25 листопада 2005 17:49

"Поверхность" представила новый украинский канал о спорте


У четвер генеральний директор групи компаній "Поверхность" Віктор Самойленко на прес-конференції в УНІАН презентував відкриття в Україні першого українського супутниково-кабельного спортивного каналу, який носитиме назву "Спорт 1". Канал мовитиме українською і вже має права на показ футбольних чемпіонатів Італії, Іспанії, Німеччини, Португалії, першості російської Прем`єр-ліги, чемпіонатів країн Південної Америки, Кубку Лібертадорес.

Окрім футбольної тематики канал планує широко висвітлювати й інші спортивні події в Україні та світі.

Здійснюватися супутникове телебачення буде на супутнику "Eutelsat" W4, який буде транслювати з новою технологією Олімпійські ігри в Турині та ЧС-2006 року з футболу.

За словами Самойленка вже нині канал може буде подивитися в тестовому режимі власникам карток "НТВ+". Для більшості телеглядачів цей канал буде транслюватися в мережі кабельних мереж переговори з більшістю яких вже проведені. Перший місяць кабельні мережі не будуть брати кошти за показ "Спорт 1", а надалі буде введено невелику плату.

Окрім того Самойленко та генеральний директор загальноросійського телеканалу "Спорт" Василь Кікнадзе представавили спільний з НВО "Поверхность" проект – "Планета СПОРТ – Україна. Даний продукт буде орієнтований на глядачів російськомовних й окрім змагань в Росії, та в світі будуть висвітлюватися спортивні події й в Україні, що зможуть побачити телеглядачі Росії, Азербайджану, Казахстану, країн Прибалтики та Азербайджану. Мовлення каналу буде становити 8 оригінальних годин в будні дні, та 12 в днів вихідні. Канал буде працювати цілодобово.

На самій презентації в приміщенні УНІАН були встановлені великі плазмові монітори, де показувалася картинка майбутніх телеканалів "Поверхності".

До речі, "Спорт 1" та "Планета Спорт Україна" будуть йти в окремому супутниковому пакеті, який нині має чотири телеканали, але в майбутньому їх очікується не один десяток.

Далі ще про "Спорт 1", який, схоже, стане першим, справді, українським спортивним телеканалом. Одна з головних проблем телеканалу – це набір професіональних коментарів, які якісно зможуть коментувати українською.

Якщо зважити на той факт, що НВО "Поверхность" має права на трансляцію матчів Ліги чемпіонів і створила свій спортивний канал, то більшість журналістів цікавила тема, чи будуть показуватися матчі Ліги на УТ-1, який "ловить" на переважній більшості України.

Пан Самойленко запевнив, що Ліга чемпіонів залишиться на УТ-1. Хоча, в подальшому в їх планах також є трансляція матчів Ліги, і можливо в іншому форматі. Наприклад, такому як на НТВ-футбол, коли робиться "перекличка" зі всіх матчів ігрового дня протягом трансляції.

Що стосується інвестицій, то Самойленко помітив: "Суму інвестицій нині підрахувати дуже тяжко. Робота по каналу триває і трохи пізніше ми подивимося, в які кошти це обійдеться".