2 травня 2020 12:02

Александр ЗИНЧЕНКО: "Когда приезжаю из "Манчестер Сити" в сборную Украины, мне не надо перестраиваться"

Черговим гостем проекту #GOnline на сторінці УАФ в Instagram став гравець англійського «Манчестер Сіті» та збірної України Олександр Зінченко, який відповів на запитання уболівальників.


— Олександре, хто надихнув вас зайнятися футболом? Хто був вашим кумиром у дитинстві?

— Для хлопчаків будь-якого віку в ті роки кумиром був Андрій Шевченко. Для мене теж. Пам'ятаю, як не спав і чекав матчі «Мілана»... Ще одним моїм улюбленим гравцем був Роналдіньо. У мене були його футболки. Тож у мене було два футбольні кумири.

— Чи часто з'являється можливість побачитися зі своїм дитячим тренером — Сергієм Борецьким?

— Часто не виходить. Тому що, коли приїжджаю з Англії до України, одразу їду до розташування збірної. Часу дуже мало. Але якщо виникає можливість побувати на батьківщині в Радомишлі, намагаюся відвідати всіх. Ще важливу роль у моєму футбольному становленні в Чорноморську зіграв мій вітчим, мій перший тренер Віктор Васильович Карпенко.

— Який період у кар'єрі був для вас найскладнішим?

— Період, коли я був без клубу. Коли я пішов із «Шахтаря», півроку не грав у футбол на професійному рівні. Бували й серйозні травми, але цей час був найважчим. Так склалися обставини, що я не міг грати, підтримував форму як міг, брав участь в аматорських турнірах.

— Хто з українців, на ваш погляд, міг би підсилити «Сіті»?

— Микола Матвієнко. Звичайно, йому ще потрібно працювати, розвиватися і прогресувати. Конкурент на мою позицію? Так, хочу запросити конкурента (сміється). Є в Україні й інші талановиті хлопці — Циганков, Миколенко. Не хочу обійти когось увагою. Найголовніше — потрапити в хороші руки, до свого тренера, щоб бути у своїй команді й розвиватися.

— Чи схожі чимось Гвардіола й Шевченко?

— Вони обидва дуже добре розбираються в тактиці. Як приклад — ми дуже добре вивчили Португалію. Так, десь нам пощастило, у португальців були моменти, поперечка, але ми витиснули максимум, виконали установку тренерів і досягли результату. Філософія гри, розстановка футболістів, контроль м'яча, дистанція, згуртованість на полі — за всіма цими вимогами й показниками Шевченко і Гвардіола дуже схожі. Тому, коли я приїжджаю з «Манчестер Сіті» до збірної України, мені не треба перебудовуватися.

— Назвіть топ-збірну всіх часів за версією Олександра Зінченка.

— У мене буде тактична схема 4—4—2. У воротах — Андрій Пятов. В обороні — Алвес, Марсело, Рамос і Компані. У півзахисті — Хаві, Іньєста, Мессі, Роналдіньо. У нападі — Анрі й Шевченко. Тренером цієї збірної був би Хосеп Гвардіола.