21 лютого 2020 13:28

Дмитрий ГРИШКО: "Мы еще лучше стали понимать, чего от нас требует Висенте Гомес"

Капітан «Олімпіка» описує час, проведений донеччанами в Туреччині, заглядаючи в сезон, який скоро поновиться


— Дмитре, дев’ять перемог у десяти матчах на зборах — жодна українська команда не має таких результатів на зимових спарингах. Як це можна пояснити?


— Чому під час підготовки не ставиться завдання виграти? Бо за такі перемоги не дають ані очок, ані преміальних. На зборах інші завдання: підготуватися до сезону, покращити свою гру, повніше втілювати на полі те, що вимагає тренер. Але людина така, що, виходячи на поле, неусвідомлено хочеш виграти, і неважливо, офіційний матч, товариський чи контрольний. Може, цей фактор і спрацював.


— Іще про показники в Туреччині: 23 забиті м’ячі — три пропущені! Й не скажеш, що суперники були легкі, серед них, зокрема, бачимо трнавський «Спартак», який два роки тому виграв Чемпіонат Словаччини!


— Суперники були різні. Причому різні в усіх планах — і за рівнем гри, і за стилями: словацька команда мала свій малюнок дій, польська й азербайджанська — свій. Так, у Туреччині ми пропускали 0,3 гола за матч, тепер головне цей показник перенести на Favbet Лігу. А то поки що в графі «забиті-пропущені м’ячі» маємо один із найгірших показників.


— Чи пробував іспанський фахівець якісь тактичні нововведення? Наприклад, у нападі: судячи з усього, донеччани намагались адаптувати варіант із двома центрфорвардами в основі.


— По-перше, чогось радикально нового не було. По-друге, саме за такою схемою — двоє номінальних центральних нападників у старті — не грали (той же Максим Дегтерьов міг закривати позицію крайнього форварда). Просто ми ще краще почали розуміти, чого від нас вимагає Вісенте. Це, крім іншого, допоможе дивувати наших суперників — два центрфорварди у нас можуть з’являтись епізодично під час матчів.


— Під час зими «Олімпік» традиційно зазнав доволі відчутних, але цього разу не кардинальних змін. Це радує!


— Мене теж радує! Думаю, це вплив праці Гомеса. Якщо різко змінюєш склад, потрібен час, аби нові футболісти зігрались, а у нас немає цієї розкоші, нам треба очки набирати.


— Ви — один зі старожилів донецького клубу, який працював із різними наставниками. Чи правда, що чинний тренер відрізняється від попередників — рисою, котру можна охарактеризувати як європейськість?


— Він справді європейська людина. Це складно пояснити — просто він виріс в іншому середовищі, й саме виходячи з того середовища, будую співпрацю з іншими людьми.


— Напередодні паузи у Favbet Лізі «Олімпік» набрав хорошого ходу. Чи підтримає команда цей запал навесні?


— Коли Вісенте щойно з’явився у нас, ми часто отримували червоні картки. І загалом то був складний період для команди через не вдалий старт у сезоні. З Гомесом ми вийшли з цього, найскладніший період минув, ми провели хороші збори з якісною працею як у тактиці, так і у «фізиці»; загалом стали сильнішими. Так що сподіваюся на продовження позитивної серії.


— Ваш наступний суперник також «тренерська команда». Яким буде поєдинок зі «Львовом»?


— Перший матч після великої перерви — це завжди нерви. Головне — якомога швидше впоратися з нервами й «увійти» в гру.