас немає шансів. Багато що вирішить перший матч. Якщо ми в Києві зможемо зробити хороший запас міцності, то в Іспанії буде значно легше. Ну, а як воно вийде, побачимо – чекати залишається не довго.

– Окрім Ліги Європи, на «Динамо» чекає ще й прем’єр-ліга. На твою думку, на що можете розраховувати?


– Керівництво клубу поставило нам завдання здобути путівку в Лігу чемпіонів. Для цього необхідно в чемпіонаті посісти місце не нижче другого. Але ми, маю на увазі команду, тобто гравців і тренерів, домовилися, що «Динамо» вже час щось виграти серйозне, а то в останні роки ми якщо й виграємо, то виключно якісь міні-турніри. А от серйозних успіхів вже не було давненько. Словом, ми хочемо виграти чемпіонат. Зрозуміло, що й з Кубка України вилітати у нас немає жодного бажання.

Браун! Не неси пурги! Многие игроки твоей сборной вернулись в свои клубы, а особенно европейские потому, что понимают где получают зарплату и где контракты! Пока ты праздновал, многие уже за свои клубы шпилили!!! Прощение и реабилитация - результативная и эффективная игра во всех играх за Динамо весной!!!
Вот же туземцев понабрали... Вождь назначил встречу - пипец уважительная причина не прибыть вовремя в команду! И тут же: самое главное в футболе - командный результат. Какое-то раздвоение личности... Или за дураков нас тут всех держит... И еще - все сборники Нигерии так же забили на свои команды и гульнули от души или только наш Пятница отличился?
Сховати
Кто в Англии играет - те быстро вернулись.