16 травня 2019 13:54

Осужденный за "титушководство" экс-регионал награждал "Шахтер" после финала Кубка Украины

Вчора, 15 травня, пізно ввечері у Запоріжжі донецький «Шахтар» 13-й разу у своїй історії виграв Кубок України з футболу. У фінальному матчі команда Паулу Фонсеки без зайвих зусиль переграла першоліговий «Інгулець» із села Петрове на Кропивниччині.


Нагородження переможців мало традиційні для нашого футболу ознаки: близько десятка чиновників і функціонерів різних штибів вишикувалися у ряд, щоб вручити медалі, потиснути руку і подушити в обіймах гравців, тренерів і персонал команди-переможниці.


При цьому очільникові Федерації футболу України, а за сумісництвом голові бюджетного комітету Верховної ради Андрієві Павелку мало особистої участі, мало компанії володаря «Золотого м’яча» найкращому футболістові Європи-1986 Ігоря Бєланова. Обов’язково в когорті нагороджувальників має з’явитися хтось, кого суспільство сприймає неоднозначно. Раніше цим «кимось» неодноразово був звинувачений у фальшиводипломництві віце-президент ФФУ Вадим Костюченко.


Цього разу в Запоріжжі серед щасливих обіймальників з’явився багаторічний керівник місцевого футбольного клубу «Металург» Віктор Межейко. До його футбольної діяльності теж є чимало запитань, однак то тема окремої розмови. Про персону пана Межейка широкий загал дізнався під час Революції Гідності. Тодішній голова Запорізької обласної ради, член Партії регіонів звинувачувався в організації побиття активістів запорізького Євромайдану. Пізніше ці звинувачення були доведені у суді. 13 липня 2015 року Кіровський районний суд Вінниці засудив Віктора Межейка до п'яти років позбавлення волі з відстрочкою вироку на три роки. Він також не мав права три роки обіймати певні посади.


Довелося піти на поступки після судового рішення й панові Павелку. Річ у тім, що попри осуд з боку громадськості, Андрій Васильович ввів разом із своїм обранням у 2014 році на посаду президента ФФУ пана Межейка до складу виконкому Федерації. Крім того, Віктор Іванович продовжував керувати Запорізькою федерацією футболу. Після 13 липня 2015-го виконавчий комітет цінного кадра таки втратив. Як і позбувся пан Межейко посади в обласному футболі.


Але відсутність офіційного статусу Віктора Івановича менш впливовим в українському футболі не зробила. Він надалі є ключовою постаттю для футболу Запорізької області і стабільно їздить у складі офіційної делегації на матчі збірної України з футболу. Приміром, вихоплювала камера пана Межейка під час недавнього матчу відбірного турніру Євро-2020 Люксембург - Україна.


Іван Вербицький