14 березня 2020 21:15

Дмитрий МИХАЙЛЕНКО: "Супряга много сделал за 15 минут"

Післяматчева пресконференція головного тренера СК «Дніпро-1» Дмитра Михайленка.


— Чим відрізнявся футбол сьогодні від того, що був тиждень тому, і чи залишилися ви ним задоволений?

— Відмінність була, перш за все, у кількості гравців. Якщо тоді завершували матч 19 футболістів, то зараз повні склади. Вважаю, гра мала рівний характер. У першому не виходило з гарних моментів створити гості удари, але, мені здається, ми володіли територіальної перевагою, більше м’ячів відібрали на третині поля суперника, але, на жаль, не вийшло це завершити небезпечними ударами. У другому таймі Фортуна була до нас схильною. І пенальті, і другий м’яч, і ще один момент Супряги були дуже перспективними. Рахунок 2:0, вважаю, зняв вже усі питання щодо переможця.


— Здалося, що цей матч відрізнявся і тим, що Супряга, вийшовши на заміну, був більше ефективним, ніж тоді, коли грав з перших хвилин, немов у шапці-невидимці…

— Беручи до уваги, те, що суперник грає у три захисники, ми планували і у минулій грі, і у цій чинити тиск на центральних захисників. В обох матчах у нас були можливості створювати атаки на трійку, але ми не розпоряджалися моментами. Не вистачало або прийняття рішення, або вірного рішення, аби довести відбирання на чужій половині поля до ударів. Це наша провина. Тому ми вирішили у цій грі не експериментувати, а випустити Влада на заміну. Як ми передбачали, так і вийшло: рахунок був на нашу користь, і ми могли використовувати простір. Зазначу, що не так вже й легко вийти на заміну. Суперник намагається відігратися, йде ва-банк, атакує великими силами. Влад – молодець, знайшов момент, забив у ситуації після нашого виносу, три в три, гарно відкрився. І був ще момент, коли він головою не забив 100-відсотковий момент. За 15 хвилин він зробив багато.


— Дещо по-іншому сформулюю питання. Супряга є більш ефективним у другому таймі. І взагалі, команда у другому таймі забила вдвічі більше, ніж у першому. Але ж забиваючи на початку, ви могли б потім будувати гру вже з позиції сили…

— Тепер я зрозумів зміст запитання. Не так вже легко забити швидкий гол. Ми грали на половині поля суперника у стартові 15-20 хвилин, але не завжди виходить забити. Тому ми виходимо з того, як складається матч. Повели у рахунку, суперник йде великими силами вперед – є можливість для контратак. Потрібно провести аналіз всього сезону, чому так відбувається. Але це, напевно, загальна тенденція.


— На мій погляд, сьогодні команда виглядала більш переконливо, ніж тиждень тому. Нам легше грати проти 11 суперників, ніж проти 9-ти?

— Коли гравця вилучають, суперник втрачає у більшому ступені в атаці. Вони, як захищались вдев’ятьох, так і продовжують. Два наші центральні захисники не підключаються, тому ми увісьмох намагаємось пройти дев’ятьох, як було у тій грі. Ми не можемо створити перевагу. Суперник захищається, великими силами стоїть у власному штрафному. І дуже важко навіть вийти на удар з меж штрафного. Для цього треба використовувати або флангові передачі (а у «Маріуполя» є високі гравці Дава, Яворський, Чоботенко, Ігнатенко, і там ми нічого не виграємо), або ми маємо контролювати м’яч, вимотувати суперника, створювати вільні зони, щоб завершити атаку. Ті ж запитання ви ставили після гри проти «Динамо» — чому непереконливо? Тому що, аби створити момент, треба дійсно витратити багато сил. Суперник захищається, якщо відходить на власну половину, дуже добре. І «Маріуполь», й інші команди. Просто у разі вилучення суперник більше втрачає в атаці, ніж в обороні, де діє все одно нормально. Ми докладали зусиль, розігрували і були винагороджені. Як у минулій грі, так і сьогодні.


— Як грати без глядачів?

— Думаю, нікому це не подобається. Але добре, що ми хоча б граємо, тому що у багатьох країнах вже не грають взагалі.


— Є така ймовірність, що сьогоднішня гра буде останньою. Нинішнє місце – максимальне для команди?

— Нам не вистачило одного очка, аби бути шостими. Можливо, це гол гравця «Колоса» Смирного на 92-й хвилині у ворота «Олександрії» у першому турі після зимової перерви. Якби «Колос» зіграв би внічию, ми були б у шістці. Вважаю, зовсім неважливо, на якому ми місці. Ми не у першій п’ятірці, яка на багато очок попереду – нам далеко туди, і ми робитимемо усе, аби в наступному сезоні конкурувати з тими командами. А команди з 6 по 12 місце, гадаю, мають приблизно однаковий рівень, і різниця криється у незначних деталях. Як наслідок, нам одного очка і не вистачило.