13 грудня 2019 00:33
5

Таблица коэффициентов УЕФА. После вылета "Динамо" Украина рискует пропустить Турцию и Австрию

У четвер, 12 грудня, пізно ввечері завершилися останні матчі групового етапу Ліги Європи сезону-2019/20. А це означає, що варто поглянути у таблицю коефіцієнтів УЄФА та зробити певні висновки щодо майбутніх позицій України у ній.


Мусимо констатувати, що у весняну частину єврокубків пробився тільки "Шахтар", який боротиметься у плей-офф Ліги Європи, починаючи з 1/16 фіналу. При цьому є відразу дві втрати. Про "Олександрію" було відомо ще після п’ятого туру. Після шостого до неї, на жаль, додалося і "Динамо"...


Цього тижня скарбничка України поповнилася 0.2 бала. Завдяки голу Віктора Циганкова у ворота "Лугано" на останній хвилині матчу у Києві. "Шахтар" у Харкові поступився з розгромним рахунком "Аталанті", а "Олександрія" програла "Генту".


Ще раз нагадаємо, що 10-те місце у таблиці коефіцієнтів УЄФА означає, що віце-чемпіон у сезоні-2021/22 уже стартуватиме не з 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, а з 2-го. Якщо ж Україна опуститься на 11-е місце, то чемпіон нашої країни втратить право гарантованої участі у груповому етапі та гратиме у раунді плей-офф кваліфікації.


На 11-й сходинці наразі перебуває Туреччина, яка, втім, втратила трьох своїх представників. "Галатасарай" програв ПСЖ і вибув з Ліги чемпіонів, а "Бешикташ" і "Трабзонспор" залишилися за бортом плей-офф Ліги Європи. Однак туди в останній момент вскочив "Істанбул Башакшехір", який вирвав перемогу у менхенгладбаської "Боруссії". Таким чином, Туреччині вдалося "з’їсти" ще 0.2 відставання від України.


Не зовсім вдалим вийшов тиждень і для Нідерландів (також одна нічия), які переслідує Україна. "Аякс" поступився "Валенсії" й опустився у Лігу Європи. Також навесні продовжить свою ходу у цьому турнірі АЗ Алкмаар. А от ПСВ і "Феєнорд" уже завершили свої єврокубкові виступи цього року.


Проте після вильоту "Динамо" про 9-те місце вже можна забути. Натомість, теоретично Україну можуть наздогнати Туреччина й... Австрія, у якої у Лізі Європи залишилося дві команди – "Зальцбург" і ЛАСК. Нехай перевага над конкурентами і складає 4 та 7 очок, та все ж це – зона ризику. Пробийся у плей-офф "Динамо", сумнівів, що Україна утримає 10-й рядок, мабуть, не було б.



За підсумками сезону-2019/20 формується представництво країн на сезон-2021/22. І навесні триватиме жорстка боротьба за те, щоб і через один сезон чемпіон України все ще отримував пряму перепустку у груповий етап Ліги чемпіонів. А от віце-чемпіон, майже напевне, стартуватиме на один раунд раніше – з 2-го (який, по факту, є стартовим у "шляху нечемпіонів").


Тепер же поглянемо, що чекає Україну на старті сезону-2020/21. А тут перспективи зовсім туманні... Станом на кінець нинішнього року наша країна займає 13-ту сходинку, пропускаючи вперед Австрію, Туреччину та... Кіпр. Крім того, зовсім поруч, на відстані однієї перемоги, і Шотландія.


8. Бельгія - 30.100
9. Нідерланди - 29.400
10. Австрія - 28.325

11. Туреччина - 26.200

12. Кіпр - 23.750
13. Україна - 23.700
14. Шотландія - 23.625
15. Данія - 22.000
16. Сербія - 21.250


Усе це серйозно нам натякає на те, що у сезоні-2022/23 чемпіон України повинен буде пройти один, а то і два раунди відбору (у "шляху чемпіонів"), аби отримати можливість зіграти у групі ЛЧ. Добре, що відрив від 16-го рядка суттєвий, адже, починаючи з цього місця, країну у Лізі чемпіонів може представляти тільки чемпіон...

А може Динамо вже не хоче тягнути шахтьора в Єврокубках. А в чемпіонаті всякі фуфу-уфу теж тягнуть шахтьора на п'єдестал. Тож нехай теж розпочинає з кваліфікації.
Сховати
alex, Решил отомстить теще, и выколол себе глаз, теперь у нее зять одноглазый, без сильного Шахтера не будет сильного Динамо
Не вижу большой печали..наши лучшие результаты за последние 30 лет были тогда, когда мы проходили квалификации.
Смысла цепляться за дутый рейтинг, если чемпионат слабый, нет. Нужно просто выходить, побеждать и проходить любой путь, доказывая свой рейтинг реальными результатами.
Капец, вся надежда на кротов(