18 липня 2024 22:29

Екс-віце-президент "Барси" Ромеу про фонд зарплатнi: "Він досягнув максимуму в сезоні-2020/21 - 98% від доходів. Лапорта застосував план жорсткої економії, і ми дійшли до історичної позначки - 60%"

Колишній віце-президент "Барселони" Едуар Ромеу розповів про фінанси клубу.


«За весь час при Сандро Роселі і в перші два роки за Жозепа Бартомеу фонд заробітної плати становив дуже правильні 65% від суми доходів клубу, від 300 до 430 млн євро – залежно від зростання доходів в окремі сезони.


Основна проблема виникла із сезону-2017/18. Так співпало, що після відходу Неймара до «ПСЖ» за 222 мільйони євро фонд зарплати не опускався нижче 600 млн євро і завжди перевищував 70% від доходів, досягнувши максимуму 98% у сезоні-2020/21. Це пов'язано зі зростанням зарплат багатьох гравців першої команди та пандемією коронавірусу.


У цій ситуації і у зв'язку з необхідністю оновити роздутий склад з великим віковим діапазоном рада директорів під керівництвом Жоана Лапорти була змушена застосувати план жорсткої економії, який при цьому був би сумісним із досягненням спортивних результатів, оскільки у такому клубі, як Барселона, боротьба за всі титули є обов'язковим.


І через три роки напруженої роботи у сезоні-2023/24 фонд заробітної плати знизився до приголомшливої, історичної позначки – 60%. Він досяг 492 млн. євро. Тобто завдяки вражаючим зусиллям зниження становило 180 мільйонів євро щодо пікового періоду.


"Барселоні" це дорого обійшлося. Щоб пройти цей шлях, багатьом довелося жертвувати, і це створило болючі ситуації для багатьох людей. І після стільки жертв і зусиль необхідно зберегти цей баланс, не намагаючись отримати занадто багато всього і не роблячи колишніх помилок. Ось чому настав час зробити ставку на свою академію. Ла Масія – невичерпне джерело талановитих гравців», – написав Ромеу.