18 травня 2024 16:44
1

Головний помічник Зеленського використовує владу, дратує критиків і не вибачається за це. Washington Post про голову ОП Андрія Єрмака

Журналісти видання зазначають, що саме давня дружба з Володимиром Зеленським привела Єрмака до влади навіть незважаючи на повну відсутність досвіду роботи в державних структурах.


"Керівник офісу президента, як формально звучить посада Єрмака, завжди мав величезний вплив в Україні. Умови воєнного часу зосередили в адміністрації президента надзвичайні повноваження, що зробило Єрмака, можливо, наймогутнішим керівником апарату в історії країни, вплив якого практично не відрізнити від його ж боса", - йдеться у матеріалі.

У WP зазначають, що Єрмак та Зеленський так рідко з'являються один без одного на публічних заходах чи закордонних поїздках, що "деякі запитують, хто з них командує, і чи є вони взагалі окремими людьми".

Близькість Єрмака до президента та очевидний вплив на нього викликали шквал звинувачень: він недемократично консолідував владу в апараті президента, практично одноосібно керує призначеннями та звільненнями посадових осіб, обмежує доступ до Зеленського та прагне особисто контролювати майже кожне важливе рішення у воєнний час.

"Ряд цих звинувачень є незаперечним. Довіра до Зеленського падає значною мірою через те, що на ньому відбиваються дії Єрмака", - зазначає автор статті.

В інтерв'ю з більш ніж десятком нинішніх та колишніх українських чиновників та законодавців, іноземних дипломатів та інших осіб, які знають Єрмака чи працюють із ним, навіть його прихильники визнали, що він має надзвичайно широкі повноваження в управлінні державою та зовнішніх комунікаціях.

Критики кажуть, що останнім часом, коли коло радників Зеленського звузилося, Єрмак відсунув на другий план МЗС, втручався у військові рішення та виступав посередником у ключових угодах із партнерами, зокрема зі США


Деякі українські та західні чиновники кажуть, що підозри щодо найближчого помічника президента підривають авторитет Зеленського і викликають сумніви щодо того, хто несе реальну відповідальність за ухвалені рішення. Декілька чиновників взагалі відмовилися говорити про Єрмак, побоюючись наслідків.


Журналісти наголошують на відсутності політичного досвіду у колишнього кінопродюсера. Єрмак, як і Зеленський, не мав підготовки для управління країною, не говорячи вже про країну, яку хочуть зруйнувати. Але саме на нього покладено цю роль. Колись Єрмак вважався тінню Зеленського, а тепер його розглядають як частину правлячої дуополії.

Критики Єрмака описують його як забіякуватого і владного. Дехто звинувачує його в тому, що він є російським агентом. Він категорично це заперечує.
Підживлюють критику та сімейні зв'язки голови ВП. Його батько обіймав високу посаду в радянському посольстві в Кабулі, що підтверджує припущення про те, що його сім'я підтримує зв'язки з Росією та її службами безпеки.


Єрмак має рідного брата, 45-річного Дениса, якого звинуватили в тому, що його зняли на відео, коли намагався використати свої родинні зв'язки для продажу посад в адміністрації Зеленського. Згодом Антикорупційне бюро України тихо закрило справу, а Єрмак заявив, що все це було "інформаційною операцією" проти його брата.

Єрмак заявляє, що "не думає про своє політичне майбутнє", але це неправда, кажуть співрозмовники видання, наближені до нього.

Крім того, Єрмака звинувачують у "чистках" влади. Зокрема у звільненні всіх колишніх друзів Зеленського з його найближчого оточення. Дехто пов'язує його і зі звільненням колишнього головкому Валерія Залужного.

"У президента немає оточення. Є одна людина, яка впливає на рішення президента", - каже неназваний чиновник.

Поки Зеленський перебуває при владі, схоже, там буде і Єрмак, роблять висновок журналісти.

дЕрмак-это фсбэшный крот враг Украины