1 березня 2022 19:48

​Тюрам: "Расизм – афера з метою узаконити економічне насильство. Якщо ви хочете експлуатувати людей, то повинні переконати їх, що вони неповноцінні"

Ліліан Тюрам розповів про зміст своєї книги про расизм.

Колишній захисник збірної Франції та "Ювентуса" став автором твору "Мислення білих: за маскою расової ідентичності".

"Ідея проста: розповісти людям про історію глибоко вкоріненого расизму. Якщо ми хочемо зрозуміти расизм, то повинні знати, що він з самого початку був аферою і обманом. Ось чому я написав цю книгу.

Я думаю, що люди не розуміють причини расизму. Це не протистояння людей з різним кольором шкіри, а політична ідеологія, пов'язана з ідеологією капіталістичного світоустрою. Тобто мета расизму - узаконити економічне насильство в світі.

Ось чому, аналізуючи рабство і колонізацію, треба зрозуміти, що таке економічні системи. Коли ви хочете експлуатувати людей, то повинні нав'язати їм дискурс, згідно з яким вони не такі, як Ви, вони неповноцінні і тому підлягають експлуатації. Часто люди цього не розуміють, вони думають, що це просто нормальна ситуація, що расизм завжди існував, але це неправда.

Він з'явився в 15 столітті, і більшість французів, говорячи про Інституційний расизм, мають на увазі США, Південну Африку, але вони не знають, що у Франції расистські закони існували 250 років", – зазначив Тюрам.