6 червня 2019 11:11
2

Томас ГРИММ: "Мне рассказывают, что "Футболы" не совсем корректно трактуют "Динамо", но мне трудно подтвердить это или опровергнуть"

Президент УПЛ – про єдиний телепул:

- Створення єдиного телепулу – одне з ваших головних завдань. Що пішло не так?


– Ми намагалися провести тендер і пропонували телеканалам різні пакети. Але нам не вдалося досягнути результату. Ми продовжуємо шукати вихід із ситуації. На наступних загальних зборах клубам треба вирішити, в якому напрямку вони хочуть рухатися далі – продовжувати спроби реалізувати об’єднані ТБ-права чи залишити їх собі, як це було раніше.


- Поки немає конкретики, які телеканали транслюватимуть УПЛ у наступному сезоні?


– Зараз я не можу дати конкретної відповіді на це питання. У нас є кілька опцій. Більше інформації буде після загальних зборів, які пройдуть 12 червня. Ми намагаємось знайти найкраще рішення, яке влаштує клуби.


- Чому тендер провалився?


– На це є багато причин. Ми працювали з європейськими фахівцями (швейцарська компанія Profile Partners). З документами все було добре. Ми зіштовхнулися із специфічною системою, коли дві медіа-компанії пов’язані з футбольними клубами та їх власниками. В якийсь момент справа зайшла у глухий кут, і ми зовсім не там, де очікували опинитися після тендеру.


Але в наступному сезоні ситуація може змінитися. Подивимося, в якому напрямку буде рухатися країна і чи прийдуть сюди іноземні інвестиції.


Не дивлячись на невдачу з тендером, я продовжую зберігати оптимізм.


- Можливо, проблема була у 8 пакетах, які УПЛ запропонувала трансляторам?


– Не думаю. Я говорив з «1+1» і каналами «Футбол», ми проводили численні зустрічі з ними і при формуванні пакетів відштовхувались в першу чергу від їх побажань. Але вони були задоволені поточною ситуацією з розподілом команд на 3 і 9.


Ідея з 8 різними пакетами полягала в тому, щоб створити конкуренцію і зробити тендер відкритим для інших трансляторів, як українських так і з-за кордону. Також ми відкриті для будь-яких нових видів і платформ телебачення.


Цей тендер – єдиний спосіб створити конкуренцію. Але наша ідея поки не запрацювала. І на це є багато причин.


- УПЛ хоче отримати за трансляції більше грошей, а канали хочуть платити менше. Це головна причина?


– Інколи в мене складається враження, що люди думають, ніби це гроші для мене чи для менеджменту ліги. Це не так. Це кошти для клубів. Я спілкувався з представниками телеканалів. Це дуже розумні та інтелігентні люди. Вони знаються на бізнесі і розуміють, що продукт коштує більше, якщо він об’єднаний в єдиний пул. Так у всіх лігах.


Зрозуміло, що каналам доведеться витрачати більше, але ці кошти ідуть на те, щоб створити кращий продукт. Так все працює в ідеальному світі. У підсумку, всі опиняться у виграшному становищі. Телеканали отримають кращий продукт, а клуби матимуть більше грошей. Ліга може вирішувати, як краще інвестувати ці кошти. У першу чергу, мова про покращення інфраструктури, роботу з вболівальниками чи розвиток дитячого футболу.


УПЛ і УАФ відповідальні за стратегію розвитку футболу. Телеканали можуть виконувати роль наших партнерів у цьому. Вони мають право критикувати нас, коли щось не так. Але вони мають прийняти той факт, що футбольний матч відбудеться, навіть якщо стадіон старий і на гру прийшло не так багато вболівальників.


Ми вже маємо непоганий футбольний продукт, але щоб зробити його кращим, нам потрібні сильні партнери. Ми намагаємось посадити клуби і канали в один човен і разом рухатися в одному напрямку. Від цього український футбол тільки виграє.


- Яке рішення можуть прийняти клуби на зборах?


– У нас ще є час. Ми запропонуємо кілька опцій. Один з варіантів – передати права на телетрансляції клубам ще на один сезон, але при цьому залишити за УПЛ digital права – трансляції через ОТТ тощо, а також міжнародні права.


Нам потрібно більше часу, щоб підготувати тендер, провести переговори з медіа-партнерами, призначити дату тендеру. Але остаточне рішення буде за клубами. Саме вони вирішують, в якому напрямку ми будемо рухатися.


- Тобто наступного сезону клуби будуть самі продавати свої права каналам?


– Це один із можливих варіантів, але не єдиний. Ми шукаємо оптимальне вирішення цього питання і ведемо переговори з можливими медіа-партнерами. Можливо, нам вдасться підготувати цікаву пропозицію для клубів до 12 червня.


- Про які телеканали ви говорите? Є ще інші гравці на ринку крім «Плюсів» і «Футболів»?


– Так, але я не можу їх зараз назвати. Звичайно, основними партнерами в переговорах залишаються канали «Футбол» і «1+1».


- Які ще варіанти розвитку подій з єдиним пулом ви бачите?


– Скажу, як політик. Поки рано про це говорити. Не хочу спрямувати вас хибним шляхом.


Я був впевнений, що ми можемо досягнути хорошого результату, проводячи тендер. Я помилився. Якщо хтось розчарований, то це я. Єдиний телепул був одним з ключових питань у моїй президентській програмі. І зараз я не там у вирішенні цього питання, де б мені хотілося бути.


- Ігор Суркіс заявив, що «Динамо» може знятися з УПЛ, якщо їхні матчі транслюватиме канал «Футбол». Ви говорили про цю ситуацію з президентом киян?


– Я шукаю зустрічі з ним. Я чув про цей конфлікт. У цьому питанні я маю покладатися на думки інших людей. Мені розповідають, що «Футболи» не зовсім коректно трактують «Динамо» у своїх програмах. Але я не говорю вашою мовою, тому мені важко підтвердити це чи спростувати.


Єдиний телепул має свої переваги. Ви можете критикувати арбітрів, команди, гравців, тренерів і так далі, але маєте дотримуватися принципів fair play і справедливості. Коли ми підпишемо договір про телеправа, то можемо звернутися до телеканалу і сказати: «Так далі не можна».


Я теж працював зі спортивними журналістами у Швейцарії, тому знаю по що говорю. Ми врахували цей момент у паперах на тендер. Прописали правила для трансляцій, коментарів і програм, щоб уникнути несправедливості.


- А з генеральним директором «Шахтаря» Сергієм Палкіним ви спілкуєтесь?


– Так. Ми говоримо, коли я буваю на їх матчах. Нам простіше порозумітися, бо менеджмент «Шахтаря» говорить англійською мовою. З більшістю президентів та директорів клубів УПЛ я не можу поговорити напряму без перекладача. Це непроста ситуація. При перекладі якась частина все одно втрачається, дуже важко вести глибокі розмови.


А «Шахтар» – це той клуб, який чудово працює на всіх рівнях і може бути прикладом для інших. Особливо у питаннях роботи з фанатами, продажу квитків, ведення сайту. «Шахтар» старається робити шоу з матчів.


Клуб зацікавлений у тому, щоб чемпіонат став сильнішим. Це буде краще і для «Шахтаря», і для «Динамо». Якщо у нас буде більш рівний та збалансований чемпіонат, то команди зможуть краще готуватися до єврокубків.


Якщо у вас немає конкурентних матчів, то ви не розвиваєтесь. Інколи до президентів клубів важко донести той факт, що всі сидять в одному човні. Всі хочуть виграти титул, але переможець буде лише один.


Було б фантастичним, якби в Україні за чемпіонство боролися чотири команди до останнього туру. Але це мрія не тільки для України.


Ірина Козюпа

"...маєте дотримуватися принципів fair play і справедливості".

Ты это серьезно? Где кротоканалы и где принципи fair play і справедливості?
Не понятно, как можно было идти на эту работу, не зная языка? Теперь он жалуется, что не может достичь результата, потому что не может говорить на одном языке с президентами клубов. Интересно, о чем он думал когда подписывал контракт с ФФУ? О какой договоренности может идти речь, когда он считает, что в Украине только один нормальный клуб, потому что там можно говорить на его языке. Всё, занавес! Кому в ФФУ нужны такие специалисты? Он говорит об опыте работы в Швейцарии, но нам этот опыт не подходит. Результат его работы в Украине - 0. А нужен он был со своими связями, для проталкивания Павелко в структуры УЕФА. Вот и платит ФФУ за должности Павелко в УЕФА г-ну Гримму и его друзьям. Коррупция процветает.