9 червня 2010 22:00
5

Тимощук: "Цель - завоевать место в основе "Баварии"

Вице-капитан сборной Украины - о Баварии, о национальной команде и о многом другом.

 

- Прихильники збірної люблять вас за те, що під час кожного матчу ви виконуєте великий обсяг роботи. Одне слово, на полі ви справжній боєць...

- Так мене виховали в дитинстві. Незалежно від результату, я буду діяти на всі сто відсотків, аби відстояти честь команди й принести радість уболівальникам.

- Останнім часом футбол став більш атлетичним, а ваша позиція на полі передбачає багато єдиноборств і начебто вимагає мати міцну статуру. Тренери не казали, що треба "підкачатися"?


- Такого не було. У кожної людини формується своя структура тіла, і якщо її змінювати силоміць, ця неприродність буде тільки заважати на полі. Ви бачите, що я граю на рівних і переграю навіть кремезніших за мене суперників. Моя вроджена непоступливість і технічні навички допомагають гідно протистояти в єдиноборствах.

- Чому рік тому ви вирішили змінити місце футбольної прописки?


- Коли я отримав запрошення від одного з найсильніших клубів світу, то довго не розмірковував. Це був своєрідний виклик долі і я не міг його не прийняти.

- Деякі фани Баварії закидають, що ви забагато пасів віддаєте назад, а в атакувальних діях берете участь доволі рідко...


- Подібні думки можуть висловлювати не надто обізнані на футболі люди. На полі я маю виконувати те, що від мене вимагає тренер, а не вболівальник. Я мушу дотримуватися обраної тактики, аби не зламати концепцію гри команди. Намагаюся діяти надійно і назад відіграю лише тоді, коли тиснуть суперники, і є загроза втратити м'яч. Я роблю на полі все, що від мене вимагає тренерський штаб.

- Фізичні навантаження в Баварії більші, ніж у тих командах, де ви грали раніше?

- Тут робота йде у трохи іншому напрямку: в Шахтарі під час передсезонних зборів акцент ставили на фізичні вправи, а в Баварії ми більше працюємо з м'ячем, вдосконалюємося у технічно-тактичному плані. У Мюнхені напрям підготовки чимось схожий з пітерським. Робимо всі вправи з м'ячем, окрім розминки, без нього ми практично не бігаємо.

- З ким найбільше товаришуєте?


- З Олічем, Праньїчем, а ще з Клозе, адже він може поговорити зі мною польською мовою, яка близька до української.

- Які у вас емоції після минулого сезону?


- У мене було не дуже багато часу, щоб проявити себе, щось відчути. Але загалом дуже приємно, що в моїй колекції з'явився черговий трофей за перемогу в першості та Кубку Німеччини.

- Як святкується чемпіонство в Німеччині?


- У Донецьку та Пітері заходи святкування були в чомусь схожі. У нас влаштовують шоу з концертами, а тут більший акцент на проїзд по всьому місту у відкритих машинах і спілкування з уболівальниками. А емоційно, звичайно, все схоже, вболівальники всюди раді чемпіонству своїх клубів однаково.

- На вас якось вплинули слова ван Галя про те, що він не бачить для вас місця в основі?


- А як вони можуть вплинути? Я тренуюся з повною самовіддачею і, впевнений, тільки так можна змінити бачення тренера моєї позиції на полі. Я зроблю все, щоб завоювати місце в основі.

- У вас особиста бесіда з тренером на цю тему була?


- З кожним гравцем перед чемпіонатом тренер проводив особисту бесіду.

- Але такі слова можуть розчарувати?


- Я не розчаровуюся. Подивимося, як буде далі. Для мене це нові стосунки, новий досвід. Я хочу грати в будь-якій команді, в якій перебуваю.

- До цього ви працювали з багатьма тренерами. Хоч один з них робив подібні заяви?


- Тренер нехай заявляє, що хоче. А гравець повинен працювати, бо він пов'язаний з командою контрактом. Я думаю, що все-таки тренеру потрібно враховувати деякі речі. Я йому сказав, що найкомфортніше почуваюся на позиції опорного півзахисника, а далі вже вирішувати тренерові, кого й де ставити. Звичайно, я хочу грати, буду це робити на будь-якій позиції.

- А ви готові змінити позицію, якщо ван Галь цього побажає?


- Я готовий. Але я не думаю, що для мене є позиція краща, ніж опорний півзахисник.

- Які у вас стосунки з ван Боммелем?


- Достатньо нормальні, професійні. Я навіть скажу більше, історія про те, що ми з ним начебто серйозно посварились, не відповідає дійсності. Просто деякі журналісти все перекрутили й видали все так, як їм потрібно.

- Як ви відреагували, коли він отримав травму та вибув на довгий час?


- Я не радію, навіть якщо гравці суперника отримують травми. Неодноразово сам отримував травми. Знаю цей стан. Коли він травмувався, я йому сказав, щоб він швидше видужував і повертався в команду.

- Національна збірна розпочала підготовку до Євро-2012. Як ви оцінюєте шанси нашої команди в домашньому Єврочемпіонаті?


- Розцінюю їх доволі високо. Ми зробимо все, щоб довести всьому футбольному світові, що ми чогось варті.

- Як вам працюється під орудою нового тренерського штабу збірної на чолі з авторитетним фахівцем Мироном Маркевичем?


- Мирон Богданович дуже кваліфікований спеціаліст та хороший психолог. Мені комфортно працюється під його орудою. Я впевнений, що незабаром він виведе нашу збірну на новий рівень.

- Які ви поставили перед собою цілі на найближчий час?


- Хочу завоювати місце в основі Баварії. Задля досягнення мети я зроблю все. Хочу постійно грати в основі й вносити свою лепту в успіхи цієї великої команди.


По материалам газеты Урядовий Кур'єр

Он наверное спятил!Я понимаю что Германия очень хорошая страна и Бавария супер клуб,но если он хочет процветать и дальше ему нужно обязательно уходить!Я думаю покупатели обязательно найдутся!
Тут, мабуть, Толік не зміг відчути свої сили і співставити їх з рівнем гравців Баварії. Та й до того ж він до одного тренера йшов, а грав уже за іншого. Та ще й ейфорія після кубку УЄФА, самовпевненість після такої перемоги. Мав би він дальній та хоча б пристойний середній пас - можна було б ще говорити про "земляцтво" ван Гаала і ван Боммеля, а так...
И зачем спрашивается из Зенита ушел ??? В Питере он был настоящим кумиром. Вспоминаю как его провожали в аэропорту ... сам виноват
а какой команде он подходит? ни в одном топ клубе не заинтересованы в игроке, как он - все передачи отдавать ближнему и назад.
Тимощук: "Цель - завоевать место в основе "Баварии" - Толику пора бы понять, что ему на данном этапе нечего противопоставить Ван Боммелю. Он на порядок слабее голландца. "- Подібні думки можуть висловлювати не надто обізнані на футболі люди" - а эта его фраза говорит скорее о том, что он больше чувствует себя в футболе, а не футбол в себе. Жаль Анатолия :( Он и "Бавария" Ван Гааля - это абсолютно разный уровень понимания футбола и позиционных действий в центре поля...