31 июля 2017 18:12
2

Когда Лучано Лучи извинится перед "Сталью"?

25 серпня 2017 у Будинку футболу відбувся навчальний семінар Комітету арбітрів для представників клубів Української Прем’єр-Ліги. Буденний захід, на якому, щоправда, стався далеко не буденний випадок. Голова комітету арбітрів Лучано Лучі вибачився перед тренером Олександром Бабичем та усією його командою Чорноморець.


За очевидну помилку арбітра Юрія Грися, якої той припустився у матчі 1 туру Прем’єр-Ліги — Динамо-Чорноморець 2:1. Тоді, нагадаю, асистент головного арбітра побачив момент призначення пенальті в ворота Динамо, повідомив по гарнітурі зв’язку Грися, але той все проігнорував. "Динамо" виграло, Грися пообіцяли дискваліфікувати на невизначений термін.

Не минуло і одного туру, як у нашому футболі новий арбітражний скандал. 3-й тур, гра Сталь-Шахтар. Рахунок 1:1, а на табло всього лиш 51-ша хвилина. Тайсона хапає за футболку Даніелян, бразилець психує і свідомо б’є та відмахується рукою в обличчя супернику.


Згідно арбітражної букви закону, Даніеляну — жовта, а от Тайсону — пряма червона картка. Чиста червона. Ні, чистісінька. Ба більше, таке порушення тягне за собою розгляд на засіданні Контрольно дисциплінарного комітету. А вже там Тайсону мали би впаяти мінімум два, або навіть три матчі дискваліфікації. За свідому грубість та ще й після свистка арбітра.

Але арбітр матчу Іван Бондар прийняв ось яке рішення. Лише одна картка, жовта і показано її лише Тайсону. Отже робимо висновок, арбітр Бондар чітко БАЧИВ порушення з боку Тайсона. Бо дав же йому картку за порушення. А якщо бачив, то і розумів, що Тайсон бив суперника зумисне. Виходить арбітр Бондар СПЕЦІАЛЬНО підсудив гірникам? Бо на хронометрі нагадаю, була лише 51 хв., гра для гірників складалася дуже важко. Цікаво було би подивитися, як Шахтар збирався перемагати вдесятьох. А так, у цій історії (як і в історії матчу Динамо — Чорноморець) виявився хеппі-енд. Для Паулу Фонсеки та його команди звісно. Шахтар забив аж на П’ЯТІЙ доданій арбітром Бондарем хвилині і переміг 2:1.

Я неодноразово чув, як від гравців, так і від тренерів, відгуки. Ні, навіть не про роботу (ну яка може бути робота, коли приїздиш в Київ раз на 2 — 3 місяці), а про саму присутність Колліни на посаді Куратора українського арбітража. Мовляв, Колліну настільки боялися наші арбітри, що не ризикували (є таке у їхньому лексиконі слівце) відверто "вбивати" команди на полі. А зараз, мабуть, вже не варто чекати ніякої офіційної заяви ФФУ про відставку Колліни. З першого ж туру наші арбітри чітко доводять: Колліна пішов, а Лучі їм, вочевидь, не указ. Яким тепер буде хід сеньора Лучано? За доброю традицією, він тепер повинен публічно вибачитися перед клубом Сталь і його головним тренером Єгіше Мелікяном. Чекаємо... Як і рішення КДК, у ситуації з Тайсоном. Комітет арбітрів свого часу пообіцяв дискваліфікувати Грися, чим тепер відповість інша структура українського футбольного правосуддя?


Kostyantyn Andriyuk

25 серпня 2017??? Відбувся? Ще 26 днів...
Та ніколи. А навіть якщо і вибачиться, то який толк із цього?