2 жовтня 2020 19:02
3

Вячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Динамо" и "Шахтер" не побоятся именитых соперников в Лиге чемпионов"

Постійний експерт «Рейтингу Букмекерів», відомий футбольний менеджер та агент В’ячеслав Заховайло в ексклюзивному інтерв’ю bookmaker-ratings.com.ua прокоментував жеребкування Ліги чемпіонів для українських команд.


– Як вам результати жеребкування ЛЧ для «Динамо» та «Шахтаря»?

– Чудове жеребкування з усіх боків. Нарешті ми зможемо оцінити, на якому рівні перебувають наші клуби. Жовтень-листопад для України буде казковим – збірна зіграє з Францією, Іспанією та Німеччиною, а «Шахтар» і «Динамо» з «Інтером», «Ювентусом», «Барселоною» та «Реалом». Не потрібно лякатися імен. Усі команди рівні, а гра починається з рахунком 0:0. За правильної організації гри та дисципліни можна робити дива навіть проти таких опонентів. Сподіваюся, що українські клуби покажуть себе з кращого боку.

Ще один важливий нюанс – маркетинг і комерція. Українські вболівальники отримали хороші афіші разом з рішенням УЄФА дозволити повернути глядачів на стадіони. Крім того, наші футболісти мають можливість на тлі серйозних суперників привернути увагу європейських клубів і збільшити свою трансферну вартість. Ціна, приміром, Циганкова за умови успішних виступів у Лізі чемпіонів може подвоїтися чи навіть потроїтися.

Пікантність в групі «Динамо» додає зустріч з «Ференцварошем», який очолює колишній гравець і тренер київського клубу Сергій Ребров. Це важлива тема, тому що в Європі говорять лише про трьох українських тренерів – Реброва, Скрипника та Рябоконя. Вони мають свій почерк, стиль, власне розуміння гри та можуть розвиватися, йдучи в ногу з часом.

Щодо протистояння Реброва та Луческу нагадаю, що Сергій Станіславович з «Динамо» двічі перегравав «Шахтар» Мірчи в боротьбі за «золото» УПЛ. Такий успіх киян тоді був однією з причин звільнення Луческу. Отож тренерський двобій буде принциповим.

Додам, що «Динамо» має позитивний досвід зустріч з нинішнім тренером «Барселони», Рональдом Куманом. У 2012 році динамівці двічі здолали його «Фейєнорд» у кваліфікації Ліги чемпіонів (2:1 вдома та 1:0 на виїзді). Стиль, структура гри та бачення футболу тренерів не змінююьься тривалий час. Уболівальники говорять лише про зірок футболу, проте такі речі потрібно теж враховувати. Повірте, щоб Мессі грав без м’яча, достатньо дуже активно діяти в опорній зоні та перекрити канали доставки м’яча.

Перші результати Луческу в «Динамо» говорять про клас тренера. Мірча вміє підготувати футболістів до матчу, дуже багато уваги приділяє тактиці та індивідуальним розмовам. Такі методи дозволили в стислі терміни зрушити ситуацію в команді з мертвої точки.

– На папері групового етапу все виглядає так, що «Динамо» та «Шахтар» боротимуться за треті місця в своїх групах Ліги чемпіонів. Це реальний сценарій?

– Не варто боятися гучних імен. У футбол грають однакові люди. Хочу нагадати слова метра та ікони Валерія Васильовича Лобановського: «Дисципліна та порядок завжди б’ють клас». Якщо «Динамо» візьме до уваги ці слова, то на киян чекає успіх.

Важливу роль відіграватиме психологічна готовність гравців. Ніхто не може сказати, що «Динамо» та «Шахтар» – недосвідчені європейські бійці. Футболісти на рівні збірних і клубів відіграли чимало матчів. Вважаю, що «Динамо» та «Шахтар» не побояться іменитих суперників у Лізі чемпіонів.

Я радий, що нам не попалися британські клуби, тому що ми програємо англійцям у атлетизмі. Те саме можна сказати і про італійців. З іспанцями в цьому плані легше, проте коли вони починають кружляти, то в наших футболістів виникають «травми» хребта та запаморочення. Саме це ми нещодавно побачили в матчі збірних України та Іспанії. Щоб конкурувати на такому рівні, потрібно змінювати систему підготовки, особливо в дитячому футболі. На жаль, у нас на дитячому-юнацькому та професійному рівні тренери лише роблять вигляд, що розуміють футбол, а насправді гальмують розвиток гри.

Я недарма згадав про топ-3 тренерів з українським паспортами: Ребров, Скрипник і Рябоконь. Усе інші – це лайно. Втім, це тема для окремої розмови…
Динамо не побоїться, це точно.
Люди, шахтаря немає. Ця команда доживає в конвульсіях.
Якби не "допомога" павелкі - це уже середняк ПЛУ.


"Усе інші – це лайно" с этикой и чувство такта проблемы у заховайла.
Бійся, не бійся, а грати все одно потрібно.