14 листопада 2023 15:51

Екс-воротар "Ліверпуля" Кіркленд про залежність від трамадолу: "Дізнався, що приймаю еквівалент шести доз героїну на день. Він мало не вбив мене"

Екс-воротар «Ліверпуля» Кріс Кіркленд розповів про залежність від знеболювального.


Минулого тижня Асоціація професійних футболістів Англії попередила про небезпеку, пов'язану з трамадолом – препаратом, що має знеболювальну дію. Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) планує найближчим часом внести трамадол до списку заборонених до вживання препаратів. В даний час заборона відкладена, щоб дати спортсменам більше часу для позбавлення залежності. При цьому, зазначає The Athletic, не виключено, що деякі футболісти приймають трамадол без відома клубів.

«Когось обов'язково зловлять. Я радий, що цю заборону буде запроваджено, тому що це небезпечний наркотик. Але це не викорінить проблему, і хтось неминуче провалить тест. Багатьом гравцям буде надзвичайно важко.

Під час реабілітації я дізнався, що приймаю еквівалент шести доз героїну на день. Це підступний наркотик. Він мало не вбив мене і мав убити.


Спершу з'являються приємні відчуття. Вони змушують вас відчути себе щасливим, якщо вас щось турбує або на зразок того. Так, я використав [цей препарат] як знеболюючий, але більшою мірою я споживав його для боротьби з тривогою. Але воно псує вашу психіку. Через три місяці я зрозумів, що маю неприємності і що я почав залежати від нього.

Зрештою, у вас розвинеться така стійкість до нього, що насправді воно не допомагатиме. Просто ваше тіло потребує його, тому що ви залежні.


Мені дзвонили і писали багато зі світу футболу та інших видів спорту, навіть знаменитості. Це серйозна проблема. Від неї страждає багато хто у футболі. У регбі це теж дуже актуально – кількість ударів, які вони завдають, каже сама за себе.


17 квітня 2022 року я востаннє приймав трамадол. Наступні десять днів були жахливими. Мені було тісно в кімнаті, я погано почувався, зовсім не міг їсти, мене рвало, були галюцинації. Я прийшов до того, що мені більше не хотілося приймати пігулки. Я пройшов через це, але це було дуже неприємно, і я б нікому такого не забажав.


Протягом восьми із половиною років я приймав трамадол. Наступні півтора роки я намагався від нього відмовитись і пройшов курс реабілітації. І навіть тоді я зривався тричі. Я намагався багато разів відмовитися. Це майже неможливо зробити самостійно», – сказав Кіркленд.