31 марта 2005 12:35

Андрей ШЕВЧЕНКО: "Лучше быть футболистом, чем тренером"


Форвард італійського "Мілану" та збірної України Андрій Шевченко виділив кілька хвилини на спілкування із українськими журналістами.

- Я розпочинаю розуміти, як тренерам тяжко перебувати на лаві запасних і преживати за свою команду. Краще грати і бути футболістом, ніж тренером. Дуже сильно переживав за команду. - Я дуже вдячний хлопцям, тому сьогодні була обіграна дійсна одна з кращих команд Європи. Про це можна судити і по гравцях, що грають у складі збірної Данії і це дуже сильна команда. Сьогодні збірна України продемонструвала, незважаючи на важку гру та не зовсім оптимальний стан гарний футбол. Але вистояли і виграли.

- По ходу матчу відвідували вас думки , як би ви зіграли в тім або іншому епізоді?

- Ні , були тільки переживання за мою команду за результат. Стежив за грою не як футболіст, а як фахівець. Уважно дивився гру, звертав увагу на те, що можна підказати хлопцям в перерві. Зайшов у перерві декому порадив як можна було б краще зіграти.

- З погляду фахівця як оціните гру збірної України та тактику українців в цьому матчі?

- Дії збірної України були правильними з погляду тактики, тому що ви самі бачили, що другий тайм вийшов дуже гарним . У першій половині зустрічі в діях нашої команди відчувалася якась нервозність, непевність, тому більше моментів створили датчани. У другому таймі збірна України дещо змінила тактично малюнок своєї гри, почала грати набагато швидше, тому і моменти з'явилися, і гол забити гарний вдалося.

- Збірна України вже чотири матчі поспіль не пропускає голів у свої ворота...

- Це гарний результат, що зайвий раз підтверджує те , що на футбольному полі обороняється 11 чоловік. І забиває гол теж 11 чоловік. Сьогодні ми не пропустили, тому що команда оборонялася 11-ма левами.

- Як вплинули на команду відомі події, що розгорнулися навколо Блохіна напередодні матчу?

- Можу сказати, що це вплинуло і на мене. Я думаю, що з кожної ситуації є вихід. А кращим виходом зі сформованої навколо Блохіна ситуації - це сьогоднішня перемога. Ми все показали на футбольному полі. Якщо хтось і мав якісь претензії до Олега Володимировича , то після сьогоднішнього матчу їх точно не буде. Саме в цей момент і команда і Олег показали згуртованість.

- Про що ви розмовляли з Ющенком?

- В основному про майбутнє українського футболу, він відвідав роздягальню нашої збірної , спілкувався з хлопцями. Видно, що в Президента є великий інтерес до спорту в країні. Він дуже переживає за український спорт і за український футбол.

- Це ваша перша зустріч з Віктором Ющенко?

- Так. Сьогодні ми зустрілися перший раз , хоча по телефону до цього ми вже розмовляли.

- Як у Міланi реагують на такий успіх української збірної в Європі?

- Всі дуже переживають. Мені прийшло штук 15 SMS-повідомлень від журналістів із різних країн. Тому що багато хто дійсно хочуть бачити збірну України у фінальній частині чемпіонату світу і переживають за нашу команду. В Італії є інтерес до нас, тому що багато хто знає про те, наскільки ми були близькі до виходу у фінальні частини чемпіонатів світу і Європи, але так і не зуміли туди пробитися. Знаючи наші шанси є зараз дуже позитивно до цього відносяться і хочуть бачити збірну України на чемпіонаті світу. Все зараз у наших руках. На нас очікують важкі ігри, ми зробили лише кілька кроків до цілі . Вся боротьба ще перед і прийдеться дуже багато попрацювати, щоб цієї мети досягти.

- Хто тепер головний суперник збірної України? Данія відстала на 8 очок.

- Данія відстала. Але греки... Як Олег Володимирович сказав, наша задача вийти з групи з першого місця, а за для цього варто поборотися. У нас попереду дві непрості ігри - спочатку вдома з Казахстаном, а потім на виїзді з Грецією. Ці дві ігри стануть ключовими для нашої команди.

- Як оціниш сьогоднішню гру форвардів збірної України?

- Дуже добре. Можливо, у першому таймі вона не була яскраво виражена, тому що в нашої команди було дуже мало моментів. Але треба також звернути увагу на те, який обсяг роботи виконали нападаючі в захисті. Так що нпадаючі дуже добре зіграли сьогодні, нав'язали суперникові боротьбу, а в другому таймі швидкісні якості форвардів української збірної сказали своє слово. Усі наші нападаючі, у тому числі й Бєлік - це була тактична заміна нашої збірної, яка є вірною і він це зрозумів. У цілому і Бєлік і Воронін, який забив гол і Воробей зіграли дуже добре.

- Який матч проти збірної Данії вийшов важче для української збірної, в Копенгагені чи в Києві?

- Я думаю, що сьогоднішній .