17 липня 2021 15:48

Гонорар главного арбитра Премьер-лиги повысят с 12 до 30 тысяч грн за матч. Также добавят выплату на проезд и проживание

Еволюційні речі відбуваються в українському футболі. Після весняного шквалу критики та й розуміння, що так далі бути не може, в Будинку футболу змінюють правила стосунків клубів та арбітрів.

З регламенту УПЛ прибрали пункт, згідно якого клуби мають зустрічати арбітрів, заселяти їх в готелі та годувати. Дуже часто ми чули, що це ставало частиною корупційного впливу на арбітрів. Чи навпаки арбітри поводили себе не коректно, наїдали столи та деякі випивали перед матчами.

Відтепер арбітри матимуть кошти на те, щоб самостійно знімати собі готель та харчуватись. У них будуть заплановані кошти на проїзд – 3000 та 6000 на готель.

А що по гонорарам?

Вони суттєво піднімуться. Якщо раніше головний арбітр отримував 12 тисяч гривень за матч, то тепер гонорар виросте до 30 тисяч(плюс 3 тисячі на проїзд і 6 на проживання). У асистентів з 6 тисяч до 15. Так само у четвертого арбітра та делегата гри. Увага! Суми уточнюються! Арбітри свої угоди ще не підписали.

Хто за це платитиме?

Клуби. Суми внесків клубів зміняться. І клуб господар буде платити за прийом арбітрів та гонорари. Мова йде про суму в районі 139 тисяч гривень за матч.

На що це вплине?

Це зменшить корупційний вплив на арбітрів. Клуби матимуть менше контактів з арбітрами. І зникнуть історії про «погані чи відмінні зустрічі клубів», або п’яних арбітрів перед матчами. Плюс солідніші фінансові умови мають підштовхнути арбітрів цінувати свою роботу і дорожити нею. Багато хто з них постійно наголошував, що з часу падіння курсу гривні їхні контракти ніяк не підіймались. Тобто фінанси так і залишались на рівні, коли долар був по 8.

Це вб’є корупцію в арбітражі?

На 100% ні. Але зменшить в рази. Вже минулого року говорили про «мотивацію» за результат у 500 – 800 тисяч гривень. Суми ростуть! В УПЛ залишаються клуби, які системно «мотивують» арбітрів. А деякі включаються займатись таким при певних умовах. Тут вже мають увімкнутись правоохоронні органи. Плюс куратор арбітрів Лучано Лучі , як керівник, матиме більше важелів впливу. Для багатьох арбітрів італієць виглядає людиною, яка вибила собі хороші умови і не дбає про підопічних.