30 січня 2020 14:54

Вице-президент УАФ Герега не задекларировал две виллы в Испании

Народний депутат Олександр Герега не задекларував нерухомість в іспанському містечку Бенікасім, частину з якої місцеві журналісти оцінили у майже шість мільйонів.


Про це йдеться у блозі “Таємниці Слідства” Олени Логінової.


У 2018 році іспанське медіа написало про те, що українське подружжя купило дві вілли між пляжами “Ворамар” та “л’Альмадрава”. “Слідство.Інфо” з’ясувало, що цими людьми є сім’я Герег. Дві сусідні ділянки у містечку Бенікасім придбала Галина Герега у 2017 і 2018 роках. Журналісти отримали витяги з іспанського реєстру на цю нерухомість.


На одній ділянці розташований житловий будинок, а на іншій два роки тому був ресторан. У документах зазначено, що у Галини є чоловік, тож це їхня спільна власність.


Щоправда, у витязі не вказано, скільки коштує нерухомість. За даними місцевих ЗМІ, вартість однієї з них сягає, імовірно, близько шести мільйонів євро. Гламурна вілла “Дель Мар” та її сусідка “Ізабель” розташовані на першій лінії моря. Перша побудована наприкінці 19 на початку 20 століття як “вілла насолоди для вищої буржуазії”. Раніше там проводили “Квіткові ігри” — літературні конкурси, що проходять каталонською мовою.


Інша вілла хоча і менша, але “має велику архітектурну цінність, повністю відреставрована, з ганком та садом”, — пишуть іспанські журналісти.

Саме цю нерухомість не задекларував народний депутат. Олександр Герега за часів Януковича був членом фракції “Партії регіонів”. 16 січня 2014 року він голосував за “диктаторські” закони. Колеги зі “Схем” раніше розповідали про ведення бізнесу Герегами в окупованому Криму. До Верховної Ради цього скликання він потрапив як самовисуванець з Хмельниччини.


У 2019 році журнал “НВ” оцінив статки Герег у $930 млн та віддав їм сьоме місце в рейтингу найбагатших українців. Разом зі своєю дружиною Галиною він є співвласником мережі гіпермаркетів “Епіцентр”. Подружжя також активно інвестує в агробізнес.


За недекларування мільйонеру Герезі може загрожувати або штраф, або громадські роботи або ж — позбавлення волі до двох років.


Сам народний депутат не зміг пояснити журналістам чому не задекларував закордонну нерухомість: “Надзвичайно приємно, що окрім нас, колег та родичів, ще є багато хто небайдужий до Піренейського півострова із його таким різноманіттям”, — написав він.


Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, у березні минулого року детективи НАБУ почали розслідувати нове провадження щодо статків Геннадія Труханова. Мова йде про майно, яке виявило “Слідство.Інфо” — трикімнатну квартиру в одній з розкішних лондонських новобудов у центрі міста, вартістю у п’ять мільйонів доларів.