13 травня 2024 17:04

Віктор Вацко - при вихід в старті Волошина замість Ярмоленка: "Я розумію цей задум Шовковського, але він не спрацював, бо кияни за весь матч не провели жодної контратаки"

Журналіст і коментатор Віктор Вацко в програмі "Вацко Live" розповів про свої враження від поєдинку "Шахтар" - "Динамо".


"Я не пригадаю, коли востаннє отримував таке задоволення від нерву, зарядженості обох команд, інтриги в матчі "Шахтаря" із "Динамо". Я вважав, що саме в цьому поєдинку "Шахтар" мав показати, чи гідний він чемпіонства, чи справедливіше буде запросити на святкування ЛНЗ і "Верес", як єдині клуби, яким вдалося весною відібрати очки в "Динамо". З іншого боку, від "Динамо" хотілось побачити гри, після якої були б підстави говорити чи дійсно ця команда і це покоління динамівців здатно конкурувати із цим "Шахтарем". Чи можуть вони сподіватися на свій рівень та свою силу в матчі з прями конкурентом, чи повинні розраховувати, що "Шахтар" десь спідкнеться в матчі з іншими суперниками.


Я не назву цей поєдинок сильно видовищним. Але це вийшов матч з категорії фіналів. Мені сподобалась дуель тактик, дуель тренерських рішень. "Шахтар" був фаворитом матчу і мав можливість для маневру, їх влаштовувала нічия, а "Динамо" необхідно було перемагати. "Шахтар" за кілька днів до матчу замовив банкетну залу, саме після матчу проти "Динамо".


Коли розпочався матч, то стало зрозуміло, що "Динамо" буде дуже важко. "Шахтар" високо і агресивно пресингував суперника і в "Динамо" виникали великі проблеми із виходом із оборони. За перші 15 хвилин матчу у "Шахтаря" було 6 ударів по воротах, а у киян у відповідь - жодного. Серйозних моментів гірники не створили, єдиним ударом у площину був удар Сікана, який був нескладним для Бущана.


Дискусійне питання - кадровий вибір Шовковського в атаці. Тренерський штаб "Динамо" вирішив залишити в запасі лідера команди Андрія Ярмоленка. Замість нього вийшов молодий бігунок Волошин. Ідея для мене зрозуміла. Протягом всього сезону "Динамо" не вражало при виході з оборони в атаку. Багато проблем своїм суперниками кияни створювали спростивши вихід з оборони, якщо ви пригадаєте сезон під керівництвом Шовковського, то динамівці створювали проблеми суперниками вибиванням м’яча за спини захисникам, куди вривалися швидкісні гравці атаки. Я думаю, що Шовковський розумів, що "Шахтар" буде пресингувати, буде високо накривати і швидкість Ваната, Волошина і Кабаєва, помножена на простір за спинами захисників, які мали високо розташовуватись, давала динамівцям контратакувальну надію. Проблема, що ця опція за весь матч ні разу не спрацювала. Бо, якщо це розуміє простий вболівальник, то модний і високооплачуваний штаб Пушича, щось вивчав і готував протидію такому козиру "Динамо". За даними Wyscout кияни за весь матч не провели жодної контратаки".