20 липня 2019 16:29

Первая лига: пять новичков "Черноморца", катание на качелях "Металлиста 1925"

27 липня стартує новий сезон у першоліговій першості України. Команди-учасниці вже фактично визначилися зі складами, і тепер для них на першому плані — зіграність.


Футболісти «Чорноморця» та «Арсеналу-Київ» після втрати прописки в елітному дивізіоні наполегливо працюють над усуненням вразливих місць і серйозно налаштовані на повернення до Прем’єр-ліги. Одесити поповнили свої лави вже п’ятьма новачками, хоча Дмитра Безотосного важко так назвати, адже він добре знайомий місцевим уболівальникам, оскільки до переходу в азербайджанську «Габалу» тривалий час захищав ворота «моряків». Особливо не треба представляти й захисників Сергія Вороніна, Дениса Васильєва та півзахисників Костянтина Ярошенка й Богдана Коваленка, правда, більшість із них раніше виступала за кордоном. В останньому спарингу, із «Десною» (0:0), одесити доволі злагоджено діяли в обороні, тепер їм слід додати агресії в наступі.


А от «каноніри» поки що в контрольних матчах не вражають. Спочатку вони розійшлися миром із «Миколаєвом» (1:1), а потім поступилися друголіговому «Поліссю» (1:2). Ворота киян захищав новобранець, Богдан Когут, який минулого сезону виступав за «Волинь» та, схоже, на роль лідерів претендуватимуть ветерани — півзахисник Джаба Ліпартія та нападник Олександр Ковпак.


У ще одного претендента на підвищення в класі, «Інгульця», із результативністю все гаразд: в останньому спарингу підопічні Сергія Лавриненка взяли гору над «Ворсклою» (3:2), дублем серед переможців відзначився Ілля Коваленко.


Не скажеш подібного про амбітну «Волинь», яка на зборі в Ужгороді не зуміла вразити ворота львівських «Карпат» — добре хоч, що сама не пропустила (0:0). Утім, після повернення до Луцька підопічні Андрія Тлумака у вчорашньому контрольному матчі зі «Львовом» таки відкрили рахунок, але гості ще до перерви не тільки вирівняли становище, а й вийшли вперед. У другому таймі, незважаючи на всі зусилля суперників, уболівальники голів більше не побачили (1:2).


Не збираються збавляти оберти краматорські авангардівці, які з кожним сезоном поліпшують свої результати в першій лізі. Цього разу керманич Олександр Косевич дуже серйозно підійшов до процесу комплектації команди, підсиливши її лави кількома вправними виконавцями, зокрема, захисником Олегом Бородаєм, який останнім часом захищав кольори львівських «Карпат» та «Гурніка» з польського міста Ленчна. В останньому спарингу авангардівці здолали опір елітного «Олімпіку» — 2:1.


А вчора донецькі футболісти з'ясовували стосунки вже з «Металістом 1925». І зуміли реабілітуватися перед своїми прихильниками, розгромивши слобожан — 3:0 . Виступи харків’ян у липні нагадують катання на гойдалках: варто було їм потішити злагодженістю в поєдинку з «Кременем», в якому вони перемогли (3:1), як потім команда за всіма показниками поступилася «Олімпіку».


У доброму настрої повертаються додому футболісти «Руху», єдині в першій лізі, хто заключний збір проводив за кордоном — у Словаччині. Перед від’їздом підопічні Леоніда Кучука перемогли «Єдноту» — 5:0 , а 20 липня на них чекає заключний спаринг — із «Минаєм».

Ми вже повідомляли про бажання ФК «Агробізнес» бачити у своїх лавах легіонерів. І першим із них став 19-річний захисник Педро Гарсія з молодіжного складу іспанського «Бетісу». Він уже встиг зробити свій внесок у перемогу подолян у спарингу з «Минаєм» — 3:2. Що ж до закарпатців, то вони за день у черговому контрольному матчі взяли гору над земляками з «Ужгорода» — 2:0.