6 липня 2020 12:44

Александр Рябоконь - лучший тренер 29-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги сезону 2019/20.


Після яскравої перемоги над «Динамо» чернігівці опинялися в дуже перспективному турнірному положенні: в випадку перемоги над «Колосом» і втрати очок киян у матчі з чемпіоном «Шахтарем» «Десна» мала всі шанси вийти на друге місце. Ясна річ, доля першої частини умови була не в їхніх силах, але зі своєї сторони «сіверяни» дуже постаралися – і досягли свого.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні завдали розгромної поразки «Колосу» (5:1), завдяки чому зрівнялися за очками з киянами, змістивши їх із другого місця за додатковими показниками.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Ми вже говорили про турнірну складову – тут все зрозуміло, медальна гонка з лігочемпіонівськими перспективами є більш ніж достатньою мотивацією. Але була ще одна обставина, яка змушувала чернігівців з особливою ретельністю готуватися до матчу з «Колосом». Річ у тім, що в попередніх матчах із ковалівцями (в тому числі на першоліговому рівні) «Десна» ніяк не могла їх обіграти вдома. На своєму полі (хай і в Харкові на час реконструкції стадіону Гагаріна) навіть були катастрофічні розгромні поразки – 0:4. Тепер цей гештальт закрито.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Обидві команди підійшли в не оптимальному складі. Господарям не могли допомогти півзахисники Гуцуляк і Калитвинцев, гостям – відразу четверо гравців (резервний воротар Яшков, центрхав Оріховський, крайні форварди Вільхальмссон та Ільїн). Ясна річ, втрати «Колоса» були й численнішими, й складнішими в компенсації. А «Десна» ще й сповна скористалася «шириною лави запасних», адже під кінець гри два голи та одну гольову записали на свій рахунок саме заміни.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Зважаючи на те, що кадрові втрати давні, а склад у команди зіграний, він не ставив надзавдань перед тренерським штабом чернігівців. Єдина зміна в стартовому складі, проведена Рябоконем, стосувалася позиції нападника в відтяжці – Філіпова змінив Хльобас. Якщо раніше номінальний правий захисник Конопля використовується на лівому краю, то тепер Фаворов без проблем перелаштувався з місця правого захисника наліво.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Десна» ери Рябоконя ефективно реалізує схему 4-2-3-1 – одну з найбільш поширених у сучасному футболі. Як творче переосмислення «бразильської» класики 4-4-2, воно дозволяє урізноманітнити атаку завдяки використанню форварда в відтяжці та зміні зонами вінгерами й атакувальними півзахисниками. Зважаючи на те, наскільки велику роль у грі «сіверян» відіграє швидкий перехід від оборони в атаку, можна сказати, що Олександр Дмитрович знайшов таку схему, яка дозволяє найкраще розкривати потенціал його футболістів.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після феєричного матчу з «Динамо» тренерський штаб чернігівців справлявся з двома складними викликами – фізичним і моральним відновленням колективу. Важливо було втримати підопічних від ейфорії перед грою з останньою командою верхньої шістки, яка пропустила найбільше м’ячів у поточному чемпіонаті. Відзначаємо, «Десна» блискуче справилася з цим завданням і здобула другу поспіль перемогу в чемпіонському раунді.

Лауреат 29-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Олександр Рябоконь («Десна» Чернігів)

Середній бал – 4,6