19 липня 2019 14:30

Мирон МАРКЕВИЧ: "От "Карпат" ничего не ожидаю, поскольку ушли все перспективные футболисты"

Про власні сподівання від львівських клубів у сезоні 2019/2020 розповів голова комітету національних збірних ФФУ Мирон Маркевич.


- «Рух», «Карпати» та ФК «Львів». Чого Ви очікуєте від львівських професійних команд у новому сезоні?


- Ходжу практично на усі матчі «Львова» та «Карпат». Поки «Рух» грає не у Винниках на їхні матчі потрапляю не так часто. Очікування, як і в багатьох львів’ян, – побачити одну з команд в єврокубках. В останні роки «Карпати» перебувають у зоні вильоту, а це, м’яко кажучи, не дуже приємно. Хочу приходити на заповнений стадіон, а без турнірних результатів цього не буде.


- Чи прогресує винниківський «Рух» після того як команду очолив відомий фахівець Леонід Кучук?


- Очки команда навесні набирала, значить все йде добре. Стали менше пропускати. Наскільки я знаю завдання зараз куди амбітніше – вихід у Прем’єр лігу. А це вже зовсім інший рівень вимог і відповідальності.


- Коли команда повернеться на рідний стадіон у Винники, де зараз відбувається реконструкція?


- Ми будемо в цьому лише сприяти, але про це слід також запитати у керівництва команди. Можливо, наприкінці вересня. Потрібно дати ще трохи часу полю, адже воно перебувало справді не у найкращому стані. Після повернення «Рух» зможе проводити у Винниках матчі Першої ліги, а от у випадку потрапляння у найвищий дивізіон, щоб там грав «Рух», потрібно буде знову робити реконструкцію.


- Кілька слів і про «Карпати». Чергова зміна курсу і вже звична, як наслідок, значна зміна складу не набридають?


- Від «Карпат» нічого не очікую, оскільки усі молоді та перспективні футболісти пішли з команди. Минулого року розпочинали з Лебеденком, Шведом, Карраскалем. Якщо «Карпати» зможуть зберегти молодих та перспективних гравців, які є в клубі, та додадуть ще кількох хороших виконавців, то, можливо, з’явиться і гра, і результат, і вболівальник на трибунах. А поки всіх кого можуть – продають.


- Тренерам потрібно щороку будувати фактично нову команду.


- Так, а тому справа зовсім не у них, а в самому підході до справи. Потрібно розуміти, що ми або серйозно беремося за команду, або не влаштовуємо що-небудь. Ці легіонери, які беруться фактично нізвідки, не справляють хорошого враження. Хто їх знаходить? В той самий час свої вихованці сидять на лавці, або й не потрапляють в першу команду, або взагалі покидають команду.


Хоча можу виділити Ді Франко, який старається, віддається на полі. Вболівальник це бачить і віддячує підтримкою. Був молодий хороший Карраскаль, та не склалося. От такі легіонери можуть бути потрібними. Та попри все я продовжую ходити на матчі і підтримувати «Карпати», адже вони мені зовсім не чужі.


- ФК «Львів» ще менше довіряє українцям, у команді було багато легіонерів. Вболівальники не надто охоче ходили на матчі. Як думаєте, причина в цьому?


- Згадайте «Металіст». У нас теж було багато легіонерів, але дев’ять років ми збирали десятки тисяч на трибунах. Справа не в іноземцях, а в їх якості. Вболівальники хочуть бачити на полі виставу, емоції. Якщо ставити за мету когось продати і за ці гроші жити – команду не побудуєш.


- Дві команди для Львова це добре, чи ви дотримуєтесь принципу одне місто – одна команда?


- Уже про це говорив неодноразово. Я поважаю ФК «Львів», їхніх гравців та увесь персонал. Але «Карпати» - команда з історією. Краще в такий непростий час зробити одну команду, але належного рівня. Щоб були хороші гравці, щоб були єврокубки у Львові та головне, щоб вболівальники повернулися на футбол та заповнювали стадіон практично кожної гри. Львів на це заслуговує.


Богдан Пастернак