15 жовтня 2019 13:33

Сергей Ковалец - лучший тренер 13-го тура первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2019/20.


«Оболонь-Бровар» пережила першу в чемпіонаті поразку, поступившись у Петровому місцевому «Інгульцеві», але тренерський штаб зумів зберегти боєздатність колективу та високий змагальний дух. А разом із цим команда здобула потрібний результат у матчі із незручним суперником і зберегла лідерство.


Тож сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер київської «Оболоні-Бровар» Сергій Ковалець. Його підопічні переграли вдома ФК «Балкани» (3:0), при великій щільності в групі лідерів зберігши перше місце в турнірній таблиці.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


Було важливо дати команді відновитися після складного виїзду в Петрове, тут прислужився, зокрема, й контрольний матч із «Шахтарем» – із ротацією, випробуванням молоді та зміною декорацій задля покращення морального духу й мотивації в команді. «Балкани», попри місце в нижній частині таблиці, були незручними суперниками для «Оболоні-Бровар» – ще ніколи за три сезони конкуренції киянам не вдавалося обіграти цю команду з Одещини.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


Втрати лідера можна вважати досить суттєвими. Через травми не могли допомогти «Оболоні-Бровар» воротар Литвиненко та відразу троє центральних півзахисників від більш досвідчених до молодих – Валєєв, Гурмак, Савченко. При цьому гостям не могли допомогти кілька універсалів – Ільницький, Платунов, В.Златов. Для них це також відчутні втрати.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Відразу п’ять змін у стартовому складі провів Сергій Ковалець. Замість Безуглого в трійку центрбеків увійшов Семенко, Шевченка ліворуч у захисті зіграв Майданевич, замість Слободяна-молодшого у центрі півзахисту вийшов універсал Бровченко (це наслідок травми відразу трьох хавбеків), Гуськова на позиції одного з вінгерів замінив Ковбаса, а позицію центрфорварда забрав Батальський (минулий тур він пропускав через перебір карток, тож у Петровому цю зону вимушено займав Пучковський).


4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


«Оболонь-Бровар» – одна з тих команд ПФЛ, яка ефективно опанувала схему гри в три центральних захисники. Залежно від фази гри, це або 5-4-1, або навіть 5-2-3. Вінгери досить креативно діють у зв’язці з лінійними оборонцями, завдяки чому в грі з м’ячем при позиційних або швидких атаках кияни мають перевагу на фінальній третині поля. Швидкі переміщення на просторі, постачання м’яча Батальському – окрім іншого, ще й одному з найкращих у Першій лізі за грою «на другому поверху», а також ефективна гра при стандартах – це все свідчить, що штаб чітко розуміє свої плюси й мінуси та дуже ефективно їх використовує.


5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Власне, в минулому турі перервалася безпрограшна серія оболонців у чемпіонаті. Втім, на своєму полі вони не програють у поточному сезоні Першої ліги: 4 перемоги та 3 нічиї при різниці м’ячів 15-8. Отже, «Оболонь-Бровар» зуміла забезпечити потрібний собі результат і зберегла лідерство.


Лауреат 13-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі: Сергій Ковалець («Оболонь-Бровар»). Середній бал – 4,6.