13 липня 2019 12:53

Мирон МАРКЕВИЧ: "Попова можно спокойно подключать к играм сборной Украины. А Супряге нужно сейчас больше над собой работать и все у него впереди"

Без сумніву, історичною та водночас дуже радісною подією для українських футбольних вболівальників влітку цього року стала перемога збірної України U-20 на чемпіонаті світу у Польщі.

Написати, що це був тріумф українського футболу – не написати нічого. Хоч і емоції від історичного червня поступово починають згасати, проте цю подію можна згадувати вічно, відповідно і писати про неї також. Заслужений тренер України, Голова комітету національних збірних української асоціації футболу ділиться враженнями від історичної звитяги синьо-жовтих та прогнозує майбутнє хлопців – новоспечених чемпіонів світу.


Мироне Богдановичу, перемога збірної України U-20 на чемпіонаті світу у Польщі – одна з найприємніших подій для нашого футболу в історії. Які у Вас були очікування від виступу нашої команди?

Я б скривив душею якщо б сказав, що ми були впевнені у перемозі збірної на чемпіонаті світу. Ми хоч і розуміли, що на турнір приїхали потужні команди, однак припускали варіант, що наша команда може виступити непогано. Перемога наших хлопців – важлива подія для України. Вважаю, слід похвалити увесь тренерський штаб команди на чолі з Олександром Петраковим, які змогли добре психологічно налаштувати команду. Хлопці грали уже накатом і відчували, що вони можуть пройти дуже далеко. Дуже радий за усіх хлопців, і, звичайно, за тренерський склад.


Після фінального матчу хлопці не приховували до того, що перед турніром мріяли вийти з групи.

Першочергове завдання таке і було. Особисто я був на матчі нашої збірної з Панамою. Там я побачив як команда діяла розкуто і зрозумів, що команда може поборотися за найвищі місця на турнірі.


Хто з гравців команди для Вас особисто справив хороше враження? Хто став відкриттям чемпіонату?

Мені сподобалася пара центральних захисників – Денис Попов та Валерій Бондар. Вважаю, це готові гравці до основних складів своїх команд. Сподобався мені також Данило Сікан. На мою думку, він – майбутнє українського футболу. Моментами також сподобалися Сергій Булеца, Георгій Цітаішвілі. Вважаю, зараз дуже важливо, щоб ці гравці були задіяні в основних складах команд української Прем’єр-ліги. Дуже сподіваюся, що до цих хлопців тепер буде більша увага з боку тренерського штабу тієї чи іншої команди. Пригадуєте, у 2009 році юнацька збірна України виграла чемпіонат Європи, але, на жаль, мало гравців заграли на серйозному рівні.


Трансферна вартість переможців чемпіонату світу суттєво зросла?

Важко сказати чи суттєво, але зросла точно. Головне зараз для цих гравців потрапити в основні склади своїх команд. Дуже важливо, щоб вони грали, в тому числі і в оренді. Гравці повинні зрозуміти, що перемога на чемпіонаті світу – їхній перший крок. Вони – молодці, це сказано без перебільшення, але дорослий футбол є іншим, аніж юнацький.


Під час чемпіонату світу U-20 в Польщі основного голкіпера молодіжної збірної Андрія Луніна викликали на матчі національної команди, через що вболівальники в інтернеті довго сперечалися у якій команді Андрій буде кориснішим.

Вважаю, він мав бути і там, і там. Денис Бойко отримав травму, не міг допомогти збірній, тому в обоймі Андрія Шевченка був, по суті, лише Андрія Пятов. Був викликаний ще Юрій Паньків з «Олександрії». Абсолютно не згоден, що чемпіонат світу для Луніна був важливіший, аніж офіційні матчі національної збірної, тому тренер не мав права ризикувати. Дуже добре, що все обійшлося.


Які враження на Вас справив фінальний матч з Південною Кореєю?

Було помітно, що наші більше хотіли виграти. З Італією був набагато важчий матч. Чи пощастило нам вийти у фінал? Знаєте, у футболі без фарту не буває. Трішки нам пощастило, звичайно, система VAR нам допомогла.


Під час турніру критикували нападника команди Владислава Супрягу, однак він закрив усім рота у фіналі, коли забив два голи.

Дуже радий за нього. Цей фінал повинен йому додати сил. Йому потрібно зараз більше над собою працювати і все у нього попереду.


Через скільки років ці хлопці можуть дебютувати у національній збірній України?

Такого як Денис Попов можна підключати спокійно. Про Валерія Бондаря можна сказати аналогічно. Для прикладу, їх ровесник Віталій Миколенко уже гравець першої команди.


Що означає перемога збірної України U-20 на чемпіонаті світу?

Це велика перемога для країни. Наші хлопці заставили по-іншому заговорити усіх скептиків нашого футболу. Зараз для них важливий прогрес. У них, як і в гравців молодших вікових категорій збірної України, є майбутнє, але дуже важливо працювати над собою і не зупинятися на досягнутому.


Богдан Пастернак