2 червня 2020 16:00

Профайл сборной Украины: четыре серии послематчевых пенальти

У своїй історії збірна України поки що брала участь у чотирьох серіях післяматчевих пенальті.


Перша мала місце 15 серпня 2005 року в півфіналі Турніру Валерія Лобановського, коли наша команда в післяматчевій лотереї поступилася Ізраїлю. Ворота синьо-жовтих захищав Олександр Шовковський. Свої удари реалізували Анатолій Тимощук, Руслан Ротань та Олег Гусєв, а схибив Андрій Гусін.


У другій серії збірна України здобула одну з найгучніших перемог у своїй історії. 26 червня 2006 року в 1/8 фіналу чемпіонату світу в Німеччині наша команда здолала Швейцарію. Героєм став Олександр Шовковський, який не дозволив суперникам вразити свої ворота жодного разу. Натомість удари Артема Мілевського, Сергія Реброва та Олега Гусєва досягли цілі й вивели підопічних Олега Блохіна до чвертьфіналу турніру.


Кіпрські звитяги


Ще дві серії сталися під час товариського турніру на Кіпрі у 2011 році. Й у кожній із них наша команда виходила переможцем.


Спочатку в півфіналі Кубку Кіпрської футбольної асоціації збірна України перемогла Румунію. І знову героєм серії пенальті став Олександр Шовковський, який перед фінальним свистком вийшов на заміну замість Андрія Пятова. Свої удари з «точки» реалізували Андрій Ярмоленко, Анатолій Тимощук, Артем Кравець і Руслан Ротань.


А вже у фіналі турніру українці в серії пенальті здолали шведів. Шовковський традиційно на відмінно відпрацював у воротах, а пенальті у складі наших реалізували Анатолій Тимощук, Олександр Алієв, Руслан Ротань, Микола Морозюк та Євген Коноплянка.