28 травня 2019 13:00

Олег ПРОТАСОВ: "Проведение матчей на НСК "Олимпийский" станет для молодежной сборной дополнительной мотивацией"

Із 3-го по 5 червня в Києві проходитиме щорічний, 16-й за ліком, Меморіал Валерія Лобановського. Як відомо, у ньому візьмуть участь молодіжні збірні України, Болгарії, Ізраїлю та Кіпру.


У півфіналі команда Руслана Ротаня зіграє з кіпріотами, а болгари — з ізраїльтянами. Відзначимо, що обидва матчі за участю збірної України пройдуть на НСК «Олімпійський», який приймав ці змагання лише в дебютному розіграші, у 2003 році. Два інші поєдинки відбудуться на НТК ім. В. Баннікова.


Із проханням прокоментувати таке рішення організаторів ми звернулися до першого віце-президента Української асоціації футболу Олега Протасова, який свого часу грав під орудою Лобановського й у збірній СРСР, і в київському «Динамо».


— На це рішення вплинуло кілька чинників, — сказав Олег Валерійович. — По-перше, проведення матчів на головній арені країни, на арені, де лише минулого року відбувся фінал Ліги чемпіонів, автоматично підвищує статусність самого турніру. По-друге, цього року нашому Метру виповнилося б 80. І ми вважаємо, що нам потрібно з повагою ставитися до нашого історичного надбання, пишатися ним і прищеплювати відповідні цінності поколінню, що зростає. Тим більше, що для багатьох в Європі футбольна Україна й досі асоціюється в першу чергу з Валерієм Васильовичем, якого вважають одним із найкращих тренерів в історії європейського футболу. І наші молоді футболісти матимуть чудову нагоду доторкнутися до минулого. Адже НСК «Олімпійський» (колишній Республіканський стадіон) — рідна арена для Лобановського. На цьому стадіоні його грою захоплювалися десятки тисяч уболівальників. Потім, коли він очолив київське «Динамо», тут здобувалися яскраві перемоги в чемпіонаті та Кубку СРСР, торувався шлях до переможних фіналів у Кубку володарів кубків, саме тут «Динамо» перемогло в матчі-відповіді за Суперкубок УЄФА мюнхенську «Баварію» з Беккенбауером та ще цілою низкою тодішніх чемпіонів світу.


Тож ми розраховуємо, що виступи на НСК «Олімпійський» слугуватимуть додатковою мотивацією для гравців нашої молодіжної збірної, і підопічні Руслана Ротаня зможуть показати змістовну гру й порадувати вболівальників, які, сподіваємося, не оминуть її своєю увагою й особисто підтримають наших хлопців. І хто знає, можливо, хтось із наших футболістів саме після поєдинків на «Олімпійському» поставить собі за мету зіграти у фіналі Ліги чемпіонів, як це зробили рік тому в Києві «Реал» та «Ліверпуль».


Між іншим, молодіжна збірна України лише одного разу здобувала головний трофей меморіалу, тож маємо надію, що головна арена країни виявиться для нас фартовою, і ми вдруге виграємо цей престижний кубок.