6 квітня 2020 18:40

Томас ГРИММ: "У бесплатных трансляций матчей чемпионата Украины нет будущего"

Президент УПЛ в інтерв’ю прес-службі Ліги відповів на низку актуальних запитань.


«Президент УПЛ не має прямих повноважень ухвалювати рішення з важливих питань»


— Назвіть три ваших основні досягнення на посаді президента УПЛ.


— На це запитання складно відповісти. Посада й повноваження президента УПЛ не передбачають того, щоб оцінювати його дії з точки зору успіху або відсутності успіху, тому що він не має прямих повноважень ухвалювати рішення з важливих питань. Крім того, він також повинен бути впевнений, що він може розраховувати на співпрацю й лояльність свого персоналу, який здійснює щоденну діяльність. У цьому плані мені дуже пощастило, адже з першої хвилини я мав змогу розраховувати на дуже компетентних людей.


Проте Загальні збори клубів є найважливішим органом, і це правильно. Як згадано вище, головним досягненням, окрім проведення двох чемпіонатів, двох Суперкубків, деяких хороших рішень у складних питаннях (у випадках матч-фіксингу, зняття клубу з чемпіонату за 14 днів до початку змагань), став той факт, що контракт для пулу медіаправ може бути представлений Загальним зборам. Проблеми розпочалися, коли законно ухвалене рішення Загальних зборів не було дотримано деякими клубами-членами, а президент чи УПЛ не має повноважень втрутитися. Неспроможність створення пулу медіаправ надзвичайно вплинула на інші проекти, які вже не є можливими.

— Кого ви бачите своїм наступником? Що потрібно для того, щоб бути успішним на посаді президента УПЛ?


— Моїм наступником повинен бути громадянин України, який має інші якості у порівнянні зі мною. Не обов'язково, щоб він мав футбольний досвід на міжнародному рівні, який маю я, тому що він може розраховувати на професійні знання та навички співробітників УПЛ та УАФ. Він повинен бути більш щільно «політично» пов'язаний з особами, які в кінцевому підсумку ухвалюють рішення, і, отже, мати з ними більш прямий контакт.

«У безкоштовних трансляцій матчів немає майбутнього, перехід на платне телебачення є неминучим»

— Єдиний ТВ-пул так і залишається нездійсненною метою. Чи є якісь зрушення в цьому напрямку й шанси на те, що наступний чемпіонат стане переломним і клуби домовляться?


— Під час мого президентського терміну мета залишилася нездійсненною, але я сподіваюся, що мій наступник стане більш успішним в цьому питанні. Наголошу ще раз: я наполегливо рекомендую, щоб УПЛ отримала єдиний пул, причому чим раніше, тим краще. Система медіапулу передбачає єдність, солідарність і спільні цілі.

Єдиний пул за умови переходу на платне телебачення також означає збільшення доходів. Керівники клубів і українські футбольні фанати повинні зрозуміти, як це зробили вболівальники в Англії, Німеччині, Іспанії, Італії, Франції, Швейцарії, що в безкоштовних трансляцій матчів немає майбутнього і перехід на платне телебачення є неминучим. Не існує альтернативи цьому переходу. Навіть трансляції змагань УЄФА перейшли з безкоштовного на платне телебачення в більшості країн. Чому? Тому що правовласники можуть заробляти набагато більше грошей. Лише модель платного телебачення гарантуватиме нашим клубам у майбутньому необхідний дохід, щоб інвестувати в розвиток молодих гравців, інфраструктури та не створювати занадто велику відстань від інших європейських клубів з більшими бюджетами.


Безкоштовний доступ до українського футболу може й повинен бути забезпечений за допомогою високоякісних оглядів і хайлайтів, які можуть транслюватися через деякий час на будь-яких каналах телебачення чи соціальних медіа.


Можливо, необхідно зробити більше ніж одну спробу в досягненні цієї мети, але я сподіваюся, що мій наступник старанно працюватиме над цим питанням. Я твердо переконаний, що кожен наступний рік без медіапулу та системи платного телебачення буде втрачено з фінансової точки зору. УПЛ втратила шанс це зробити, починаючи з сезону-2019/2020. Але враховуючи те, що контракт із каналом «Футбол» усе ще охоплює наступні два сезони, теоретично можна розпочати процес створення єдиного пулу та переходу на платне телебачення в будь-який час, навіть починаючи із залишку сезону-2019/2020.

— Чи цікавий український футбол закордонним телеканалам?


— Звичайно. УПЛ має змогу запропонувати дуже привабливий продукт у порівнянні з іншими лігами. Але щоб вести перемовини про фінансово привабливі контракти, нам потрібен єдиний пул. На початку цього сезону УПЛ отримала досить привабливу пропозицію, але її було неможливо прийняти, тому що не було можливості надати всі матчі УПЛ. На жаль, цей великий шанс було втрачено, і я відчуваю, що подібна пропозиція ще не скоро надійде. Крім того, у майбутньому ситуація з коронавірусом матиме негативний вплив на комерційну цінність усіх комерційних прав.