13 травня 2024 13:39

Битва за Вовчанськ може стати першою великою битвою нового наступу РФ: аналіз Forbes

Битва за Вовчанськ у Харківській області може стати однією з перших великих битв нового наступу Росії на півночі. Підрозділи кількох бригад ЗСУ, зокрема 59-ї мотострілецької бригади і 93-ї штурмової бригади з потужними бойовими машинами піхоти CV90, уже перебувають у Вовчанську або на шляху до нього, пише Forbes.

"Поки ще занадто рано говорити напевно, чи є атаки Росії через російсько-український кордон на північ від Харкова першою атакою реального наступу або вивертом, покликаним відвернути українські сили від полів бойових дій на сході. Для жителів Вовчанська ця відмінність може не мати значення. Їхній дім - знову поле битви", - йдеться в публікації.


Журнал нагадує, що російські війська захопили Вовчанськ у перші дні більш широкомасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Українські війська звільнили місто сім місяців потому в рамках свого першого контрнаступу.


"Тепер тисячі жителів тікають, деякі вже вдруге за трохи більше ніж два роки, до міста наближаються підрозділи трьох російських полків... Російські війська навмисно промацують проломи в українських позиціях, які можуть бути присутніми у Вовчанську та його околицях. І вони концентруються на секторах, де географія вигідна. У випадку з Вовчанськом це означає підхід до міста з північного заходу, де річка Донець утворює захисний бар'єр на правому фланзі росіян", - наголошується в статті.


При цьому вказується на те, що як "прелюдію" до ширшої атаки росіяни спрямовують на місто свої бомби-планувальники із супутниковим наведенням: "Той факт, що росіяни бомблять Вовчанськ, може бути показником того, що вони мають намір посилити наземний наступ на місто".

"Якщо російська кампанія на півночі є вивертом, то його мета, ймовірно, полягає в тому, щоб залучити зі сходу на північ українські бригади, які захищають такі міста, як Часів Яр. Якщо кампанія буде справжнім наступом, то на Вовчанськ найближчими днями можуть напасти цілі полки. Дилема для українських лідерів полягає у тому, що хибний маневр може непомітно перерости в наступ", - додали в Forbes.