13 грудня 2011 21:06

Виталий КОСОВСКИЙ: "Победа в Англии дала бы "Динамо" очень много в психологическом плане"

Відомий у минулому футболіст, гравець національної збірної України та київського “Динамо” Віталій Косовський в інтерв'ю “ФУТБОЛ 24” назвав найкращих лівих півзахисників України, розповів про кадрову кризу у першому дивізіоні та оцінив гру в Лізі Європи команди Юрія Сьоміна.
 

- Віталій, на вашій позиції одними з кращих в Україні є Коноплянка, Вілліан та Ярмоленко. Що скажете про їхню гру?

- Відразу підкреслю, Вілліан та Коноплянка не є “лівшами”. Як на мене, ці люди не погано виконують свої функції, постійно прогресують, приносять своїй команді багато користі. Але, на моє переконання, на позиції лівого півзахисника повинен грати шульга. Ярмоленко є “лівшою”, але він часто під час гри змінює позицію — може грати як зліва, так і праворуч, в нападі та півзахисті.

- Погодитесь з тезою, що зараз ліві півзахисники більше націлені на атаку, ніж на захист? А у ваші часи акцент був на обороні. Тому зараз ваші колеги більше забивають, чим раніше.

- Не погоджуся. Це помилкова теза. Завжди півзахисник повинен в першу чергу забезпечити порядок у своїй зоні в захисті, а уже потім думати про атаку. Також, в усі часи півзахисники повинні були працювати на створення небезпеки поблизу воріт суперника. Вони повинні бути піднощиками снарядів. Тому, не погоджуюся з тим, що раніше ми більше працювали на захист.

- Кого вважаєте найбільш креативним “піднощиком снарядів” на позиції лівого півзахисника в чемпіонаті України?

- Ви уже назвали Коноплянку, Яромоленка та Вілліана. Вони насправді є хорошими креативними гравцями. Когось ще назвати важко. Взагалі, у нас мало гравців, які є “лівшами” і грають зліва у півзахисті.

- Віталій, останнім часом ви мали можливість побачити рівень команд першої ліги. Були часи, коли українські гранди, московські клуби шукали підсилення у нашому першому дивізіоні. Як оціните теперішній потенціал футболістів цього рівня?

- З того, що побачив за останні місяць-півтора, зробив висновок про велику різницю між командами нижньої частини турнірної таблиці першої ліги та верхньої. Різниця полягає в рівні футболістів, їхній технічній майстерності. Команди із верху турнірної таблиці по-іншому працюють, на крок випереджають інші команди у першій лізі.

- Мабуть, в першу чергу маєте на увазі такі команди, як “Металург”, “Закарпаття”, які є потенційними учасниками Прем'єр-ліги?

- Так, звісно. Ті, команди, що перебувають нижче в турнірній таблиці, які не претендують на підвищення у класі, перебувають приблизно на одному рівні. Вони варяться в одному і тому ж соку, не підвищують свій клас.

- Тому зараз і згадати важко, коли востаннє хтось із грандів переманював до себе футболіста із першої ліги?

- Так, важко у першій лізі знайти перспективного футболіста. Скільки я не їздив, не переглядав, здавалося б перспективних хлопців, а потім, коли починав аналізувати, з'ясовувалося, що більшість гравців для Прем'єр-ліги не підходять. Не багато у нас перспективної молоді.

- З чим це пов'язано? З тим, що клуби менше уваги приділяють підготовці молоді?

- Проблема, справді, криється у дитячих школах. Але я б не хотів заглиблюватися, ми говоримо про дуже глибоку проблему, для цього потрібно дуже багато часу. Йдеться про великий ланцюг проблем — дитячих тренерів, умов для тренувань, банальну відсутність м'ячів.

- Тоді, давайте перейдемо до вашої колишньої команди київського “Динамо”. Як охарактеризуєте виступи підопічних Юрія Сьоміна у Лізі Європи?

- Хлопці старалися,хлопці хотіли. Але не все вдалося. На сьогодні, вочевидь, це і є той рівень, на якому “динамівці” були готові виступити. Безумовно, хотілося б з року в рік виходити із групи, бачити хороші результати. Але маємо, що маємо. Потрібно сподіватися на краще і працювати не покладаючи рук.

- Вам не здається, що “Динамо” надто обережно грає, сповідує захисний футбол, що часто не дозволяє киянам набирати очки? Показовим є матч проти “Сток Сіті”, коли “динамівці” повели в рахунку, а потім Юрій Сьомін зробив акцент на захисті. Перебіг і результат цієї гри, думаю, усі пам'ятають...

- Не хотілося би цю тему розвивати. Щоби аналізувати процес, потрібно бути в команді. Головний тренер, виходячи із ситуації, обирає, на його погляд, найоптимальнішу тактику. І не наша з вами справа її обговорювати. А якби “Динамо” у грі зі “Сток Сіті” втримало переможний рахунок, зараз би цих питань, мабуть, не було.

- Не думаю, що уболівальникам могла сподобатися гра “Динамо” у другому таймі матчу зі “Сток Сіті”, навіть, за умови перемоги киян з рахунком 1:0...

- Погоджуюся з вами. Але все-таки гра забувається, а рахунок залишається. У психологічному плані перемога в Англії додала б хлопцям багато сил.

- Група в київського “Динамо” не з найсильніших. Виходячи з ваших слів, рівень “Динамо” не дозволяє уболівальникам сподіватися на кращі результати?

- Не говорив, що в нас такий рівень. Просто у цьому році “Динамо” зіграло так, як могло, показало те на що здатне. Не думаю, що хтось