21 жовтня 2019 23:12
11

Ракицкий не нужен

У січні цього року дехто з уболівальників збірної України та експертів почали бити на сполох. Ця частина людей ледь не впала у траур, бо, бачте, "єдиний хороший і сильний захисник" (на їхню думку, звичайно ж) переходив у російський "Зеніт"...


Добре хоча б те, що ці "експерти" розуміли – Ярославу Ракицькому відтепер дорога у національну збірну закрита. Проте, ще досі інколи лунають крики агонії, що без екс-захисника донецького "Шахтаря" збірній ніяк не грати в обороні на належному рівні.


Як виявилося, можна. І грати на ще вищому рівні, аніж був. Усе це призвело до того, що про Ракицького вже якось і підзабули. А знадобилося для цього не рік, не два, не три, а всього-на-всього 9 місяців.


Збірна і без Ракицького добре грає у захисті


У 2018 році Ракицький відіграв у футболці збірної у шести матчах (три у Лізі націй і три у товариських). У цих поєдинках наша команда пропустила 4 м’ячі. Ще два збори гравець пропустив через "травми".


Напевне, вже у листопаді минулого року Андрій Шевченко розумів, що йому не варто розраховувати на Ракицького. Тому наставник почав експериментувати саме у той момент, коли це справді можна було робити. У матчі Ліги націй зі Словаччиною (1:4), який нічого не вирішував, у центрі захисту вийшли Микита Бурда та Сергій Кривцов. Однак другий отримав ушкодження вже на 14-й хвилині, і його замінив Ігор Пластун. У наступній грі, товариській з Туреччиною (0:0), Шевченко зробив ставку на пару Пластун - Микола Матвієнко.


У 2019-му збірна відіграла вже 8 матчів. І пропустила все ті ж 4 м’ячі. При цьому двічі у товариській зустрічі з Нігерією (2:2). Тоді на позиціях центрбеків грали Бурда та Матвієнко.


Микола Матвієнко та Сергій Кривцов


Нова надійна пара захисників


Уже здобувши путівку на ЄВРО-2020, можна констатувати, що у команді Шевченка з’явилася наднадійна пара центральних оборонців. Мова йде про Матвієнка та Кривцова. Микола ж узагалі став незамінним у нинішній збірній.


Судіть самі, ця пара у домашньому поєдинку з Португалією дозволила суперникам забити вперше за 6 матчів. До цього 5 разів поспіль взаємодія Матвієнка з Кривцовим дозволяла "синьо-жовтим" грати "на нуль"! Ну, і не варто забувати, що Кріштіану Роналду забив не з гри, а з пенальті.


У виїзній зустрічі з Люксембургом, а також у вищезгаданому товариському протистоянні з нігерійцями у парі з Матвієнком виходив Бурда. У цих випадках наша збірна пропустила 3 голи з 4-х у цьому році.


Забули всі і про Ордеця


Не згадує вже ніхто і про ще одного центрального захисника із "Шахтаря", який переїхав у Росію. Мова про чинного гравця московського "Динамо" Івана Ордеця. А він також був свого часу футболістом основи у збірній.


Як кажуть, незамінних немає. І у даній ситуації це твердження підходить дуже влучно. Ні Ракицький, ні Ордець збірній не потрібні. В обоймі Андрія Шевченка є чотири центральні захисники: Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Микита Бурда й Ігор Пластун. На жаль, київський динамівець вибув на термін до півроку через травму, але сподіваємося, що йому вдасться відновитися до ЄВРО-2020 і потрапити у підсумкову заявку на турнір.


Окрім них, реальний шанс поїхати на ЄВРО відтепер має й інший динамівець – Артем Шабанов. Через травми партнерів він наразі отримав постійну практику у клубі. Не варто забувати і про чемпіона світу U-20 Дениса Попова, котрий, очевидно, стане основним у "Динамо" на найближчі матчі, поки не відновиться Тамаш Кадар.


Ярослав Ракицький


Ракицький далеко не еталон якості


Свою кар’єру у "Зеніті" Ракицький почав з поразки та жовтої картки уже на 5-й хвилині зустрічі Ліги Європи з "Фенербахче" (перемога стамбульців 1:0). Згодом Ярослав провалився у матчі з "Вільярреалом", після чого отримав негативні відгуки на свою адресу.


Зрештою, чемпіоном Росії екс-"гірнику" стати вдалося. Але похизуватися надійною грою в обороні "Зеніт" не може. У минулому сезоні фактично у кожному поєдинку з Ракицьким у складі пітерський клуб пропускав.


Загалом Ярослав на момент написання матеріалу відіграв за "Зеніт" 31 матч, у яких отримав 10 жовтих карток і забив 3 голи. У цьому 31-му поєдинку пітерці пропустили 29 м’ячів – 0.93 у середньому за гру. Порівнювати з Матвієнком і Кривцовим навіть немає сенсу.


Вихованець "Шахтаря" також встиг показати свій скандальний характер у зустрічі з "Ахматом", коли ледь не влаштував бійку із суперниками, бо йому не сподобалося, що гравці грозненського клубу лежали на газоні та, на думку Ярослава, тягнули час.


До речі, нещодавно вогню навколо персони Ракицького додали російські букмекери, які почали приймати ставки на те, чи прийме він російське громадянство. Але це вже мало стосується збірної України, адже свій останній шанс зіграти на високому міжнародному рівні Ярослав втратив – на ЄВРО-2020 Андрій Шевченко його точно не викличе. Та і знову ж таки, Ракицький збірній не потрібен.


Ярослав Твардовський

И да, если автор о нем пишет, то он точно не забыл о Раке, думает о нем, не дает ему Рак покоя. Я, например, не хотел бы думать и помнить о таком человеке.
Сховати
dmitrydvk, автор написав про нього, бо деякі "експерти" досі розказують, що цей гравець має бути у збірній
Не понятен смысл статьи. Мокнуть рака? Так он в говне и без этого мокания, зачем время тратить. С претензией на УРАпатриотизм статья, ни о чем.
Ні Ракицький, ні Ордець збірній не потрібні. А уедут в РФ Матвиенко и Кривцов - тоже будут не нужны. И про них тоже никто вспоминать не будет
а кто это?
Тем, кто уехал на "расею" - не место в сборной Украины!
Он сознательно поменял ЕВро на карьеру в России. Знал на что идет
Хачереди жаль что выпал. Помню ка кон играл против топов .
Так о Хачериди тоже забыли.
Сховати
bozman, Хачериди без команды, а этот вроде играет
Сепар не потрібен

"Нас в школі так вчили"...

Людина, яка не поважає ні себе, ні український народ, ні державу Україну