10 февраля 2017 19:07

​Посольство Украины в Испании: "Широкая огласка дезинформации о Зозуле говорит о том, что эта акция была спланированной пропагандистской кампанией"

Посольство Украины в Испании выступило в поддержку Романа Зозули, опубликовав на своей официальной странице в Facebook заявляение следующего характера:


"МЗС України та Посольство України в Іспанії підтримують Романа Зозулю!


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на особистому акаунті в Твіттері оприлюднив такі слова на підтримку футболіста:


Романе, Вас підтримує вся Україна: вболівальники, волонтери, військові. Посольство України в Іспанії і всі ми боремося разом / Friends, I call to support Ukrainian soccer player Roman Zozulya. His case example of how Russian propaganda can misuse minds everywhere.


Посольство України в Іспанії оприлюднило заяву на захист футболіста, яку було надіслано до іспанських ЗМІ. Були проведені консультації з керівництвом футбольного клубу "Реал Бетіс" та Федерації футболу України (ФФУ). Клуб "Реал Бетіс" та ФФУ виступили із заявами на підтримку Р.Зозулі.


Найпопулярніше спортивне видання Іспанії "Марка" опублікувало статтю під назвою "Посольство України також підтримує нападника Бетісу Романа Зозулю" та розмістило повний текст вищезгаданої заяви Посольства.


Тексти заяв Посольства України в Іспанії, клубу "Реал Бетіс" та ФФУ було розміщено на сайті та в соціальних мережах дипустанови. Публікації на підтримку Р.Зозулі було також поширено на офіційних сторінках Міністерства закордонних справ України в соціальних мережах.


Посол України в Іспанії дав інтерв'ю іспанським ЗМІ (зокрема телеканалам RTVE, La Sexta, Telecinco, Cuatro, радіоканалам SER, SUR, Cope, RadioMarca, спортивному виданню AS), в яких відзначив патріотичність Р.Зозулі та спростував будь-яке відношення українського футболіста до фашистських чи неонацистських рухів. Інформація Посольства також поширювалася через провідне інформаційне агентство Іспанії EFE.


3 лютого Р.Зозуля відвідав Посольство України в Іспанії. У цей же день на всіх провідних каналах Іспанії (RTVE, La Sexta, Telecinco, Cuatro тощо) в програмах новин вийшли репортажі, присвячені ситуації навколо українського футболіста, до яких було включено фрагменти інтерв'ю Романа Зозулі та Посла.

Також Посольство встановило контакт з керівництвом Федерації футболу Іспанії та Національної футбольної ліги Іспанії. 7 лютого Посол України провів зустріч з Президентом Професійної футбольної ліги Іспанії Х.Тебасом, у ході якої, зокрема, порушив питання щодо захисту прав українського футболіста Романа Зозулі. За результатами цієї зустрічі була оприлюднена заява Х.Тебаса щодо подання позову на відкриття кримінальної справи проти 17 осіб, які погрожували українському футболісту.


Після зустрічі Посла в Лізі своє занепокоєння ситуацією, що склалася навколо Романа, висловив також Міністр закордонних справ та співробітництва Іспанії А.Дастіс: «Це правда, що це питання, яке привернуло мою увагу як футбольного вболівальника, викликає занепокоєння... Кожен гравець і спортсмен має мати можливість виконувати свою роботу. Ми дуже симпатизуємо Україні...».

Посольство звернулося до МЗС Іспанії щодо захисту прав українського футболіста.


Питання щодо ситуації, яка склалася з українським футболістом, також порушувалось під час зустрічі Посла А.Щерби з Президентом Конгресу депутатів Іспанії А.Пастор 9 лютого. З української сторони, зокрема, висловлювалося переконання, що в Іспанії, яка є правовою державою, права українського громадянина будуть захищені.


Широкий розголос дезінформації щодо Р.Зозулі свідчить про те, що зазначена акція була ретельно спланованою пропагандистською кампанією з метою дискредитації футболіста.


Дякуємо ВСІМ за підтримку українського футболіста!".