5 лютого 2020 16:04

Антракт в Премьер-лиге: турецкий визит Андрея Шевченко, шестая подряд победа "Олимпика"

До вашої уваги — останні новини із життя клубів української Прем'єр-ліги, які готуються до другої частини сезону.


Після попереднього огляду новин УПЛ під час зимового антракту чемпіон країни, донецький «Шахтар», завершив перший збір у Туреччині та перепочив два дні в Києві.


Після цього на другу частину зимової підготовки вирушили 27 підопічних Луїша Каштру. Відзначимо, що у списку відсутні Михайло Мудрик і травмований Манор Соломон, які брали участь у першому зборі. За тиждень у Туреччині гірники проведуть чотири спаринги. Вони вже перемогли північномакедонський клуб «Македонія ГП» (2:0), далі їхніми суперниками будуть данський «Сеннерйюск» (5 лютого), словенська «Олімпія» (8-го) і латвійський «Вентспілс» (9-го). Зазначимо, що одне із тренувань помаранчево-чорних у Туреччині відвідав зі своїми помічниками головний тренер збірної України Андрій Шевченко, який прибув на збори, щоб особисто оцінити рівень готовності представників національної команди.


Так само другий збір цими днями проводить київське «Динамо», тренування якого також увійшло до програми візиту Андрія Шевченка до Туреччини. Керманич синьо-жовтих мав бесіду з Олексієм Михайличенком, а також докладну розмову з півзахисником Віктором Циганковим, який наразі, після ушкодження, готується за індивідуальною програмою. Також поки що окремо від основної групи працюють збірники Микита Бурда, Артем Шабанов та представник «молодіжки» Назарій Русин. Утім, усі за кілька днів мають повернутися до роботи з «основою».


5 лютого Андрій Шевченко має намір відвідати спаринг киян зі словенською «Олімпією». Також динамівці зіграють проти боснійського «Бораца» (9 лютого), білоруського БАТЕ (11-го), казахстанського «Тобола» (12-го) і грузинського «Динамо» Тб (15-го).


До 15 лютого в Туреччині працюватиме на другому зборі луганська «Зоря». Віктор Скрипник втратив воротаря Микиту Шевченка, якому нещодавно зробили операцію. Проте у списку є гравці молодіжного складу й усі три зимові новачки — Андрейс Циганікс, Ловро Цвек та Михайло Перович. Під час другого збору опонентами луганців будуть казахстанський «Ордабаси» (6 лютого), боснійський «Железнічар» (10-го) і білоруське «Торпедо-БелАЗ» (14-го).


Свій перший збір у Туреччині цими днями завершує чернігівська «Десна». 4 лютого підопічні Олександра Рябоконя провели останній спаринг — проти чеського «Слована» (1:2). Перед цим український клуб зустрічався з азербайджанським «Нефтчі» (2:1), австрійським «Харбергом» (1:1) і боснійським «Сараєвом» (0:0).

3 лютого матчем проти казахстанського «Кайсару» відкрила програму спарингів на другому турецькому зборі «Олександрія». Долю зустрічі вирішив єдиний гол українців — 1:0. Далі олександрійці зіграють проти болгарського «Левські» (6 лютого), казахстанського «Кизилжару» (9-го), грузинського «Динамо» Тб(12-го) і «Дніпра-1» (12-го). До України «Олександрія» повернеться 14 лютого.


2 лютого вдруге цього року до Туреччини прибули гравці й тренерський штаб «Маріуполя». Азовці розмістилися в Сіде, у тому самому готелі, в якому жили під час першого збору. Другий етап підготовки триватиме 12 днів. За цей період маріупольці мають провести кілька спарингів. На команду Олександра Бабича чекають матчі проти австрійського «Стріпфінгу» (6 лютого), болгарської «Славії» (6-го), одеського «Чорноморця» (10-го) та грузинського «Локомотива» (13-го).


2 лютого прибула на заключний тренувальний збір у Туреччині, у Сіде, делегація «Колоса». У складі команди — 28 футболістів, один з яких перебуває на перегляді. Під час другого збору команда Руслана Костишина проведе такі спаринги: 7 лютого — з азербайджанським «Насафом», 8-го — із чеським «Спартаком» (Трнава), 11-го — із казахстанським «Жетису», 15-го — із польським «Подбескідзе» та білоруським «Шахтарем».


Переможною ходою крокує до другої частини сезону «Олімпік». Після п’яти перемог поспіль на першому зборі другий підопічні Вісенте Гомеса також розпочали з вікторії. Цього разу українці переграли болгарський «Локомотив» (4:0). У Туреччині суперниками донеччан будуть ще македонський ФК «Работнічкі» (7 лютого), люксембурзький «Расінг» (8-го), грузинське «Динамо» Б (13-го) та казахстанський «Кайсар» (14-го).


В останній день європейського трансферного вікна «Олімпік» запросив до команди захисника молодіжної збірної України Ореста Лебеденка. У 2019-му вихованець «Карпат» виступав в іспанському «Луго», але за весь рік зіграв там тільки сім матчів.


Без жодної перемоги (п’ять поразок) завершив перший етап підготовки в Туреччині «Дніпро-1». Команда Дмитра Михайленка повернулася додому, а вже 6 лютого знову вирушить до Антальї. Під час першого збору дніпровський клуб віддав в оренду до естонської «Левадії» чемпіона світу у складі юнацької збірної України U-20 Олександра Сафронова.


«Карпати» продовжують свої збори в Туреччині. Команда Романа Санжара зіграла поки що два спаринги — проти словацьких колективів «Слован» (1:1) та «Середь» (3:0). Львів’яни втратили ще одного гравця — до вірменського «Арарату» перейшов захисник Сергій Вакуленко.


Повернулися додому на короткий відпочинок футболісти полтавської «Ворскли». В останньому спарингу підопічні Юрія Максимова поступилися сербській «Суботиці» (0:1). Після кількох вихідних 7 лютого полтавці знову вирушать до Туреччини й на другому зборі проведуть чотири спаринги. Є у «Ворскли» й новачки — узгоджено останні деталі та підписано угоду із кваліфікованим півзахисником Євгеном Опанасенком, який останнім часом грав у турецькому «Коньяспорі». Також до команди приєднався нападник Дмитро Щербак. Раніше колектив поповнили Руслан Степанюк та Владислав Кулач, який на першому зборі вже навіть забив за ворсклян дебютний м'яч.


Поки що лише один матч на зборі в Туреччині провів ФК «Львів». Українці зіграли проти сербської «Войводини» (0:0). Попереду в них поєдинки проти хорватського «Гранічару» (5 лютого), латвійської «Валмієри» (7-го) та словенської «Мури» (11-го).