7 вересня 2024 16:09

Французького екс-депутата звинувачують у зловживанні впливом надання послуг ПСЖ. Він допомагав клубу ухилитися від податків під час трансферу Неймара і намагався впливати на календар

Колишнього французького депутата підозрюють у незаконному наданні послуг «ПСЖ».


Юге Ренсону, колишньому члену парламенту та віце-президенту Національної асамблеї Франції з 2017 по 2022 рік, було пред'явлено звинувачення у зловживанні впливом. Його підозрюють у тому, що протягом усього терміну його повноважень він надавав невеликі послуги «ПСЖ» – клубу, за який він вболiвав.


За версією слідства, Ренсон неодноразово користувався вплив, щоб допомогти «ПСЖ» або його менеджерам. Зокрема, він досяг полегшення процедури видачі китайських віз співробітникам клубу, намагався вплинути на календар Ліги 1 і на допустиму кількість глядачів на стадіоні під час пандемії коронавірусу.


Також на прохання колишнього директора з комунікацій «ПСЖ» Жана-Марсьяля Ріба політик домагався прискорення адміністративних процедур.

Крім того, екс-депутата підозрюють у тому, що він міг допомогти "ПСЖ" ухилитися від сплати податків при трансфері Неймара з "Барселони". Слідчі виявили повідомлення, датовані 2017 роком та адресовані міністру внутрішніх справ Франції Жеральду Дарманену: «Жеральде, я дозволю собі потурбувати вас з одного з наших питань... Ми з Насером [Аль-Хелайфі] дуже стурбовані його великою операцією. Я знаю, що ви підтримуєте зв'язок з ним. Чи можете заспокоїти його? Було б шкода, якби операція не відбулася... До ваших послуг, цілую, Юге».


Дарманен запевняв Ренсона, що робота з цього питання триває. Юге передавав цю інформацію до «ПСЖ».


Ренсон також неодноразово просив чи отримував пропозиції зайняти місця у VIP-ложі «ПСЖ», іноді у супроводі міністрів чи близьких друзів.


2020 року префектура видала розпорядження про заборону носіння форми «ПСЖ» на вулицях Марселя, щоб скоротити кількість сутичок фанатів. Колишній член парламенту обговорював із главою МВС можливість скасування цієї заборони.


Ренсон також консультувався з екс-директором «ПСЖ» з деяких питань – зокрема він запитував, чи може він критикувати Суперлігу та коментувати чутки про від'їзд Кіліана Мбаппе за кордон.

Даючи свідчення у суді, політик визнав, що мріяв отримати роботу в паризькому клубі, не будучи парламентарієм. За його словами, посади, на які він претендував, мають виключно "протокольну" функцію.


Ренсон також відкидає висунуті звинувачення: «Я ніколи не надавав жодних послуг. Можливо, я як обраний депутат допомагав знаходити способи зустрічатися з людьми або вирішувати труднощі. Але я робив це, не перевищуючи повноважень обраної посадової особи».