10 вересня 2020 17:27
2

Журналист The Guardian: "Лунин лучше Ареола, но сомневаюсь, что он построит карьеру в "Реале"

Сід Лоу – автор по іспанському футболу в газеті The Guardian, постійний гість студії на каналі ESPN і співведучий популярного подкасту The Spanish Football Podcast, над яким він працює разом із партнерами.


Крім усього іншого, Сід – один з найвідоміших уболівальників Ов’єдо, колись самобутнього клубу, який на сьогоднішній день змушений бовтатися на полях Сегунди, другого дивізіону Іспанії.

Мета інтерв’ю з Лоу – залучення професійної думки по Андрію Луніна з-за кордону. Сід, як ніхто інший, здатний тверезо оцінити реальний клас другого кіпера Реала і збірної України.

– Ов’єдо залишився у другому дивізіоні Іспанії. Чи великий внесок в успіх вніс Лунін?

– Солідний внесок Луніна почав краще проявлятися після приходу на тренерський пост Куко Сіганда, коли Ов’єдо став показувати якісний футбол, необхідний для збереження прописки в Сегунді. Хоча, звичайно, у порятунку команди мало враховувати показники лише голкіпера.

– Дуже здивувався, коли Ов’єдо взяв Луніна? Команда потребувала такого голкіпера?

– Не пам’ятаю, щоб якось дуже здивувався. Лунін – не перший гравець, що належить Реалу, який приходить в Ов’єдо. До того ж таке рішення мало під собою підгрунтя. У Ов’єдо були проблеми з двома воротарями, тому було логічно знайти альтернативну заміну. Для Реала це теж корисний досвід, оскільки клуб перевірив свого футболіста в умовах Сегунди.

– Чому Лунін завжди грає? Тому що він кращий за своїх конкурентів? Чи тому що Реал подбав?

– В першу чергу, тому що Лунін кращий за своїх конкурентів – Нерео Шампань і Альфонсо Ерреро. Реал не може вимагати від іншого клубу, щоб його гравці отримували ігрову практику. Окей, може. Втім, навряд чи Ов’єдо перед орендою Луніна надавав мадридцям якісь гарантії.

– Чи можна сказати, що ворота Ов’єдо стали безпечними з приходом Луніна?

– Можна сказати, що ворота Ов’єдо стали більш безпечніше з приходом Луніна. Іноді він робив помилки, які в значній мірі виглядають природними для настільки молодих футболістів його амплуа. За великим рахунком, Андрій грав на лінії воріт вкрай надійним чином. До того ж він зробив кілька приголомшливих сейвів.

– Видно, що були непорозуміння у Луніна з тим же захисником Аррібасом. Це нормально?

– Гадаю, це природний процес, що ускладнився через адаптацію до нового футболу, мови і віку. Знаєте, непорозуміння Луніна – це не тільки про його поточний рівень, а й про рівень захисників, які були у нього в Ов’єдо. Мені здається, іноді Андрій мав проявляти більше ініціативи.

– Але Лунін навіть отримував нагороду найкращому гравцеві Ов’єдо в січні. Це заслужено?

– Так, чому ні? Іноді за участю Луніна були моменти, які дійсно вражали.

– Як в команді ставилися до Луніну? Прийняли в колектив? З ким Андрій більше спілкувався?

– Молодому гравцеві в оренді завжди складно – команда знає, що він скоро піде. Мені видається, що Лунін найбільше спілкувався з англомовними партнерами на кшталт Сімоне Грипо та Ібрагіма Бальде.

– Чи були шанси, що Лунін залишиться в Ов’єдо на наступний сезон?

– На жаль, ні.

– Іспанські ЗМІ писали, що Лунін повернеться в Реал і стане другим воротарем після Тібо Куртуа. Що думаєш?

– На мій погляд, повернення Луніна в Мадрид – це цілком логічне рішення. Правда, в його віці краще багато грати, щоб підтримувати планомірний розвиток, а зробити це з позиції другого номера Реала бачиться практично неможливим. Хочеться вірити, що Зідан надасть Луніну ігрову практику – хоча б в Кубку Короля.

– Хто краще – Лунін або Ареоля?

– Лунін.

– Чому Лунін не грав в Леганесі і Вальядоліді? Куельяр і Масіп настільки кращі від Луніна?

– Не знаю, але для мене це теж було дуже дивно. З моєї точки зору, Лунін не грав, оскільки Куельяр і Масіп володіли деяким авторитетом в роздягальні, а садити таких досвідчених бійців на лаву запасних тренерам не хотілося. Як на мене, Лунін точно кращий від Куельяра.

– Які три головні якості можеш назвати у Луніна?

– Реакція, спритність і досяжність – простіше кажучи, він в змозі відбити будь-який удар.

– Холоднокровність і психологічна підготовка знаходяться у Луніна на хорошому рівні?

– Для його віку, цілком.

– Які три найслабших якості у Луніна?

– Ми говорили вище про позиційні помилки Луніна, але, повторюся, вони були пов’язані з недостатнім рівнем його партнерів по Ов’єдо. І, знову ж таки, йому необхідно більше нав’язувати себе і проявляти ініціативу.

– Деякі люди в Україні вважають, що Лунін переоцінений. Поділяєш таку точку зору?

– Не можу сказати, тому що не в курсі, наскільки взагалі вболівальники в Україні його оцінюють. Мені Лунін дуже подобається. Але мені б не хотілося оголошувати його «таким голкіпером світового рівня», тому що це може нашкодити.

– Нещодавно газета AS порівняла Луніна з тер Штегеном. Чи не зарано робити такі порівняння?

– Звичайно, рано. Занадто рано. До того ж взагалі не бачу паралелей у грі Луніна і тер Штегена.

– Упевнений, що Луніна чекає велика кар’єра в європейському футболі?

– У Луніна точно буде хороша кар’єра в Європі. Наскільки вона буде відмінною – це буде залежати від багатьох факторів. Особистісна зрілість і психологічна впевненість – то, що може допомогти Андрію досягти великих висот у професійному футболі.

– Якщо у Луніна не вийде залишитися в Реалі, як думаєш, яка команда йому підійде?

– Луніну підійде така команда, де він буде грати на регулярній основі. Мені, наприклад, здається, що він заграв би в Вільярреалі, який як раз до недавнього часу шукав другого номера і взяв Херонімо Руллі, оскільки Серхіо Асенхо втратив стабільність.

– Якого голкіпера нагадує Лунін?

– Ем … Хороше запитання. Складно сказати. Лунін – урівноважений, рухливий і розважливий, але на даний момент він не показує домінування в якомусь із аспектів. Можливо, Андрій трохи схожий на Кепу – правда, Кепа в Челсі виявився не таким, яким його вважали в Атлетику.

– Який твій прогноз на перспективи Луніна?

– Гадаю, попереду на нього чекає хороша кар’єра. Але дуже сумніваюся, що Лунін побудує її в Реалі.

Сергей Куванжи
Интересно было бы Лунина увидеть в лондонском "Арсенале", возможно там бы он был бы в равной конкуренции с Берндтом Лено (кстати, поволжским немцем) и у него было больше шансов стать основным кипером нежели в "Реале".
Сомневаюсь, что Зидан когда-нибудь сделает его номером -1 в "Реале".
Сховати
Как по мне, ему нужно уходить с "Реала", если в Испанию, то в условную "Севилью", "Вилльяреал" или "Валенсию", уходить с полноценным контрактом в основной состав с прописанным игровым временем.
Пусть Галактикос выкупает его потом назад, если он будет демонстрировать игру топового кипера. Пример тому Погба, курсировавший по маршруту Манчестер - Турин - Манчестер.