21 жовтня 2024 19:35

Вінісіусу, Касільясу, Роналдінью, Пуйолю, Фігу та іншим футболістам загрожують позови від постраждалих від фінансової піраміди. Гравці брали участь у заходах компанії, яка обіцяла 300% доходу

Вінісіус та колишні топ-футболісти брали участь у розкручуванні фінансової піраміди.


Ряд колишніх і колишніх футболістів стали фігурантами скандалу з фінансовою пірамідою, внаслідок якого їм може загрожувати судовий розгляд. Вони брали участь у рекламі криптовалютної компанії Omegapro.


Інвесторам обіцяли дохід у 300% від вкладених коштів за 14 місяців. Пізніше терміни збільшили до 18 місяців, а потім до 26. Сумарно 3 млн. інвесторів вклали в піраміду близько 3 млрд. євро. В Іспанії Omegapro визнали пірамідою 2020-го, в інших країнах Європи про шахрайство почали попереджати з 2022-го.

Два засновники компанії, нідерландець Роберт Велге та швед Андреас Шакач, були заарештовані в Стамбулі. Директора Хуана Карлоса Рейносо також заарештували в березні 2023 року. Ще два засновники ховаються від правосуддя.

OK Diario наводить коментар 56-річній Долорес із Каталонії, яка втратила свої заощадження у розмірі 18 тисяч євро у цій схемі.


«Як це могло бути шахрайством? У цьому брали участь футболісти, а логотип компанії був спроектований на хмарочос у Дубаї! - Заявила каталонка.

Однією з ключових стратегій Omegapro було проведення заходів за участю відомих колишніх і колишніх футболістів, щоб переконати інвесторів у надійності бізнес-моделі. Також Omegapro замовляла проектування свого логотипу на найвищу будівлю у світі, Бурдж-Халіфа у Дубаї. Бізнес був зареєстрований у різних країнах, але одна зі штаб-квартир знаходилася в ОАЕ, і уряд звинувачується в тому, що він відіграв ключову роль у наданні легітимності проекту.


Шведський слідчий і адвокат Ларс Олоффсон заявив, що всіх футболістів, замішаних у цій справі, буде включено до судових позовів у Великій Британії, якщо вони брали участь або були помічені у взаємодії брендом Omegapro.


«Ми подамо до суду на всіх футболістів, яких бачили на заходах Omegapro», – заявив Олоффсон, який представляє інтереси жертв шахрайства.
Серед гравців, які брали участь у просуванні компанії, називаються колишні захисники "Реала" Фернандо Йерро та Роберто Карлос. При цьому агентство Ієрро заявило, що він не заробляв грошей за виступ у Дубаї у січні 2022-го, а зробив це в обмін на розкішну поїздку та проживання в готелі, але зазначило, що уряд ОАЕ сплатив авіаквитки. Представники Карлоса заявили, що не був представником Omegapro.

2022-го в Дубаї пройшов «Кубок легенд», на якому команда Луїша Фігу зіграла з командою Роналдіньо в матчі всіх зірок, серед яких був і ес-воротар «Реала» Ікер Касільяс. Представники колишнього гравця «Барселони» Роналдіньо не відповіли на запит OK Diario, а представник Фігу заявив, що має контракт з урядом ОАЕ, і він нічого не знає про діяльність Omegapro.


Фігу та Роналдіньо проводили прес-конференцію у футболках із символікою Omegapro та прорекламували матч зірок у своїх соціальних мережах. Представники Касільяса запевняють, що він не мав жодних контрактних відносин з компанією.

Вінгер «Реала» Вінісіус Жуніор також брав участь у просуванні Omegapro, з'явився на сцені в одязі з логотипом Omegapro у Панамі на іншому заході.


У листопаді 2022 року колишній капітан «Барселони» Карлес Пуйоль також зіграв у грі легенд, але його представники стверджують, що він був у відпустці на Мальдівах і вирішив зіграти, оскільки у матчі брали участь його колишній партнер за командою Ерік Абідаль та інші друзі.