26 березня 2020 23:11

Матчи-призраки в Украине? Пока весь футбол на карантине, аферисты набивают карманы

Карантин та заборона масових зібрань в дії, але в Україні відбуваються матчі-привиди? Одразу ряд букмекерських компаній по всьому світу приймав ставки на ігри, які територіально мали би відбуватись в Україні і за участі команд, які грають в обласних змаганнях.



За даними букмекерів, Лозоватка із Дніпропетровської області провела товариський матч проти мелітопольської Черешні із Запорізької області. Вочевидь, на цю гру були поставлені величезні суми. Про це свідчить обвал коефіцієнтів на конкретні сценарії матчу. Серед варіантів підсумку: Лозоватка заб’є першою, тотал більше 2,5 у першому таймі та загальні тотали 3,5 і 4,5.


Ми зв’язались із головним тренером Лозоватки Олегом Студниковим, який заперечив можливість проведення такого матчу.


– Цього матчу не було, адже команда зараз на карантині. Більше того, букмекери приймали ставки не тільки на цей матч, а й вчора, ніби-то, на нашу гру проти Бердянська.


Я говорив із тренером Мелітопольської Черешні, він теж у шоці, а керівнцитво клубу не розуміє, що відбувається.



Ще один матч-привид, на який приймались ставки і були поставлені чималі суми– Бердянськ – Таврія-СКІФ. Якщо вірити звіту про матч, то перший тайм завершився без забитих м’ячів, при чому величезні ставки були зроблені на тотал 3,5 і 4,5, а також фору -1,5, -2,5, -3,5.


Та найголовніше, що керівник Таврії-СКІФ Сергій Каліман так само підтвердив те, що його команда цей, як і інші матчі, на які приймались ставки, не проводила.


– Звичайно, це неправда. Наразі наші команди навіть не тренуються. Вчора також була інформація, що 23-го ми грали проти Бердянська, а 25-го грали проти Мелітопольської Черешні. Це все неправда. З Бердянськом показали рахунок 5:1 і рік, чи два назад ми дійсно з таким рахунком виграли.


Чи то букмекери вирішили заробити, поки немає матчів, чи комусь цікаво підставити мене, як власника клубу – я не розумію.


Про цю ситуацію також проінформовані і в Українській асоціації футболу. Зокрема, голова Комітету етики та чесної гри Франческо Баранка прокоментував ситуацію із матчами-привидами.


– У нас стійка підозра, що ці матчі не були зіграні, не відбувалися взагалі. Будемо продовжувати розслідування. Завтра зв’яжемося із провайдером даних до букмекерських контор. Треба зрозуміти, що провайдер знає. Адже передати дані неможливо без участі провайдерів та їхніх представників – скаутів. Нам треба з’ясувати, чи знала компанія-провайдер, що матчі не відбуваються! Ми не припинимо розслідування, уже проконсультувалися з поліцією, адже дуже схоже, що відбувся злочин. Зараз дуже важливо перевірити активність скаутів та провайдерів.


Відзначимо, що самі букмекерські компанії не завжди можуть знати, що матчі, які у них перебувають у лінії, не відбуваються, оскільки самі фізично не можуть охопити усі країни. Тому інформацію про матчі їм надають компанії-провайдери. В свою чергу провайдери шукають скаутів всередині кожної країни, які надсилають інформацію про перебіг матчів в режимі LIVE.


Іноді скаути самі пропонують компаніям-провайдерам матчі, ті їх погоджують і відправляють дані до букмекерських компаній. Можливо, самі букмекери навіть не знали про те, що ці матчі насправді не відбувались. Але найголовніше – кому вигідно, щоб неіснуючі матчі потрапили у лінії букмекерських контор по всьому світу? Адже в обох матчах були поставлені шалені суми і в обох матчах ставки зіграли.


Історія із дуже схожим сценарієм декілька років тому відбулась у Португалії. Тоді букмекерські контори активно приймали ставки на матч команд других дивізіонів Португалії та Іспанії Фреамунде та Понферрадіни. Самі клуби навіть не обговорювали можливість проведення такого матчу. Ситуацією зацікавились у іспанській асоціації футболу, УЄФА та ФІФА. В підсумку компанія-провайдер, яка надавала інформацію по цьому матчу, заявила, що сталась технічна помилка.