11 січня 2020 16:03

Егише МЕЛИКЯН: "У "Львова" задача - еврокубки, но для этого надо много работать"

Єгіше Мелікян очолив ПФК «Львів» 31 жовтня 2019 року. До зимової перерви команда під його керівництвом провела шість матчів. За цей час «синьо-золоті леви» зуміли налагодити гру, вийти з кризи та піднятися у турнірній таблиці. Єгіше Мелікян розповів в чому була складність його роботи, оцінив футболістів команди та поділився планами на найближче майбутнє.


– Ви взяли команду посередині сезону. Як вам вдалося перевтілити команду за такий короткий відрізок часу?


– Вийшло, тому що в мене дуже хороша команда, яка зі мною працює. Починаючи від начальника команди, адміністратора, масажиста, лікаря і весь персонал. А також тренерський штаб. Мені з помічником моїм дуже пощастило, за що йому дуже дякую. Адже ми проробили чималий об’єм роботи. Нам треба було визначити, який стиль підходить нашій команді з таким підбором гравців. Друге – це психологічне питання. З кожним гравцем довелося багато спілкуватися індивідуально. Третє – це фінансова стабільність, з якою мені допоміг Президент клубу Богдан Йосипович Копитко. Ці три речі ми вирішили, і в нас вийшла ефективна робота.


– Як Вам вдалося витягнути команду з психологічної ями, в яку вона потрапила по ходу сезону?


– Коли я прийшов в команду, то був помічником Володимира Мазяра, який тренував команду. Я старався працювати, щоб показати свої можливості в клубі. Коли сталося так, що відмовилися від послуг головного тренера, генеральний директор клубу Андрій Ярославович Паньків, був, мабуть, першою людиною, яка оцінила мою роботу в клубі. Саме від нього пішла ініціатива, щоб я був головним тренером. За це йому дякую, адже він і до сьогодні допомагає мені в клубі. Свою думку він передав президенту клубу, який йому довіряє. І саме президент прийняв рішення довірити мені роботу в критичний момент. Дуже важко було виходити з цієї ситуації. Вони мені повірили, і ми разом робили все, щоб вирішили клубні проблеми.


– Як ви оціните гру команди в першій половині сезону?


– Коли я прийняв команду, ми перед тим програли «Минаю». Наша команда не могла навіть протистояти клубу Першої ліги. Натомість останні дві гри — шоста та сьома команди УПЛ не могли взяти від нас те, що хотіли. І я можу сказати, що їм пощастило. По факту — це вже прогрес. Це команді дії.


Що стосується індивідуальних дій — то гравці почали вдвічі швидше прогресувати, показувати свої можливості. І фізично команда набрала хорошу форму. І пощастило нашим конкурентам, що чемпіонат пішов на зимову перерву.


– Краща гра команди в сезоні під Вашим керівництвом?


– Це останні дві ігри – проти «Маріуполя» та «Колоса». Я там побачив фізично підготовлену команду. Були командні дії. Ставлення футболістів на поле – переживають, борються за кожен міліметр. Ось таку команду я бачив.


– В останніх матчах Ви активно залучали молодь команди. Як Ви їх оцінити?


– Мені приносить задоволення робота в двох напрямах – коли я отримую результат і коли в мене футболісти прогресують. Це показник якості тренера, коли він може відкрити гравця, який до цього в нього не грав. Я хочу, щоб в мене не лише команда прогресувала, але й гравці мали прогрес. Я бачу таких футболістів у «Львові». Але півтора місяці – це доволі малий термін. І я сподіваюся, що до літа більше гравців покажуть кращий прогрес.


– Можна очікувати, що зимою на збори команди поїдуть гравці молодіжної команди?


– Я хочу взяти якісних гравців на збори. Якщо молодь покаже ці якості – то чому ні? Я буду лише радий, що це наші вихованці.


– Які позиції Ви хотіли б підсилити?


– Я б хотів, щоб в команді була конкуренція – по два гравці на кожну позицію.


– Які перед Вами стоять завдання на цей сезон?


– У нас завдання – єврокубки. Але для цього треба багато працювати. Адже у нас дуже сильні конкуренти з хорошим підбором гравців. Тому я дуже хочу, щоб кожен в нашому клубі працював максимально для досягнення цього результату. І найголовніше – щоб в нас був здоровий колектив, щоб кожен переживав за іншого і допомагав. Мені важливо, щоб це був колектив, який підтримує один одного, колектив однодумців.