3 лютого 2020 22:35
1

VAR по-украински: игра по разным правилам

Несправедливість у футболі існувала завжди. З цим потрібно було мирися, адже арбітри такі ж самі люди, як і інші. І помилка завжди можлива. Десь рефері міг обрати невірний ракурс, десь не встигав за перебігом атаки тощо. Тому йому мали допомагати бокові, а потім і додаткові судді.


Також не варто забувати про певну упередженість чи заангажованість арбітрів. Без цього також історія, у тому числі й українського футболу, не обходилась (і не обходиться?). Тому спочатку запрошували іноземних суддів на вирішальні матчі, потім користувалися допомогою вже вищезгаданих додаткових рефері. Тепер же вітчизняний футбол зробив останній крок до комп’ютеризації – зовсім скоро на наших поєдинках з’явиться VAR (система відеодопомоги арбітрам).


Здавалося, що VAR прийде – порядок наведе. Однак система ще не дебютувала на офіційному рівні у Прем’єр-лізі, а є вже прецедент, який може з плином часом перерости у справжній скандал.


Проте давайте спочатку згадаємо передісторію появи VAR в Україні.


Українські арбітри почали знайомитися з теоретичною частиною системи рівно рік тому – у лютому 2019 року. При цьому тоді було невідомо, коли VAR добереться до нашої країни. Все залежало, за словами керівника комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі, від того, коли надійде необхідне обладнання.


Додамо, що переважна більшість була за введення цієї системи, але знайшлися і ті, хто не підтримував таку ідею. "Я категорично проти всіх штучних нововведень, в тому числі і VAR. Це вбиває інтригу, а вона повинна бути: чому суддя так судив або так, упереджено або неупереджено. Це розпалює інтерес, а так все буде зрозуміло", - такою була позиція заслуженого тренера Миколи Павлова.


Зрештою, у травні минулого року президент УАФ Андрій Павелко оголосив, що VAR запускається і в Україні. Згодом стало відомо, що впровадження системи призначено на лютий 2020-го. Причому вже тоді зазначалося, що її на першому етапі будуть використовувати у двох поєдинках з шести у турі. Обирати матчі, як повідомлялося, доручено Прем'єр-лізі.


Під пильним поглядом ФІФА виконком УАФ вніс відповідні зміни в регламент УПЛ. І вже на поєдинку за Суперкубок України між "Динамо" та "Шахтарем" VAR вперше протестували в режимі офлайн. Відповідальним тоді був Євген Арановський, а допомагав йому Андрій Скрипка. А вперше у Прем'єр-лізі система з'явилася на матчі "Колос" - "Маріуполь" 30 липня. Знову ж таки – у режимі офлайн.


Надалі УПЛ і комітет обирали деякі зустрічі, на яких продовжували тестувати VAR. Поки не було оголошено, що в онлайн-режимі система з'явиться під час матчу 11-го туру чемпіонату U-19 між "Динамо" та "Карпатами" на одному з полів НТБ столичного клубу у Віті-Литовській.



І 1 листопада в Україні у футболі вперше була використана система відеодопомоги арбітрам. Арбітр зустрічі "Динамо" U-19 - "Карпати" U-19 Микола Балакін у другому таймі отримав підказку від помічників і побіг дивитися повтори. Після побаченого суддя призначив у ворота "Карпат" пенальті за гру рукою захисника.


Наступного дня на матчі першості U-21 чемпіонату України між "Динамо" та "Львовом" продовжили тестувати VAR. Сигнал забезпечував канал "2+2", а за процесом спостерігав безпосередньо сам куратор суддівського корпусу Лучано Лучі. І знову систему задіяли. Віталій Романов переглянув повтори і прийняв рішення перебити пенальті, адже воротар "Львова", який відбив удар Ісаєнка з 11-метрової позначки, занадто далеко вийшов з воріт ще до моменту удару.


Нарешті, на початку грудня Українська асоціація футболу отримала позитивний рапорт від відділу футбольних технологій ФІФА. За кілька тижнів виконавчий комітет УАФ створив комісію, що визначатиме матчі, на яких працюватиме команда VAR. До цієї комісії увійшли перший віце-президент УАФ Олег Протасов, голова комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі та виконавчий директор УПЛ Євген Дикий.


Ось так VAR і дійшла до сьогоднішніх днів, коли Олег Протасов заявив, що в УПЛ вперше використовуватимусь систему на поєдинку 19-го туру "Динамо" - "Ворскла" на НСК "Олімпійський". "Після того, як клуби узгодили між собою, що їхня зустріч пройде 22 лютого, можна говорити про те, що саме цей матч стане першим історичним поєдинком УПЛ, на якому буде застосована система VAR", - сказав він.


Окрім того, комітет арбітрів Української асоціації футболу опублікував розклад найближчих матчів із застосуванням системи VAR. Наголосимо, що саме комітет, а не Прем'єр-ліга, як було зазначено першочергово, і про що згадувалося вище у даному матеріалі.


І що ми бачимо, переглядаючи цей перелік? Що справді, по 2 матчі туру та стадії 1/4 фіналу Кубку отримають особливий "вар"-статус.


У коментарі "Динамоманії" про цю проблему (що тільки два матчі, а не більше) розповів президент УПЛ Томас Грімм. Він зазначив, що проект – дуже витратний, і треба було піти на певний компроміс, щоб хоч з чогось почати. Як раніше розповідав Лучі, щоразу використання спеціального обладнання коштує близько 5 тисяч євро.



Що ж, нехай так. Нехай і справді потрібно з чогось почати. Але ці "починання" наштовхують відразу на 2 конкретні запитання:


1. Найбільше VAR потрібен "Динамо", а Львів може й обійтися?


Комітет арбітрів УАФ, хто вже звернув увагу, в кожному турі обрав матчі столичного клубу. Вибачте, але невже саме "Динамо" найбільше потрібна ця система? Невже ПФК "Львів" чи "Карпати" гірші? Бо виходить, що так. Принаймні, на думку представників УАФ та УПЛ.


Наприклад, у 22-му турі відбудеться львівське дербі. А враховуючи позиції, які займають команди, цей матч може бути доленосним у боротьбі за виживання. І будь-яка помилка рефері може вартувати дорого для одного з колективів. Натомість, УАФ та УПЛ обирає поєдинок "Дніпро-1" - "Маріуполь". При всій повазі до цих клубів. Це просто для прикладу.


Якщо вже спеціальна комісія хоче створити однакові умови для всіх команд, то невже не можна було розподілити якось чесніше? Адже виходить якось неправильно. Навіть якщо взяти до уваги і 2 зустрічі 1/4 фіналу Кубка, то матчі з використання VAR за участю клубів виглядають наступним: "Динамо" – 5, СК "Дніпро-1" – 3, "Шахтар" – 2, "Ворскла" – 2, "Десна" – 2, "Олександрія" – 2, "Зоря" – 1, "Колос" – 1, "Маріуполь" – 1, "Олімпік" – 1, "Карпати" – 0, "Львів" – 0.


Спостерігаємо повне ігнорування львівських клубів. А цілком можна було віддати кілька матчів "Динамо" "Карпатам" чи "Львову". Чи не так?


2. А чому не можна забезпечити системою VAR 2 матчі, які відбудуться в один день в одному місті?


Як відомо, "Динамо", "Олімпік" і "Колос" (поки що) грають у Києві. То чому не можна було б поставити один з матчів на 14:00, а інший – 19:30, і на обох задіяти систему? Наприклад, у 21-му турі заплановані поєдинки "Олімпік" - "Десна" і "Динамо" - "Колос". Невже дешевше протягом доби перевезти все обладнання з Києва до Харкова чи навпаки?


Відмовка, що не можна в один день грати дві зустрічі в одному місті, не приймаються, бо таке було у нинішньому чемпіонаті не раз.


Так, цілком можливо, що комісія керувалася логістичним аспектом, коли обирала матчі. Бо наразі є тільки одна пересувна VAR-станція (чи VAR-вагон, як там його правильно називати). Але знову ж таки, як бути тим же "Карпатам" чи "Львову". Ці команди також не відмовилися б зіграти із системою. Жоден тренер, директор чи президент клубу не відмовився б. Хоча б для того, щоб зрозуміти, з чим мають справу.


Отож, VAR ще не дебютувала в УПЛ, а ми вже маємо привід для серйозних розмірковувань. Замість того, щоб усі команди були у рівних умовах (для чого, власне, і вводили цю систему), ми поки що маємо натяк на гру за різними правилами для різних клубів.


Український арбітр Віталій Романов ще до впровадження системи відеодопомоги сказав наступне: "На мій погляд, після того, як VAR почне працювати в Україні, рівень тиску на рефері знизиться". Що ж, можливо. А можливо, і збільшиться. Якщо він сам або ж його колега припуститься результативної помилки у турах, що залишилися, і якісь команді це коштуватиме місця у топ-шістці або навіть у Прем'єр-лізі...


Ярослав Твардовський

Черговий павелковський ФФУфлижний бєспредєл!
Тюрма плаче за цими злодіями!