13 травня 2024 17:48

"Я думаю, що Комітет арбітрів оцінить це рішення як правильне": журналіст розібрав роботу арбітра в матчі "Шахтар" - "Динамо"

Журналіст і коментатор Віктор Вацко в програмі "Вацко Live" прокоментував роботу арбітра поєдинку "Шахтар" - "Динамо".


"Я б хотів поговорити про два ключові та найрезонансніши моменти біля воріт "Динамо" в першому таймі. Вони стали наслідками тиску футболістів "Шахтаря" на суперника на чужій половині поля. Обидва ці моменти стали на лівому фланзі оборони "Динамо" і один з цих моментів вирішив долю матчу.


Перший момент призвів до падіння Судакова у штрафному майданчику киян, після зіткнення із Поповим. "Динамо" пробувало через контроль вийти із оборони, Бондаренко запресингував Вівчаренка та відібрав у нього м’яч і так стався перший контроверсійний епізод матчу. Я вважаю, що арбітр матчу Деревинський добре розібрався в цьому моменті, я поясню чому неідеально. Я вважаю, що фолу з боку Попова не було. Судаков прокинув м’яч вліво, а сам рухався вперед і шукав контакту з Поповим, але на мій погляд це не жовта картка для Судакова. Він нічого не домальовував, він влетів у Попова і впав, це не пенальті, але і не жовта картка.


Другий подібний епізод призвів до пенальті. Конопля і Бондаренко класно запресингували біля бровки Кабаєва і Шапаренка, як наслідок, втрата м’яча Шапаренком і атака "Шахтаря", яка призвела до пенальті. Якщо обговорювати це рішення, то його детально роздивлялися на ВАРі. Тут немає нічого для дискусій - це гра рукою Вівчаренка. Неважливо чи м’яч відлетів від грудей, важливо, що рука відставлена вбік і м’яч в цю руку влучив. По грі рукою питань немає, але є питання до іншого епізоду.


Криськів дуже брутально атакував Буяльського, слава Богу, що це була гра в м’яч, бо це була б травма Буяльського. На мій погляд, це була брудна накладка. І тут у мене виникають протиріччя, це точно небезпечна гра з боку Криськіва, а небезпечна гра - це вільний удар для "Динамо". Якби Деревинський одразу призначив вільний удар на користь "Динамо", то всі б прийняли це, як правильне рішення. Але по факту Криськів зіграв у м’яч, він не зачепив ногу Буяльського. Я не розумію, чому Віталій впав, корчився від болю і так довго лежав. Важливо, що рефері був поруч і чітко бачив цей момент, а це вже аргумент на користь Деревинського. Я думаю, що комітет арбітрів за це рішення не буде його критикувати і оцінить це рішення як правильне. Але, якби він призначив вільний удар, то його комітет арбітрів не критикував би, бо це було б правильним рішенням. Але Деревинський не відреагував на падіння Буяльського, потім була рука Вівчаренка і Судаков забив "золотий гол" сезону 2023/2024".