18 травня 2024 15:40

"Стоять усі": в Україні почався страйк далекобійників через посилення мобілізації

Далекобійники не задоволені процесом мобілізації і мають зауваження до представників української влади, яких, на їхню думку, не зачіпають дії військкомів. Водії не заважають руху легковиків та автобусів, поруч перебуває поліція.


Вдень 18 травня близько сотні фур вишикувались в шеренгу вздовж траси "Київ-Одеса". Таким способом водії-далекобійники протестують проти посилення мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки незадоволені, що не отримали бронювання від призову в армію. Відео з кадрами страйку з'явилось у Telegram-каналі "Одеса інфо".

Перші кадри з шеренгою фур автори каналу опублікували о 13:50. Зауважили, що довжина "корка", який стоїть на виїзді з Одеси — близько 5 км, і в ньому стоїть близько сотні фур. На одному з відео чути пояснення чоловіка, який показує панораму дороги. З його слів, це — протест далекобійників, які не задоволені новим законом про мобілізацію. Він запевняє, що у протесті взяли участь водії ледь не усіх областей: Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Івано-Франківської, Вінницької, Чернігівської, Черкаської, Київської.


"Коротенька зйомка з страйку далекобійників. Траса Київ-Одеса. Проти драконівських законів. Хлопці радо відгукнулись на цей страйк, щоб хоч нас трошки почули оці "дяді", які з боку Одеси катаються на Київ. Напевно, немає такої області, з якої тут машини не стоять, — сказав неназваний автор запису.

Також на відео наголосили, що дорогу не перекрили — вільно їдуть легкові машини та маршрутні автобуси, а за порядком стежить поліція, присутні лікарі.


Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) поки що не відреагувала на страйк, який почався під Одесою 18 травня. На сторінці Facebook асоціації раніше повідомляли, що 10 травня відбувся аналогічний нетривалий протест на кордоні з Польще. У квітні на цю тему велись перемовини з Міністерством економіки.


На момент публікації статті не було реакції Міноборони, Мінекономіки та Одеського обласного ТЦК та СП, на території якого страйкують вантажоперевізники.

Протести далекобійників — деталі
Зазначимо, 29 квітня Фокус розповідав про ситуації, які стаються з водіями фур, коли вони перетинають український кордон. Водії скаржились, що їх посеред дороги зупиняють працівники територіальних центрів комплектування, перевіряють документи, а потім відводять у військкомати та мобілізують. В АсМАП тоді пояснили, що звертаються до української влади, вважаючи, що водіїв-далекобійників потрібно було б якось захистити від призову в армію.

За кілька днів з'явилась реакція Закарпатського ТЦК та СП: військкоми пояснили, що водії — такі ж громадяни України, як і решта. Якщо вони не мають оформленого бронювання або відстрочки, то їх можуть мобілізувати. При цьому запевнили, що фури з вантажем ніколи не лишали без догляду


Нагадуємо, в Україні дії наказ Мінекономіки, в якому описується процедура бронювання працівників деяких підприємств. У травні 2024 року стало відомо про бронювання співробітників кількох компаній, не причетних до оборони. Після цього в Мінекономіки скасували це бронювання і запевнили, що переглянуть наказ.