2 вересня 2019 17:38
2

Экс-ассистент Реброва и Хацкевича в "Динамо" отправляется в самостоятельное плавание в УПЛ

Після того, як у 2018 році Роман Санжар пішов з донецького "Олімпіка", власник клубу Владислав Гельзін обрав шлях, як зараз модно говорити, хайпу. Щоб про клуб не забували і завжди говорили, президент "олімпійців" спочатку запросив В'ячеслава Шевчука, якому допомагав Руслан Ротань. Потім прийшов колишній гравець мадридського "Реала" Жуліу Сезар. І от тепер було оголошено, що команду прийняв іспанець Вісенте Гомес.


Сватали одного тренера, який має відношення до "Динамо", а прийшов інший


Після невдалого старту у чемпіонаті України-2019/20 у вигляді чотирьох поразок поспіль, Гельзін не витримав і звільнив Жуліу Сезара, який, подейкують, навіть не попрощався з усією командою після програного матчу "Карпатам" і поспішно залишив Київ та Україну загалом.


Тимчасово виконувачем обов’язків головного тренера було призначено Ігоря Климовського. Саме він готував команду до матчів з "Динамо" та "Шахтарем". Однак уже тоді було зрозуміло, що цей фахівець навряд чи довго протримається на своїй посаді. Мабуть, тільки перемоги над лідерами чемпіонату могли допомогти йому у цьому.


Климовський героїчно втримав нічию у поєдинку з "Динамо", але "Шахтарю" програв з тріском. Тому нічого дивного у тому, що його змінили на іншого наставника, немає. Враховуючи вектор, який обрав власник клубу.


У ЗМІ почали з'являтися чутки, що "Олімпік" очолить екс-гравець київського "Динамо" Горан Саблич, однак у клубі цю інформацію не коментували і не підтверджували. Зі 100-відсотковою впевненістю можна було лише констатувати одне – новий керманич точно буде іноземцем.


І от сьогодні "Олімпік" струсонув український футбольний простір заявою, що новим головним тренером став... Вісенте Гомес. Фахівець, який працював помічником Сергія Реброва й Олександра Хацкевича, коли ті були наставниками київського "Динамо".



Хайп від Гельзіна продовжується


Власник ФК "Олімпік", як уже було зазначено, після відходу Санжара вирішив запрошувати лише тих тренерів, прізвища яких би були на слуху чи вустах у вболівальників. Так було із Шевчуком, для якого робота у донецькому клубі стала першим досвідом на тренерській лаві. Аналогічною була ситуація і з Жуліу Сезаром, який як футболіст пограв у "Реалі" та "Мілані", але як тренер був нікому не відомий.


Тепер же Владислав Гельзін скористався тренерськими перестановками у "Динамо", запросивши Вісенте Гомеса. Нагадаємо, іспанець повернувся у київський клуб буквально у червні, замінивши у тренерському штабі Олександра Хацкевича Едуардо Докампо, який пішов у "Рубін".


У штабі Олексія Михайличенка Гомесу місця не знайшлося, тому пропозиція від "Олімпіка" була для нього цілком доречною. Вісенте прийняв її, особливо не роздумуючи. Фахівець, очевидно, вирішив, що час спробувати себе у самостійному плаванні.


Чим відомий Вісенте Гомес в Україні


Іспанець прибув в Україну влітку 2014 року, ставши старшим тренером-куратором об'єднаної молодіжної команди "Динамо" (U-21 і U-19 тоді тренувалися разом). До цього Гомес працював в "Атлетику" з Більбао, тренував юнацькі команди практично всіх вікових груп, очолював третю команду клубу.


У першому ж своєму інтерв’ю Вісенте заявив, що його завдання – щоб футболісти, які перейдуть в основну команду, були максимально підготовлені до виступів на найвищому рівні. Під його керівництвом грали, зокрема, Віктор Циганков, Олександр Андрієвський, Володимир Шепелєв, Артем Бєсєдін, Богдан Михайліченко, Ігор Харатін та інші.


У 2016 році Вісенте увійшов у тренерський штаб Сергія Реброва, де був аналітиком як суперників, так і гри киян. У головній команді "Динамо" Гомес працював до літа 2017 року, після чого пішов у зв’язку із закінченням контракту.


Надалі іспанець був помічений на товариському матчі Україна - Мальта, тому його почали сватати у національну збірну нашої країни. Проте Андрій Шевченко спростував усі чутки. У підсумку фахівець відправився з Ребровим в "Аль-Ахлі" (Саудівська Аравія), після чого влітку 2018 року увійшов у тренерський штаб московського "Спартака", де возз’єднався з Раулем Ріанчо.


Контракт зі "Спартаком" діяв у Гомеса до кінця травня нинішнього року. І після його завершення, власне, Вісенте і повернувся у "Динамо", про що вже згадувалося.



Що світить "Олімпіку" з новим тренером


Можемо констатувати точно одне – знову "Олімпік" очолив фахівець, який не мав до цього практики в ролі головного тренера. Тому прогнозувати, як складеться доля Вісенте Гомеса на чолі донецького клубу, наразі важко. Хоча, безсумнівно, він має чудовий досвід, на відміну від попередників.


Так, іспанець вміє працювати з молоддю, яка до нього дослухається. І зовсім інше – тренувати вже зрілих футболістів, які вже побачили щось у футболі, і які мають власні переконання.


Також можна спрогнозувати, що Гомес запросить у свій штаб знайомих співвітчизників. Про Ріанчо мова, звичайно ж, не йде, але цілком можливо, що з часом в "Олімпіку" з’являться обличчя, які кілька років тому працювали у "Динамо". А наразі ж йому допомагатимуть Ігор Климовський та інші тренери, які працювали і до цього.


У будь-якому випадку, хайп Владислава Гельзіна навколо його клубу продовжує триматися. Тепер за "Олімпіком" з цікавістю будуть стежити і прихильники київського "Динамо", оцінюючи перші кроки Вісенте Гомеса у самостійному плаванні, а не в ролі асистента чи помічника.


Ярослав Твардовський

Суркис сказочный ... ну и назначилбы В.О на тотже год как с ребровым!Проипал
Удачи, может покажет сердцам как тренировать надо