3 серпня 2022 11:02

Джерело: Нова суддя КСУ Совгиря сприяла перебуванню російського флоту в Криму

Нова суддя Конституційного суду України Ольга Совгиря у 2010 році як науковець не рекомендувала КСУ розглядати подання щодо обмеження терміну перебування іноземних військ в Україні, повідомляють Схеми.


Журналісти з'ясували, що це був її науковий висновок як доцента кафедри Київського національного університету імені Т. Шевченка на запит Конституційного суду. Саме на цей висновок тоді, зокрема, спирався КСУ, коли нарешті вирішив відмовити у відкритті справи по суті (це сталося напередодні голосування за Харківські угоди, які продовжили перебування Чорноморського флоту Росії у Криму).

Совгиря 2 серпня прийняла присягу.

2010 року президент Віктор Ющенко та 50 народних депутатів звернулися до КСУ з конституційними поданнями, в яких попросили роз'яснити норми основного закону щодо обмеження терміну розміщення іноземних військових баз в Україні.


Термін дії угоди між Україною та Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України закінчився у 2017 році.

21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент Віктор Янукович підписав угоду між Україною та Росією, яка на 25 років продовжувала термін перебування Чорноморського флоту РФ в Україні нібито в обмін на знижку на газ. За даними ДБР, насправді Україна не отримала знижки – перед підписанням угод РФ двічі штучно завищила ціну.


2014 року військовослужбовці ЧФ РФ спільно з іншими підрозділами Збройних сил РФ окупували Крим. Верховна Рада України оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму та Севастополя Росією.


Міжнародні організації назвали окупацію Криму незаконною та засудили дії Росії. Водночас Росія називає окупацію «приєднанням Криму» та апелює до «відновлення історичної справедливості».