12 серпня 2019 18:17

Луиш Каштру - лучший тренер 3-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Favbet Ліги сезону-2019/20


Чемпіон і володар Кубка України – проти володаря Суперкубка України. Центральний матч туру справедливо був у центрі уваги, і, що приємно, в ігровому плані нам було що аналізувати, а ігрова постава грандів була близькою до оптимальної. Переможець цього поєдинку захоплював з великою долею вірогідності одноосібне лідерство.


Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер донецького «Шахтаря» Олександр Луїш Каштру. Його підопічні обіграли «Динамо» на виїзді – 2:1, досягнувши абсолютного результату за підсумками стартових трьох турів.


  1. Номінальний результат команди – 5


(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Для «Шахтаря», який, як чемпіон країни, напряму проходить у груповий етап Ліги чемпіонів, дуже важливо мати таке ігрове випробування, як матч проти «Динамо». Окрім очевидного турнірного контексту, окрім історичної принциповості взаємин, це був ще й шанс переглянути гру своєї команди на найвищому рівні змагальності, який тільки дають внутрішні змагання. «Шахтар» взяв реванш за програну кінцівку матчу за Суперкубок і став одноосібним лідером УПЛ.


  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


У «гірників» було кілька втрат – вже давно не грає через травму Малишев, а наразі відбув у лазарет інший півзахисник, атакувального плану, – Коваленко. Проте, по-перше, ці позиції у «Шахтаря» наповнені нормально. По-друге, у суперника не було переваги, адже в лазареті знаходиться Дуелунн, лише набирає кондиції після травми Соль, а відразу кілька гравців через різні причини отримують ігрову практику в дублі.


  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5


(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Цікаво порівняти зміни в складі «гірників» не лише порівняно з минулим туром (3:0 над «Карпатами»), а й у зіставленні з недавнім за часом одеським суперкубковим матчем. Так от, порівняно з матчем чемпіонату проти львів’ян Каштру перезавантажив правий фланг (Додо та Тете замінили Болбат і Соломон). А якщо зіставити бойовий суперкубковий склад, то там єдина зміна – Матвієнко замість Хочолави у центрі захисту. Потихеньку вимальовується кадровий погляд нового наставника.


  1. Тренерська майстерність – 5


(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Каштру, на відміну від Фонсеки, не став з перших матчів вводити разючі кадрові чи тактичні рокіровки. Але є відразу кілька важливих моментів. З точки зору тактики, він використовує ті ж 4-2-3-1, однак під нападником розміщується лівоногий Марлос, який всю кар’єру грав інвертованого вінгера. Це додає особливої гостроти поперечній грі вдовж карного майданчика, а ще дозволяє Марлосу здійснювати сольні проходи через центр, врозріз захисникам. Також у «Шахтаря» досить високі фланги (обидва фулбеки по факту діють майже на рівні вінгерів), а при організації атак велику роль відіграють індивідуальні дії гравців, які не бояться обігрувати, вриватися в карний майданчик, роздавати розрізні передачі в гущині, не зважаючи на суперників.


  1. Накопичувальний критерій – 5


(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Шахтар» програв прем’єру при Каштру в Суперкубку, але в чемпіонаті, який, нагадаємо, надає пряму путівку в групу Ліги чемпіонів, стартував із трьох поспіль перемог із загальним рахунком 8:2. Від серпня минулого року (перемога динамівців у чемпіонаті завдяки єдиному голу Вербича) «Шахтар» програв тільки один матч на внутрішній арені – якраз суперкубковий цього літа.


Лауреат 3-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Луїш Каштру («Шахтар»)
Середній бал – 4,8