16 травня 2024 13:01

Сергій РЕБРОВ: "Я не міг відмовитись очолити збірну України"

Головний тренер збірної України Сергій Ребров порівняв посаду коуча в клубі та національній команді і зізнався, що йому не вистачає щоденної роботи.


Де роль тренера більша – у клубі чи в збірній?


– Для національної збірної ключове, щоб гравці виходили на поле і билися пліч-о-пліч за країну. У тренера мінімально часу, щоб щось донести гравцям.


У клубі, де я кожен день проводив з футболістами, наприкінці сезону було видно, як гарно вони мене розуміють навіть тоді, коли я нічого їм не кажу і ні про що не нагадую. Вони вже роблять це на полі.


Я не можу сказати, що роль тренера сильно відрізняється в збірній і клубі. Але тренувальний процес – так. Для збірної він дуже скорочений, а план підготовки постійно змінюється. І в межах двох-трьох тренувань ти повинен вкласти в гравців те, що робиш протягом місяців чи навіть років роботи.


Наскільки вам, як професіоналу, не вистачає щоденної роботи?


– Мені її дійсно не вистачає. Але коли надійшло запрошення від збірної України, я не міг відмовитись. Я мав багато контактів і запитів, від тих же Еміратів, але усім відповів, що зараз обираю Україну. Мені дуже цікаво працювати з нашими хлопцями. Перший рік завжди складний. Аби гравці краще мене розуміли, потрібен час, а його в нас немає. За цей короткий період, ми зробили дуже багато. За 11 ігор ми програли лише одну – Італії у вересні 2023 року. І це – велике досягнення. Я бачив обличчя гравців після нашої перемоги з Ісландією. Було помітно, що вони розуміють, що вони зробили дуже багато. Вони навіть не уявляють, наскільки багато.