3 серпня 2019 09:32
1

Вячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Даже с Месси игра "Динамо" не изменится"

Постійний експерт «Рейтингу Букмекерів», відомий футбольний менеджер та агент В’ячеслав Заховайло дав ексклюзивне інтерв’ю кореспонденту «РБ» щодо матчу в 3-му кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів «Брюгге» – «Динамо», який відбудеться на стадіоні «Ян Брейдел» в Бельгії 6 серпня. На думку експерта, шанси в команд рівні.


— Уже стартував український сезон. Судячи з перших ігор, на що «Динамо» може розраховувати в матчах з «Брюгге»?

— За бельгійською командою я теж стежив. На сьогодні за своїм рівнем і класом це абсолютно рівні команди. Складно віддати комусь перевагу, передбачити, хто пройде далі. Багато залежатиме від удачі та гри «Динамо» на виїзді. Знаючи тренера «Брюгге», впевнений, що бельгійці будуть атакувати. Отож на контргрі в українців є непогані шанси привезти з Бельгії хороший результат. Моє бачення підказує, що буде результативна нічия у першій зустрічі.

— Це буде вважатися хорошим підсумком для «Динамо»?

— Це буде дуже хорошим результатом. У киян на виїзді буде завдання – забити. Нагода для цього буде. Команди зараз перебувають в однаковому стані. В принципі, шанси рівні. Вірю, що «Динамо» заб’є в гостях.

— Вербич зазнав ушкодження, Циганков лише повертається після травми. Чи знайде свою швидкість «Динамо» для контратак?

— При організації гри «Динамо» туди хоч Мессі постав, нічого не зміниться. Думаю, що Хацкевич не буде ризикувати та покладеться на надійних хлопців. Бачу з початку сезону, що Хацкевич не схильний до будь-яких експериментів. Позитивний результат у перших матчах підштовхує до думки, що тренер надалі нічого змінювати не збирається.

Циганков лише набирає кондиції, час іще є. На місце Вербича може вийти Де Пена, який здатен його непогано замінити на лівому фланзі. Хоча не думаю, що в словенця щось серйозне, імовірно, м’язові спазми, але не більше того. Можливо, «Динамо» хитрує з травмою Вербича? Хто його знає.

— Ви стверджували, що «Динамо» потрібні зміни в центральному трикутнику, але Буяльський, Гармаш і Шепелєв продовжують грати. Які перспективи в цієї команди?

— Почнемо з того, що всі троє – досвідчені гравці. Попри все, команда потребує підсилення. Для цього прийшов Кадірі, який лише адаптується в колективі. Не маю сумнівів, що проти «Брюгге» в основі з’явиться Буяльський і Гармаш. Хацкевич не ризикне поставити Кадірі, він випустить перевірених бійців.

Так, «Динамо» вміє оборонятися в зонах, але активний пресинг і динамічний футбол я поки не побачив. Зараз кияни просто надійно обороняються, чекають помилок і карають суперника, як це було з «Шахтарем» і «Карпатами». Хочу окремо зазначити, що команда добре готова у функціональному плані.

Не виключаю сценарій, що «Брюгге» побіжить атакувати вперед і потрапить у «полон». Важливо, щоб гравці «Динамо» залишалися психологічно стійкими. Якщо витримають натиск бельгійців – здобудуть позитивний результат.

— Гравець збірної Люксембургу Жерсон Родрігеш за один крок від «Динамо», зважаючи на численні повідомлення ЗМІ. Чи потрібен такий гравець динамівцям?

— Хацкевич хоче мати трьох різнопланових нападників. Цей Родрігеш – універсальний гравець, який може зіграти як вінгера, так і центрального форварда чи навіть «десятку». Все це ми побачили в матчі збірної України проти Люксембургу. Це той футболіст, який додає швидкості контратакам, особливо, коли є відкриті зони.

«Динамо» таке придбання додасть варіативності. Соль особливо не бігає, це гравець штрафного майданчика. Бєсєдін – п’ятий захисник. Це я жартую, звісно, але він справді виконує великий об’єм роботи на руйнування. Втім, для ролі нападника цього замало.

Якщо з Родрігешом усе зростеться, то очевидно, що Русин піде кудись в оренду. І таким чином «Динамо» матиме трьох різнопланових нападників, що підсилять атакувальний потенціал на папері. Все інше покаже лише час.

— З таким підбором виконавців «Динамо» здатне завоювати трофеї?

— Я, звичайно, бажаю Хацкевичу успіху. Втім, якщо цього сезону «Динамо» не буде боротися за титул чемпіона України, то я вже не знаю, що ще потрібно команді. Тоді київський клуб уже ніколи не буде боротися за перемогу в першості. «Шахтар» на даний момент не виглядає переконливо. Динамівці повинні нав’язати боротьбу «Гірникам» і змагатися за звання чемпіона Прем’єр-ліги.

Ліга чемпіонів – це лотерея. Слабких команд там не буває. «Брюгге» – серйозна та стабільна команда. Шанси пройти далі є. І доволі пристойні. Головне, щоб тренер розібрався, як зламати суперника.

— Який малюнок гри буде в першій зустрічі з «Брюгге»?

— Думаю, що все зведеться до того, що ми бачили проти «Шахтаря». «Динамо» зробить усе, щоб «Брюгге» загрузнув у зонній обороні, а потім вибігатиме в контратаки. Бельгійці 100% вдома захочуть домінувати на полі. Це лише зіграє на руку українцям. Якби «Брюгге» віддав ініціативу, було б гірше. Як показав поєдинок з «Карпатами», «Динамо» поки не готове грати першим номером. Перші 30 хвилин гра була рівна, що дивно: де «Карпати», а де – «Динамо». Лише після двох пропущених м’ячів львів’яни склали лапки, а кияни бодай потримали м’яч.

У мене є претензія до «Динамо» в питанні виходу з оборони в атаку. Я не побачив позиційної гри, володіння м’ячем і так далі. Лише фрагментами це було з «Карпатами». «Шахтар» годину ігрового часу перегравав киян, а потім фізично підсів і «Динамо» дотиснуло суперника. Сподіваюся, що з «Брюгге» кияни виглядатимуть впевненіше.
Гарний аналіз гри ДК. Між строками написано, що команді потрібен справді тренер, а не фізрук